Minik Sınıfta Formula 1 Teknolojisi

1998 yılında satışa sunulan Fiat Siena’nın yerinin alan Albea, Tofaş’ın kompakt sedan segmentindeki temsilcisi. 2000 yılında makyajlanan Palio ailesinin ön yüzü ile Türkiye’de tasarlanan arka kısmın birleştirilmesi sonucunda oluşan Albea, 1.2 litre 60 HP, 1.2 litre 80 HP ve 1.6 litre 103 HP’lik motor seçenekleri ile üretiliyor. Testini yaptığımız ‘Speedgear’ ismindeki otomatik şanzımanlı model ise sadece 1.2 litre 80 HP’lik motor seçeneğiyle satın alınabiliyor.

fiat albea

Fiat Albea ‘nın Karoseri ve İç Mekanı

Fiat Albea, Türkiye’ye hiç ithal edilmeyen makyajlı Siena’yla aynı ön tasarıma sahip. Otomobilin arka kısmı ise tamamen Türkiye’de tasarlanmış. Yeni tasarımı ile yeni bir hava kazanan Palio ve Albea ailesinin burun tasarımı Fiat’ın Punto modelini çağrıştırıyor. Fiat Albea’nın yan tasarımı ise sade çizgilerden oluşuyor. Albea’nın arka tasarımı ise Siena’ya göre çok daha şık ve modern duruyor.

Büyük stop lambaları arka tasarımın dikkat çeken unsurlarından biri. Siena’ya göre boyutları da artan Albea, 4186 mm’lik boyu ve 1703 mm’lik genişliği ile bir üst segmentteki otomobillere yaklaşıyor. Albea’nın iç mekan tasarımı, yeni Palio ve Palio Weekend ile aynı. Eski Palio ile benzer olan ön kokpitte ergonomiye yönelik küçük değişiklikler yapılmış. Orta konsolun en üstüne radyo-teyp yerleştirilmiş. Dörtlü flaşör butonu ve havalandırma ızgaraları ise müzik sisteminin altında bulunuyor. En alta ise havalandırma kumandaları yerleştirilmiş.

Küllük ve çakmak dijital saat ile birlikte vites kolunun önüne konumlandırılmış. Dijital saat için seçilen yer pek iyi değil. Eski versiyonlarda memnuniyetsizlik yaratan koltuk yükseklik ayarı ise Albea’da geliştirilerek teleskopik bir kolla rahatça gerçekleşmesine imkan tanıyor. Albea 515 litrelik bagaj hacmiyle segmentinin en büyük bagaj hacmine sahip otomobil konumunda.

fiat albea kırmızı bej

Motor ve Performans

Fiat Albea ‘nın motor kaputunun altında 1.242 cc hacminde16 supaplı bir motor görev yapıyor. ‘Fire’ motor olarak adlandırılan bu motor, 5000 d/d’de 80 HP güç, 4000 d/d’de114 Nm tork üretiyor. Alt devirlerden itibaren istikrarlı olarak devirlenen motor hacmine göre yeterli bir performans sunuyor. ‘Speedgear’ ismi verilen CVT teknolojisine sahip otomatik şanzıman ise motorla uyumlu çalışıyor. Klasik otomatik şanzımanların aksine dişliler yerine iki adet kasnak ve çelik bir kayıştan oluşan CVT şanzımanda vites oranları sürekli olarak değişkenlik gösteriyor. Manuel kullanım konumunda ise vites oranları belirli değerlerde sabitlenebiliyor.

CVT şanzımanın manuel konumda vites geçişleri sarsıntısız ve hızlı. Test otomobilimiz yaptığımız performans ölçümlerinde0’dan 100 km/s hıza vites D konumundayken 15.8, manuel konumda iken ise 15.6 saniyede ulaştık. Esneklik ölçümlerindeyse, vites D konumundayken, 60 km/s’de 100 km/s hıza 9.5sn’de ulaşan Albea, 90’dan 120 km/s hıza 10.3 sn’de yükseldi. Test süresince 100 km’de 8 litre kurşunsuz benzin tüketen Albea, 48 litrelik deposu ile 600 km’lik menzile sahip.

albea iç tasarım

Fiat Albea ‘nın Kullanımı ve Konfor Özellikleri

Geniş iç mekanı ve büyük bagaj hacmi ile Albea büyük ailelerin tercihi olabilecek bir otomobil. Otomobilin orta sertlikteki süspansiyonları yeterli konforu sunarken, aracın yüksek yapısı özellikle uzun virajlarda yana yatmaya sebep oluyor. Fakat Stilo’dan Albea’ya adapte edilen süspansiyon sistemi sayesinde yol tutuş problemi yaşanmıyor. Sınırları aşıldığında arkasını bırakan Albea’yı hassas çalışan direksiyon sistemiyle izine döndürmek kolay. Albea’nın iç mekanında radyo-teybin küçük düğmeleri ve cam açma butonları dışında herhangi bir ergonomik kusur bulunmuyor. Opsiyonel olarak alınabilen ABS ve EBD sistemine sahip test aracımızı 100 km/s hızla yapılan ani frende 41.5 metrede durdurabildik. Bu mesafe segmenti içinde ortalarda yer alıyor.

Genel Değerlendirme

Konfor Orta sertlikteki süspansiyonlar yeterli konforu sunuyor.
İç mekan Önde ve arkada diz mesafesi yeterli.
Görüş Geri görüş dışında bir problem bulunmuyor.
İşçilik Segmenti için makul.
Yol tutuş Yana yatmasına rağmen yol tutuşu iyi.
Performans 1.2 litrelik motor hacmine göre başarılı.
Frenler Duruş mesafesi segment ortalamasında.
Kabin Gürültüsü Hız arttıkça motor gürültüsü artıyor.
Donanım Segmentine göre donanımı makul.
Tüketim Tüketim değerleri ortalama düzeyde.
Fiyat Özelliklerine göre makul.
Genel Büyük aileler için ideal bir tercih.

 

albea 1.2 fiat

STANDART DONANIM

Sadece HL donanım paketiyle satılan Albea 1.2 16V Speedgear’ın standart donanımında sürücü ve yolcu hava yastığı, yükseklik ve bel destek ayarlı sürücü koltuğu, yükseklik ayarlı hidrolik direksiyon, far yükseklik ayarı, elektrikli ön camlar, elektrik kumandalı dış aynalar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, içerden açılabilen depo kapağı, arka koltuk kafalıkları, iki parça halinde katlanabilen arka koltuk, sis farları, immobilizer, polen filtresi, üçüncü fren lambası, kazalarda yangın önleme sistemi FPS, kadife koltuk döşemesi, gösterge tablosu aydınlatma ayarı, gövde rengi dış kapı kolları ve aynalar bulunuyor.

 

Yazar: Tulu DARICAN

İkinci el satılık Fiat Albea ilanları

Fiat ve Tasarım İş Birlikleri 500, 500L, Panda

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here