Uzun bir süredir hepimiz hayat değişikliği tecrübe etmekteyiz. Yaşanan Covid-19 pandemisi sebebi ile işlerimizi ve okulumuzu uzaktan yürütmeye çalışıyoruz. Bu süreçte bazılarımız otomobillerini eskisi kadar aktif kullanamasa bile bazılarımız araçlarını eskisinden daha fazla kullanıyor. Evlerimizde değil iken maske takmanın zorunlu olduğu şu günlerde otomobilimiz içinde ne kadar güvendeyiz? Araç içinde maske takmalı mıyız? Kırmızı ışıkta durduğumuz esnada klimamız açık ise araç içeriye virüs alabilir mi? Bunun gibi soruların cevaplarına beraber cevap bulmaya çalışacağız.

Araç İçinde Ne Zaman Maske Takmak Zorundayız ?

Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun 13 Nisan Tarihinde aldığı karara göre, toplu taşıma araçları, şehirler arası yolcu taşıyan ulaşım araçları, taksiler, ticari araçlar, servis araçları ve içerisinde birden fazla yolcu bulunan hususi araçlarda maske takmanın zorunlu olduğu belirtildi. Aksi taktirde 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu üzerinden cezai işleme maruz kalabilirsiniz.

Maske 1
Araç içinde tek değilsek maske kullanmayı ihmal etmeyelim.

Araç İçinde Maskesiz Güvende miyiz ?

Her ne kadar bazı illerimiz hususi araçlarda maske takmayı zorunlu hale getirmeye başlasa bile çoğu ilimiz araç içinde yalnızken maske takmayı zorunlu kılmıyor. Ancak şehir içi trafiğine girdiğimizde ışıklarda beklerken yol verdiğimiz insanlar aracımızın etrafından geçiyorlar. Bu esnada eğer camlar veya sunroof açıksa virüs tarafından enfekte olmak mümkün. Solunum yolu ile bulaşan Covid-19 virüsünün her ne kadar otomobil içine girmesi zor olsa bile, araç içinde duruma göre sürekli aynı havayı soluyor olmamız tehlike riskini arttırıyor.

Covid-19 Maske
Corona’ya dur demek kişisel hijyen ve maske kullanımına bağlı.

Camları Kapayıp Klima Açmak Güvenli mi ?

Otomobillerimizdeki polen filtreleri havadaki ufak taneciklerin aracın içine gelmesinin önüne geçer. Ancak yapıları gereği toz filtrelerine benzer yapıdalardır ve mikroorganizmaları geçirmeye müsaitlerdir. En ince polen filtresi 3 mikron ve üstü boyutlardaki tanecikleri filtreler. Covid-19 virüsü ise yaklaşık olarak 0.09-0.08 mikron boyutundadır. Burada o zaman araç içinde Covid-19’dan korunamıyoruz çıkarımını yapmak tam olarak doğru değildir. Zira hastalık damlacık yolu ile bulaşmakta ve bir damlacık 5 mikron veya daha küçük olarak kabul edilmektedir. Burada yine bir belirsizlik ile karşı karşıyayız. Her ne kadar 3 mikrondan büyük tanecikler aracımız içine alınmıyor diye bir çıkarımda bulunsak bile, daha küçük tanecikler bulunulan konuma göre araç içine girebilir. Bu durumda polen filtresine güvenip maske takmamak sizi ve sevdiklerinizi riske atabilir. Her ne kadar düşük bir ihtimal bile olsa en azından sıkışık trafikte maskemizi takalım. Unutmayın, maskenin ana görevi potansiyel hastanın etrafa damlacık yaymasını engellemektir.

Polen Filtresi
Polen filtreleri bazı damlacıkları filtreleyebilse dahi, 3 mikrondan küçük tanecikleri filtrelemekte zorlanabilir.

2. El Otomobil İlanları İçin Tıklayın

Kaynak 1

7 YORUMLAR

  1. Sayın yazar ve yetkililer, polen filtresinin geçirdiği korona virüs her tarafı açık olan dandik maskeden geçmiyor mu? Polen filtresi yapısına uygun bir kabın içindedir. Sağından solundan hava kaçırmaz. Tüm hava filtreden geçer. Yüz maskesinin sağından solundan burun çevresinden hava kaçar. Gelelim mikron olayına 3 katlı cerrahi yüz maskesinin gözenekleri polen filtresinden daha büyüktür. Kaldı ki bu mantık pek de geçerli değil zira korona havada tek başına değil vücut sıvıları ile bulunur.
    Sonuç olarak polen filtresi bence maskeden daha koruyucudur. Aynı evde yaşamayan iki kişinin arabada maske takması doğru olsa da karı koca aynı araçta seyahat edenlerin maske takması mantıklı değil.

  2. Açık havada bu damlacık ve aeresollerin belki araç içerisine girmesi zor olabilir. Yine de kalabalık ve trafiğin sıkışık olduğu alanlarda klima havasının araç içinden çevrilmesi daha sağlıklı olabilir. Tabi araçta kalabalık ve birbirimizden korunduğumuz insanlar yoksa.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here