Suzuki Vitara 1.6 GLX 4×4 Tasarım ve İnceleme

11
34812

Suzuki Vitara 1.6 Tasarım

Yeni Suzuki Vitara 1.6 tasarımına baktığımızda artık daha köşeli hatlar bizi karşılıyor. Sade ama kaslı bir tasarıma sahip yeni nesil Vitara’da günümüzde artık her modelde görmeye alışkın olduğumuz gündüz LED farları kullanılmış. Sınıfındaki çoğu rakibi binek araç platformlarından türetilirken, Suzuki’nin Next 100 stratejisi çerçevesinde baştan aşağı yeniden yarattığı Vitara, safkan bir SUV olarak tasarlanmış. Eğer SUV araç ilanlarına bakıyorsanız Suziki Vitara’yı mutlaka listenize alın. Çünkü tasarım detayları, kullanıcıya gerçekten keyif veriyor.

Aracın ön kısımda Suzuki logosunu vurgulayan ve araca sert duruşunu veren yeni ön panjur ve köşelere alınmış çekik farlar, yeni Vitara’nın kendinden emin duruşunu öne çıkarıyor. Üst donanımda sunulan LED gündüz farlarının entgre edildiği tampon da aracın şık tasarımına katkıda bulunuyor. Yan çamurlukların A sütunu ile birleştiği noktalara yerleştirilen ve artık bir Vitara geleneği haline gelen havalandırma kanalları da aracın görünümüne katkıda bulunuyor. Profilden bakıldığında, kompakt boyutlarını ve köşeli hatlarını net bir biçimde ortaya koyan yeni Vitara, test aracımızda yer alan ve opsiyonel olarak sunulan çift renk seçeneği ile farklı tavan renginin seçilebilmesine de imkân tanıyor. Tavan raylarının yanı sıra aracın arka kısmında yükseğe konumlandırılmış stop lambaları ve arka tampondaki krom difüzör efekti yaratan parçalar da yeni Vitara’nın geçmişinden gelen off-road genlerini korumaya devam ettiğini gösteriyor.

Suzuki Vitara 1.6 Tasarım

Suziki Vitara 2. el piyasasında son bir kaç yıldır eskiye oranla çok daha fazla ilgi görüyor. Onun artan bu popülaritesinin altında yatan esas neden ise tasarımdaki yenilikler. Ancak yeni Vitara fiyatları da alıcıyı cezb ediyor demek yanlış olmaz. Zira sınıfında oldukça cazip fiyatlarla sunuluyor.

İç Mekan

Yeni Vitara’nın iç mekanı nasıl diyorsanız, işte detaylar: Suzuki Vitara, geniş ve eğlence dolu iç mekânıyla modern bir araç olduğunu kanıtlıyor. Ön ve arka koltuklardaki diz-baş mesafesi yeterli. Yüksek oturma pozisyonu ile iç mekânındaki yolcularına gerçek bir bir SUV’un içinde olduklarını hissettiren Vitara, rahat koltukları ve ferah kabiniyle konforlu bir yaşam alanı sunuyor. Kişiselleştirilebilme özelliği sayesinde ön konsolda farklı kaplamalar tercih edilerek daha renkli bir iç mekân da yaratılabiliyor.

Suzuki Vitara 1.6 iç mekan

Kabinde ilk göze çarpan 10.1 inçlik dev dokunmatik multimedya ekranı oluyor. Android tabanlı ekranın hem çözünürlüğü başarılı hem de dokunmatik ekranın hassasiyeti premium modellere taş çıkartan cinsten. Bu ekran dışında yine sade tasarım iç mekânda da devam ediyor. Malzeme kalitesi olarak ise sert plastik tercih edilmiş. Bu durum Vitara’yı rakiplerinin yanında biraz geride bırakıyor. 375 litrelik bagaj hacmine sahip Vitara, sınıfının en çok satan modeli Qashqai’nin 401 litrelik hacminin yanında biraz küçük kalıyor. Diğer yandan arka koltukları yatırarak 710 lt’lik bir hacme ulaşmak mümkün. Motor sesi biraz kabine yansısa da genel olarak çok gürültücü bir araç olmayan Vitara, bu sınıf bir araçtan beklenen konforu sunabiliyor. Bunda, GLX paketli test aracımızın donanımının zenginliği de önemli rol oynuyor.

