Aynı motoru kullanan pek çok farklı marka araçları olduğunu bilyoruz.

Bugün sizler için bu konu hakkında bir derleme yaptık.

Geçmişten bugüne kadar kullanılan bu ortam girişimler, günümüze yaklaştıkça daha da arttı.

Elbette bunun sebeplerinin başında maliyetler geliyor diyebiliriz.

Aynı

Her ülkenin farklı standartları olduğu için tek düzen bir araç üretip tüm dünya da satmak mümkün olmuyor. Ülke alışkanlıklarına göre düzenlemeler yapılıyor.

Bu konuda en bariz örnek, ülkelerin araçlar üzerinde uyguladıkları motor hacmine bağlı olarak düzenlenen vergiler neticesinde araçların motor seçeneklerinin o ülkenin vergi sistemine göre düzenleniyor olması.

Örneğin ülkemizde ki vergi sisteminde 1.6 litre üzerindeki motorları kullanan araçların fiyatları neredeyse 2 katına çıkıyor.

Farklı ülkeler için farklı değişimlerin olması söz konusu, bu sebeple araç firmaları büyük yatırımlar yapmak yerine anlaşmalar ve iş birlikleri sağlayarak ortak platformlar, parçalar, motorlar gibi pek çok detayda anlaşma sağlayabiliyorlar.

Aynı

Yani 20 sene önce ki markaların memleketleri, bugün eskisi kadar önemli değil.

Çünkü sizin Alman arabası dediğiniz bir aracın motoru Fransız olabilir. 🙂 Evet Opel örneği tam olarak böyle oldu. Alman üretici Opel, Fransız Psa grubuna girmesiyle beraber, motor, şanzıman ve iç mekan donanımlarında bir hayli Fransız bir araç oldu diyebiliriz.

1Renault-Dacia-Nissan ortak motoru: DCİ

Bu motoru kullanan pek çok marka olsa da, dünya çapında kendini kanıtlamış bu dizel motor; performans, yakıt verimliliği, sessizlik ve dayanıklılık konusunda oldukça başarılı bir ünitedir.

Mercedes-Benz’de A180d modelinde bu DCi motorları kullanıyor.

2Peugeot-Citroen-Opel Ortak Motoru

PSA grubundan Fransız bir motor Kullanan Alman BMW 1.16i F20 kasa versiyonunda 1.3 ve 1.6 litrelik EF6 motorları satın alarak, 3 serisinde ve Mini Cooper modellerinde de kullanıldı.

3Japon Grubu Araçlarda Da Durum Aynı

Subaru BRZ ve Toyota GT-86 modelleri sadece motor olarak değil, tamamen tasarım olarak ta kullanılan malzemeler aynı. Sadece Armalar farklı ve tasarımcısı Subaru.

Benzinli 4 silindirli 200 Hp gücündeki motoru beraber kullanıyorlar.

4Alman Otomobillerinde Aynı Parçalar Çok

Audi, SEAT, SKODA, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, Scania ve MAN markaları aynı grup çatısı altındaki markalar olduğundan sadece motor değil pek çok altyapı ve parçaları ortak kullanıyorlar.

İkinci El İlanları

Tekerinize taş değmesin.

    Aynı  Aynı

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here