Compass köşeli hatlara sahip

Tasarım yönünden diğer Jeep’lerden daha alçak olmasıyla şehirli yönünü ortaya koyan Compass bu haliyle gerçek bir arazi aracı olmadığını belli ediyor. Hatta bazı kişiler yüksek bir station otomobil olduğunu bile düşünebilir.  Compass’ta 7 parçalı geleneksel Jeep radyatör ızgarası kullanılmış olsa da genel görünüm Jeep çizgisinden biraz daha farklı. Jeep bu tasarımla daha önce “Jeep” markalı araç kullanmamış sürücüleri hedefliyor. Henüz ülkemizde satılmasa da; Compass’ın Patriot adındaki benzer boyutlardaki kardeşi geleneksel Jeep tutkunlarını hedefliyor.

Dodge Caliber’in platformu kullanılarak üretilmiş olan Compass’ın iç mekanına geçince biraz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Çünkü kalite hissi düşük olan materyaller bu tarz bir otomobile pek yakışmıyor. Tamamen arazi odaklı bir araç olsa Compass’ın bu malzemelerinin kalite hissi fazla önemsenmeyebilirdi. Fakat şehir içi ağırlıklı bir araç olduğundan bu durum göze batıyor. Aynı şekilde bu sınıftaki Uzak doğu’lu rakipleri uzun zamandan beri otomatik klima sunarken, Compass’ta halen manuel klima sunması da eksiklik.   Kolay kullanımlı kumandalar, eşya gözleri ve diz-baş mesafesi sorunu yaşanmaması iç mekandaki olumlu noktalar. Ayrıca kol dayama yerinin içindeki iPod’lara yönelik tasarlanmış yuvayı da unutmamak gerek.

 

Başarılı şanzıman

 

Jeep’te kullanılan CVT adı verilen (Continuously Variable Transaxle) şanzımanda, vites oranları neredeyse sonsuz şekilde değişebiliyor. İstenildiğinde 6 ileri manuel olarak da kullanılabilen şanzımanda, bu durumda önceden belirlenmiş şanzıman oranları devreye giriyor. CVT şanzımanların genel özelliği olan konfor ve sarsıntısız kullanım bu araçta da devam ediyor. Bu tarz şanzımanlarda geleneksel dişliler yerine konik kasnaklar ve aktarma bandı sayesinde kesintisiz bir hızlanma sağlanıyor. Yani hızlanmak için gaz pedalının sonuna kadar bastığınızda devir saati ibresi 6000 d/d’nin üzerine geliyor ve otomobil yumuşak şekilde ivmeleniyor.

Compass’ta yer alan 2.4 litrelik motor; Daimler Chrysler, Mitsubishi ve Hyundai ortak çalışması sonucunda ortaya çıkmış ve “Dünya Motoru” olarak anılan bir güç ünitesi. Sıralı 4 silindirli, üstten çift egzantrikli, değişken supap zamanlamalı bu motor 6000 d/d’de 170 HP güç ve 4500 d/d’de 220 Nm tork üretiyor. Maksimum torku 4500 d/d gibi yüksek bir devirde ortaya çıkan motor buna rağmen alt devirlerde güçsüz değil. Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanmasını 11.3 saniyede tamamlayan Compass testlerde biraz daha çalışkan davranarak 11.2 saniyede 0’dan 100 km/s hıza çıktı. Compass’ın rahat dozlanan fren sistemi 100 km/s hızla yapılan frenlemelerde 40 metrelik bir değer elde etti.

Compass Gücü

Compass gücünü elektronik kontrollü bir dört tekerlekten çekiş sistemiyle yere aktarıyor. “Freedom Drive I” adı verilen bu sistemde el freni konsolundaki “T” şekilli krom kaplı kol çekildiğinde güç arka tekerleklere yüzde 60 oranına kadar aktarılabiliyor.

Sürüş özellikleri yönünden yüksek bir otomobil kullanıyor hissi veren Compass, virajlarda biraz yana yatsa da tedirginlik vermiyor ve güvenli bir kullanım sunuyor. Şehir içinde şanzımanı sayesinde kullanıcısını rahat ettirse de kısıtlı arka çapraz görüş ve park sensörlerinin eksikliği dar alanlara park ederken tecrübesiz sürücüleri biraz zorlayabilir. Otoyolda yüksek yapısına rağmen stabil bir kullanıma sahip otomobilde iç mekana sızan yol sesi bir süre sonra rahatsız edici olabilir.