Suzuki Vitara 1.6 Motor ve Performans

Yeni Suzuki Vitara, ülkemizde 120 HP güç üreten 1.6 litrelik benzinli atmosferik ve 140 HP güç üreten turbo benzinli motorla satılıyor. Her iki motor seçeneğinde de CVT otomatik şanzıman sunuluyor olması olumlu fakat dizel motor seçeneğinin olmaması satış anlamında Vitara’nın işini biraz zorlaştıracaktır. Test aracımızda, 1.6 lt’lik, üstten çift eksantrikli ve 16 supaplı atmosferik motor yer alıyordu. 120 HP güç ve 156 Nm tork sunan motor, 1185 kg’lik hafif yapının da etkisiyle hantal bir izlenim bırakmıyor ama yine de bu tür araçlarda daha yüksek torka ihtiyaç duyulduğu bir gerçek.

Suzuki Vitara 1.6 Motor ve Performans

Bu anlamda 140 HP güç ve 220 Nm tork sunan 1373 cc’lik turbo motoru seçmek daha avantajlı olabilir. Özellikle şehir içi kullanımlarda yeterli performansı sunan Vitara, otobana çıktığınızda biraz daha güce ihtiyacı olduğunu gizlemiyor. 0-100 km/s hızlanmasını 13.0 saniye gerçekleştiren araç, fabrika verilerine göre maksimum 180 km/s’ye ulaşabiliyor. Benzinli, otomatik şanzımanlı bir SUV için asıl ilginç olan ise 5.7 lt/100 km’lik ortalama tüketim değerinin açıklanıyor olması. Tabii gerçek yol şartlarında bu değere ulaşmak çok zor. Biz testimiz süresince 7.4 lt/100 km’lik bir değer belirledik. Bu tüketim rakamı da aslında çok yüksek değil. Sonuç olarak Vitara’nın tutumlu bir araç olduğunu söyleyebiliriz. Altı ileri otomatik şanzımanla da uyumlu olan motor, genel olarak beklentileri yerine getiriyor ama bizim tercihimiz 1.4 lt turbo olurdu.

Güvenlik

Vitara’nın güvenlik konusunda da yenilendiğini söyleyebiliriz. EuroNCAP testlerinden beş yıldız alan yeni Vitara’da, çarpışma önleme sistemi gibi sürüş yardım sistemleri de mevcut. Ayrıca dört tekerlekten çekiş sistemine sahip modellerinde yokuş iniş desteği de sunuluyor. GLX paketli araçların güvenli donanımına bakıldığında; ABS, BAS, ESP, yokuş kalkış desteği, lastik basınç uyarı sistemi, ön-yan-perde-diz hava yastıkları, geri görüş kamerası, adaptif hız sabitleyici, radar fren destek sistemi gibi ekipmanlara rastlıyoruz. Ayrıca dört tekerlekten çekiş de özellikle kaygan zeminlerde ekstra güvenlik sağlıyor.

Konfor & Yol Tutuş

Sert süspansiyona sahip Vitara, bozuk zeminlerde kabinde sarsıntılı anların yaşanmasına sebep olabiliyor. Yol tutuş konusunda ise rakiplerinin gerisinde kalmayan Vitara, sürekli dört tekerlekten çekiş sisteminin avantajlarını iyi kullanıyor. Zorlanıldığında bile nötr karakterini koruyan araç, yüksek yapısına rağmen içindekilere güven veriyor.

AllGrip sistemiyle birlikte otomatik, spor, kar ve kilit isimli dört adet sürüş modundan birini seçebiliyorsunuz. Özellikle kilit moduna aldığınızda, dev SUV’lara taş çıkartan bir arazi performansına sahip olmak mümkün. Direksiyon tepkileri ve frenleriyle de sürücüsünü üzmeyen Vitara, genel olarak sürüşü keyifli ve güvenli bir araç.

