Hyundai Staria çok iddialı geldi!

Hyundai’nin yeni MPV modeli Staria gelecekten çıkıp gelmiş gibi görünen yüz tasarımıyla daha ilk baştan tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Kalabalık ailelerin de dikkatini çekebilecek bir model olan Staria markanın beklediğinden bile fazla ilgi görebilir.

Hyundai Staria tasarım özellikleriHyundai Staria Test Sürüş İzlenimleri dış tasarım

Hyundai Staria’nın tasarımı, sade ve modern çizgilerden oluşturulmuş durumda. Uzaydan bakıldığında, gün doğarken oluşan dünyanın silüeti, bu yeni aracın tasarımına ilham kaynağı olmuş. Önden arkaya doğru uzanan akıcı tasarım, modern ve klasik çizgilerin iyi bir birlikteliği olanak beğenimi kazandı. Bir eğri hareketiyle önden arkaya doğru uzanan tasarım felsefesi, uzay mekiği ve yolcu gemisinden ilham almış. Bu araca ilk baktığım zaman bir döneme damgasını vuran Robocop filminden fırlamış bir araç olduğunu bile düşündüm. Aracın ön tarafında yatay gündüz farları (DRL) ve aracın genişliği boyunca uzanan uzun ve kısa farlar bulunuyor. Şık desenlere sahip geniş ızgara, otomobile sofistike bir görünüm kazandırıyor. Hyundai, aracın modern görünümünü daha da iddialı kılmak için ön kısmı aynı gövde rengi ile hazırlamış. Alçaltılmış gövde yapısı ve yanlardaki geniş panoramik camlar, genel görüşü destekliyor. Bu camlar araca genişlik hissi sağlıyor ve ciddi anlamda içerideki ferahlığı artırıyor. “Hanok” olarak bilinen geleneksel Kore mimari tarzı, bu aracın iç mekanında da kendisini fazlasıyla gösteriyor. Arka kısımdaysa göz alıcı diklemesine yerleştirilmiş stop lambaları bulunuyor. Geniş bir cam ile desteklenen arka kısımda sade ve saf bir görünüm bulunuyor. Ön tarafa göre biraz sakin kalan bu tasarım düz çizgileriyle öne çıkıyor. Arka tampon ise yolcuların bagajlarını kolayca yüklemesine ve boşaltmasına yardımcı oluyor. Bu sebeple, yükleme eşiği düşük seviyede bırakılmış. Ticari araçlara bambaşka bir kimlik kazandırmak için sıradanlıktan uzak, ve farklı bir görünüm sunan Staria farklılık arayanların ilk tercihlerinden biri olabilir.

Hyundai Staria iç mekan özellikleriHyundai Staria Test Sürüş İzlenimleri iç tasarım

Aracın yaşam alanına geçtiğim zaman sunulan ferahlık ve genişliğin gerçekten çok etkileyici olduğunu gördüm. Sanki küçük bir evden büyük ve geniş başka bir eve geçmişsiniz gibi bir his yaşamanıza neden oluyor. Bundan bolca kullanılan camın çok büyük bir etkisi var. Aynı şekilde tasarımın da bu yönde yapılması, koltuk yerleşimlerinin son derece iyi olması da bu durumu destekliyor. Dış tasarımında uzaydan etkilenen Staria, iç mekanında da bir yolcu gemisinin salonundan esinlenmiş. Daha alçak bir konumda bulunan emniyet kemerleri ve geniş panoramik pencerelere sahip yenilikçi tasarım mimarisi, araç içindekilere ferah ve sakin bir ortam sunuyor. Sürücü odaklı kokpitte 4.2 inç renkli dijital gösterge ve 8 inç dokunmatik orta ön panel bulunuyor. Kablosuz şarj özelliğinin yanı sıra her koltuk sırasında bulunan USB şarj girişleriyle de mobil cihazların şarj edilmesine imkan tanınıyor. Anahtarsız giriş ve çalıştırma, elektronik park freni, otomatik ön ve arka klima ve geri görüş kamerası gündelik hayatı kolaylaştırırken 3+3+3 oturma düzeniyle de sürücü dahil tam 9 kişilik kapasiteye sahip. Bu özelliğiyle sadece ticari araç kullanıcılarını değil, büyük bir SUV modele sahip olmak isteyenlerin de aklını çelebilecek özelliğe sahip. Araç içinde yolculuk yapacak 9 kişinin tamamının rahat edebilecek olması da önemli bir artı. Hyundai mühendisleri STARIA’nın iç mekanını tasarlarken aynı zamanda yük veya eşya taşınmasına da fırsat veriyor. 60/40 oranında katlanabilen koltukların minder kısımları da üst tarafa doğru yatırılarak ekstra alan sağlanmış oluyor. Arka sıradaki tüm koltukların bel kısımları da yatırıldığı zaman koltuklar çıkarılmadan dahi muazzam bir kargo alanı elde ediliyor. Bagaj kapasitesi, arka sıradaki koltuk öne kaydırıldığında da tam 1.303 lt hacim sağlıyor. Bu da hem aile hem de ticari amaçla kullanıma yeşil ışık yakmış oluyor.