 Tarık Akagün

Genel Değerlendirme
İşçilik  5   İşçilik ve kalite hissi pek başarılı sayılmaz
Görüş  6  Arka çapraz görüş biraz sorunlu
Performans  7  2.4 litrelik motor tatminkar performans sunuyor
Tüketim  6  Biraz yüksek
Konfor  6  Düşük profilli lastikler konforu biraz azaltmış
Frenler  6  Durma mesafesi bu sınıf için fena sayılmaz
Yalıtım  6  İç mekanda lastik sesi duyuluyor.
Donanım 6 Otomatik klima, park sensörü gibi donanımlar böyle bir araçta standart sunulmalı
Fiyat  7  Jeep imajı için fazla sayılmaza
Sonuç  6.1  Jeep prestijine ulaşmanın en kolay yolu olan Compass, sert araziden çok; hafta sonu yapılacak doğa gezmelerinde, kışın kayak merkezlerine giderken ve şehir içi kullanımında kullanılabilecek türden bir araç. Bu tarz araçları genelde büyük şehirlerdeki kadınların tercih ettiği düşünülürse iç mekandaki kalite hissinin kendisi için bir dezavantaj oluşturuyor.
İkinciel

Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
 Sürücü ve yolcu hava yastıkları, perde hava yastıkları, ABS, ESP, çekiş kontrol sistemi, CVT şanzıman, ısıtmalı deri koltuklar, 18 inçlik jantlar, lastik basınç göstergesi, dijital pusula, otomatik kararan dikiz aynası, radyo-CD-MP3 çalarlı Boston Acoustics ses sistemi, alarm, elektrikli ve ısıtmalı yan aynalar, sunroof.
FABRİKA VERİLERİ TEST VERİLERİ
Motor: Sıralı 4 silindirli,16 supaplı, değişken supap zamanlamalı Hızlanma
Motor Hacmi:  2359 cc 0-50 km/s :  4.2 sn
0-100 km/s :  11.2 sn
Motor Gücü:  

170 HP – 6000 d/d

0-120 km/s :  15.8 sn
Fren mesafesi
Max. Tork:  220 Nm – 4500 d/d 100-0 km/s  40 m
Frenler:  Hava kanallı disk/disk
Bagaj hacmi: 436/1277 lt Esneklik
Boyutlar:(u/g/y) 4405/1810/1630 mm 60-100 km/s (D’de)  5.9 sn
Ağırlık:  1585 kg 80-120 km/s (D’de)  7.5 sn
Lastikler:  215/55 R18
Depo kapasitesi: 51 lt Test tüketimi:  11.7 lt/100 km
Menzil:  436 km

2 YORUMLAR

  1. jeep patriot modelini kullanıyorum 6 aydır. ben şimdilik herşeyinden memnunum. virajlarda biraz yavaş girmek gerekir çünkü yükseklik sebebi ile biraz yatma oluyor. orjinal servise gitmiyorum ankara şaşmazda ki özel servise gidiyorum. daha uygun oluyor. ama özel bazı aksesuarları bulunmuyor. Jeep olunca daha doğrusu SUV olunca fiyatlar biraz artıyor insanların gözünde. benzinci bile abi camı silelim derken yağlı müşteri geldi diye bakıyor. otopark ücreti bekleyenler. bahşiş bekleyenler sizden daha fazla bekliyorlar. ama ömrünün yarısı bitmiş bu araçları yada tamamı bitmişleri toparlmakla biz uğraşırken yedek parçacılar ve servisler kazanıyor. bizde sanki ne varsa amerikan arabasında birşeye bindiğimizi sanıyoruz. bir kia sportage bile iç konforda belki yol tutuşda biel çok daha iyidir diye düşünüyorum. çünkü benim jeep tümseklerde tangır diye sesler çıkarıyor. ama bize görünmeyen bir elektronik kontroller olduğuna inanıyorum. Allah kesemizi korusun. bir arka cam üstü stop 450 TL. Bilgilerinize.

  2. ben bu markayı çok seviyorum ama bence yeteri kadar satılmıyor daha da iyi bir pazar payına sahip olması güzel…. eskisi ayrı yenisi ayrı güzel.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here