Suzuki Vitara 1.6 Teknik Özellikler

Motor DOHC, 16V
Motor Hacmi : 1586 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç 120 HP 6000 d/d
Maksimum Tork : 156 Nm 4400 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 13.0 sn

 

Maksimum Hız : 180 km/s
Frenler
Ön Hava kanallı disk
Arka : disk
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi 6.7 lt/100 km
Şehir Dışı : 5.1 lt/100 km
Karma : 5.7 lt/100 km
Test : 7.4lt/100 km
CO2 Emisyonu 138 g/km
Boyutlar
Uzunluk 4715 mm
Genişlik 1775 mm
Yükseklik 1610 mm
Dingil Mesafesi 2500 mm
Bagaj Hacmi : 375 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 47 lt
Boş Ağırlık 1185 kg
Lastik Boyutu : 215/55 R17

 

İkinci El Suzuki İlanları

11 YORUMLAR

  1. Ben GLX 4*4 modelini 2016 Kasım ayında aldım. Kendime 150.000 TL civarında bir bütçe ayırarak 4*4 suv araç araştırmalarına başladım. Renault Kadjar, BMW X1, Audi Q3, Tiguan, Mercedes GLA, Honda, Pegouet , Mitsubishi, Toyota CHR vb. birçok marka ve aracı inceledim. Kapalı otoparkımızın dar olması nedeni ile cüsseli bir araç almamız sıkıntı yaratacaktı. Kadjar bu yüzden devre dışı kaldı. Diğer modellerin çoğunda arka koltuk dizaynı özellikle de arka orta koltuk inanılmaz kötü ve rahatsız idi. Vitara boy olarak diğerlerine göre 200-250 mm kısa olmasına rağmen arka koltuk dizaynı, diz mesafesi ve iç mekan ferahlığı çok daha iyi (x1 ve Kadjar istisna). Araçta yok yok diyebiliriz. Testte bahsedilmemiş özelliklerden bazılarını yazmak istiyorum. iki parça olarak açılabilir panaromik cam tavan (birçok modelde 2.500-6.500 TL arasında opsiyon fiyatı var), deri-suet döşeme, ön koltuklarda çift kademeli ısıtma, anahtarsız giriş ve çalıştırma, karartılmış arka, tavan ve yan camlar, 17″ parlak alaşımlı jantlar, start-stop, otomatik led farlar, otomatik silecekler. Bu aracı ben Kasım 2016’da 92.500 TL’ye aldım bu özelliklerin tamamının olduğu bir arabayı 150.000 TL’ye bulmak mümkün değildi.
    Tek düşüncem acaba motor performansı yeterli olur mu idi. Ankarayı bilenler için yazıyorum aracın gücünü otomatik modda, Kepekli rampasında, Cinnah Caddesinde ve Nene Hatun da test ettim. Gazına bastığınız zaman adeta kükrüyor , bırakın yığılmayı hızlanarak gidiyor. Rampa, patinaj umurunda değil.

  2. Vitara fiyatına göre sunduklarına bakınca gerçekten çok başarılı bir araç. Suzuki’nin Vitara’daki 20 yıllık 4×4 tecrübesi, sağlam tam otomatik şanzımanı, boyutlarına göre ferah iç mekanı, güzel tasarımı, acayip zengin donanımları ile almayı düşündüğüm SUV’lar arasında 1 numaraya oturdu. 1,6 motoru yakıt tüketimini çok yerden inceledim 7,5 lt. bende dizel otomatik Fluence vardı çoğu zaman 7 litre ortalamaya geliyordu şehir içinde. birçok dizel otomatik 1.6 araç 6,5 litre düzeyinde tüketiyor. Vitara gayet ekonomik bu durumda. dizel ile benzin arasındaki fiyat farkı zaten %10’a kadar düşmüş durumda.

  3. 28 eylül 2017 de test sürüşü yaptım
    Arabada performans iyi iç mekan geniş
    Teknik özellikler gayet güzel
    Begenmediğim iç mekandaki sert plastikler arabanın artılarını gölgede bırakıyor.Ayrıca öndeki iç dizayn daha çekici daha estetik olabilirdi

  4. aracı 18 eylülde test ederek aldım. şuan yakıt fiyatlarına bakacak olursanız dizelin avantajı kalmadı. aracın kullanımı sürüşü zevkli ve güven veriyor. iç aksamdaki plastiklere takılmazsanız araba 10 numara 5 yıldız. bagajı yeterli yerden yükseliği ve duruşu harika. motor 1 milyon km garantili. yakıtı rodajı aşmadığım halde şehirdışı virajlı dağ yollarında 586 km de hesapladım 30 kuruş yakıyor. 6.8 lt karma test değeri yazıyor ekranda. 250 tl ye depo full doluyor. 586 km için toplamda 250 +90 lt benzin aldım ve şuan yarı depo dolu duruyor yani 170 tl lik yakıtım var halen. 170tl / 586lt : 30 kuruş yapar. tüplü ibizam vardı o bile 33 kuruş yakıyordu lpg de. triger zincirli palet, 105 km de buji değişiyor. şanzuman tork konvertörlü kolay kolay bozulmayan cinsten.
    önceki aracımda tork konvertörlü şanzumandı 170 bin km de anahtar değmemişti. bagajı tatminkar çekişi ne çok iyi ne çok kötü orta diyelim. atmosfer motor olduğu için turbosu bozuldu ver 8 bin tl derdi yok hava filtresini temizle bin git. 7 hava yastığı standart (diz hava yastığı dahil) 10 inç android tablet ekran ve en önemlisi en alt pakette dahi F1 vites (direksiyon arkası pedal vites) var.