Hyundai Staria motor özellikleriHyundai Staria kafa tasarımı

Gelecekten gelmiş, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen Hyundai Staria motor özellikleri açısından da bunları destekleyecek karakteri sunuyor. Hyundai STARIA, ülkemize 2.2 litrelik CRDi motor seçeneği ve 8 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman ile ithal ediliyor. Hem ekonomik hem de performanslı olan bu dizel motor, 177 beygir gücünde. Hyundai tarafından geliştirilen bu motorun maksimum torku ise 430 Nm. Çok kısa bir süre kullanma fırsatı bulduğum araç performans açısından hiçbir eksiklik yaşatmadan ve vitesin başarılı çalışma karakteriyle performansı son noktasına kadar kullanabiliyor olmasıyla dikkatimi çekti. Açıklanan fabrika verilerine göre 2302 kg ağırlığında olan Staria bu kombinasyonla 100 km/s hıza 12.4 saniyede çıkıyor. Son derece iyi bir rakam. Bu tip bir performansa istekliği olduğunu en kısa sürüşlerde bile rahatlıkla ispat ediyor. 430 Nm torkun 1500 d/d’de kullanıma sunuluyor olması da alt devir boşluğu yaşamadan yoluna performanslı ve güçlü bir şekilde devam etmesini sağlıyor.

Hyundai Staria Konfor ve Yol Tutuş ÖzellikleriHyundai Staria arka tasarım, bagaj kapağı

Hyundai Staria markanın iddialı kompakt SUV modeli Tucson’un alt yapısını kullanıyor. Kendini ispatlamış bir araç olan Tucson ile kardeş olması onun daha en başından bir artı puan almasını sağlıyor. Önden çekişli Hyundai STARIA, yepyeni bir platforma ve süspansiyon sistemine de sahip. Çoklu bağlantılı arka süspansiyonla üretilen araç, optimize edilmiş motor performansını en iyi şekilde yol aktarırken aynı zamanda uzun süreli yolculuklarda ekstra konfor ve sürüş keyfi sunuyor. Hyundai STARIA, ülkemizde 5 farklı gövde rengi (Derin Siyah Sedefli, Gümüş Gri, Krem Beyaz, Grafit Gri ve Gece Mavisi) ile satışa sunulurken iç mekanındaysa gri ve siyah renk kombinasyonuna yer veriyor. Yaptığım kısa süreli yolculuk sırasında en çok konforlu sürüş karakteri beğenimi kazandı. Ferah ve kullanışlı kabinde konforlu yolculuklar yapmak da mümkün. Yol tutuş özellikleri konusunda çok fazla bir tecrübem olmadı ama markanın başarılı yol tutan modeli Tucson ile kardeş olması aklımda iyi yönde bir fikir oluşmasını sağladı. Yaptığım sürüş sırasında da bir ticari araçtan çok bir SUV modelin içindeymişim gibi emin ve kararlı bir yol tutuşa sahip araçta olduğum hissini yaşadım.