  5. Eğer bagaj hacmi 450 lt civarı olsaydı, S-cross dan sonra bineceğim araç olurdu… Gerçekten suzuki benzinli araçlarda yakıt tüketimi değerini düzeltmiş, fabrika değerleri tutuyor, cvt şanzuman geçişleri sarsıntısız, herkese tavsiye edilir.

  6. Bende vitara glx 4×4 galaksi gri renginden var.Aracımı 2016 aralık ayında sıfır aldım.Araç genel anlamda kullanım rahatlığı,görüntü,iç mekan ferahlığı konusunda tartışmasız.Araç az yaksın diye kütle hafif tutulmuş.Rüzgarlı havada giderken sanki uçacakmışız gibi gidiyor.Biz tam anlamıyla 4×4 bir araçtan beklediğimiz güvenliği alamadık vitaradan.O yüzden bir an evvel satıp daha oturaklı hızlandığında asfalta yapışan bir araç istiyoruz.Bu arada aracımıza michelin dört mevsim lastik taktırdık çünkü orijinal lastikleri asfalt sesini içeri çok alıyordu.Aynı dertten muzdarip olan arkadaşlar varsa yorumlarınızı bekliyoruz.Aracımı çok sevdim yüksek,geniş,otomatiği 10 numara ama güvensizlik hissi bizi araçtan soğuttu diyebilirim.Herkese kazasız belasız sürüşler dilerim.

    • suv araçlar yerden en az 17 cm yuksekte o yuzden dert etneyin bunu en güçlüsü var bende 4.7 grand choreke durum aynı yani binek arac gibi değil. ama güvenlik açısından on numara .

  7. Vitesi cvt değil,tork konventörlüdür. Araçta sert plastik olmasına rağmen trim sesi yoktur. Yol sesi lastiklerin kalitesi yüzünden çok fazladır.kol dayama ve otomatik kararan dikiz aynası gibi aksesuarlar serviste takılmaktadır.
    Multimedya ekranına şifre yazılınca hareket halindeyken video izleme imkanınız vardır. Neden beklenen satış rakamlarına gelmesin? Gelmiş işte en iyi büyüyen marka olmuşlar Türkiye de. 3000 in üzerinde satış yapmışlar.
    Dizeli de geldi ama fiyatını gören zaten almaz.
    Ayrıca iç dizaynı için bir çok aksesuarı satılıyor.
    Tek eksik bulduğum yanı turbolu versiyonunda cam tavan yok

  8. Bu sekment de en ucuz en donanımlı araç kesinlikle bu bence göğüs kabartan iç ve dış donanımlarının yanı sıra arazide uygun lastiklerle çok idaalı benim de mağdur olduğum konu turbolu araca alıştığım için performansı beni tatmin etmedi araç çok hafif ve otoyolda güven vermiyor içeriye hertürlü ses giriyor motor ve yol sesleri gibi multimedya ekran orjinalinde değilmiş suzuki bir firma ile anlaşmış bütün modellerine takıyormuş teyp de uyku modu olmadı için gece yolculukta ekran ışığı bir hayli rahatsız ediyor. Sert plastik olması ve kapıların çok hafif olması çok sert örtmeyi gerektiriyor ve gacır gacır ötüyor. Orta kol dayama mutlaka gerekli ama servisin taktığı arka ayak yerini öldürdüğü için taktırmadık. Bir de son olarak 7 ileri şanzıman olsaydı belki yakıt düşerdi ve arazide vites aralığı düşerdi daha fazla performans alınabilirdi.
    Bu arada ikinci araç olarak 2008 model Nissan x trail 2.0 dci aldım anlatmaya gerek Yok mükemmel konfor ve geniş hacim (kornaya basıldığında sanki bozulmuş gibi az ses geliyor birde camı aç bas yalıtım farkını göreceksiniz)

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here