Hyundai Staria Güvenlik Özellikleri

Hyundai Staria Euro NCAP çarpışma testine çıkmadı. Ancak burada Hyundai Tucson altyapısını kullanıyor olması nedeniyle kardeş modelinin yüksek skorlarla en yüksek puan olan 5 yıldız aldığını notlarımın arasına eklemeliyim.

Hyundai Staria Yorumları Murat Tosun Hyundai Staria incelemesi

Hyundai Staria bu tip ticari araçları kullananlar için gerçekten de farklı ve konforlu bir araç olmasıyla ön plana çıkacaktır. Ancak benim için onun en önemli özelliği kalabalık ailelerin de bu araca büyük bir ilgi göstereceğini düşünüyor olmam. Ticari araç ve SUV birleşimini çok iyi bir şekilde uygulamışlar.

Hyundai Staria Fiyat Özellikleri

Günümüzün sıfır kilometre araç fiyatlarına baktığım zaman Hyundai Staria için uygun bir fiyat etiketiyle satışa sunuldu demem mümkün. Ülkemizde tek tiple satışa sunulan Hyundai Staria, 3+3+3 düzenindeki 9 kişilik oturma kapasitesiyle 659.900 TL etiketle satışa sunuldu. Ancak bu fiyat kampanya dönemine özel.

Hyundai Staria Teknik ÖzellikleriHyundai Staria yan tasarım

Motor: 2.2 lt / Motor Hacmi: 2199 cc / Silindir Adedi: 4 / Maksimum Güç: 177 PS / Maksimum Tork: 430 Nm

Hyundai Staria Performans Verileri

0-100 km/s Hızlanma: 12.4 sn / Maksimum Hız: Belirtilmemiş

Hyundai Staria Frenleri

Ön: Hava kanallı disk /Arka: Disk

Hyundai Staria Yakıt Tüketimi MiktarıHyundai Staria gösterge paneli

Yakıt Türü: Dizel Karma: 8.5 lt/100 km / Test: Uzun süreli testinde net bir sonuç çıkar yol bilgisayarından 9.2 lt/ 100 km / CO2 Emisyonu: 222

Hyundai Staria BoyutlarHyundai Staria yan profili ve boyutları

Uzunluk: 5253 mm / Genişlik: 1997 mm / Yükseklik: 1990 mm / Dingil Mesafesi: 3273 mm

Hyundai Staria Bagaj KapasitesiStaria bagaj hacmi

831-1303 lt /Yakıt Depo Kapasitesi: 75 lt /Boş Ağırlık: 2302 kg Lastik Boyutu: 235/55 R18

Sıfır Kilometre Hyundai Fiyat Listesi 

5 YORUMLAR

  1. Aracı bugün showroomda gördüm. Hem sürücü hem yolcu koltuklarının dizaynı mükemmel olmuş. Donanımı gayet yeterli. Ancak bu aracı almam çünkü;

    Birincisi zevkler ve renkler tartışılmaz ama önden görünüşünü hiç sevmedim.

    Ikinci ve daha önemlisi aracın yakıt sarfiyatı bu nesil bir araca göre bence aşırı fazla. Bu segmentin araçları Transpoter, Vito, Renault Trafic, Citroën Jumpy, Opel Zafira gibi modellerin fabrika verilerinin neredeyse 2 katı. Şehir içi tüketimi 11.1 şehir dışı 8.6 lt yakıt tüketimi bu zamandaki bir motorun yakması gereken yakıt miktarından çok fazla bence. Kullanmakta olduğum 2007 model 2.2 crdi 4X4 hyundai santa fe bile bu kadar yakmıyor. Aracın tasarlanması aşamasında bu konuya hiç kafa yorulmamış herhalde:)

  2. İlk el ve ikinci el satışında 2.2 lt hacimin handikapını düşününce- Hyundai için hayal kırıklığı olcak gibi duruyor. Bu model için memlekette lansman yapıp para harcayana kadar, piyasada sattıkları daha küçük hacimli ama poryo bilyaları kırılıp duran arabaları geri çağırıp düzeltseler daha hayırlı iş yaparlar (Tabiii bu modelde dayanıklı poryo bilyası kullandıklarını da var sayarak :-p )….

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here