Chevrolet Evanda

1
3375

Daewoo, General Motors bünyesine girdikten sonra Türkiye ve Doğu Avrupa pazarlarına ürün portföyünü Chevrolet markası altında pazarlıyor. Şu an en hacimli Chevrolet modeli olan Evanda markayı orta sınıfta temsil ediyor. Chevrolet Evanda Türkiye’ye 2.0 litre 131 HP benzinli motorla ithal ediliyor. Otomatik şanzıman isteğe bağlı olarak satın alınabiliyor.

İtalyan tasarımı

Evanda’yı Lacetti Hatchback’i de yaratan Giorgetto Giugiaro tasarladı. Ancak otomobilde Lacetti’deki yuvarlak hatları bulmak mümkün değil. Köşeli tasarlanan ön bölümde farların bakış açısı agresif bir görünüm kazandırmış. Krom kaplı radyatör çıtası diğer Chevrolet modelleriyle aynı. Motor kaputunun üzerindeki çizgiler kaslı bir görünüm oluşturmuş. Yandan incelendiğinde otomobilin büyük yapısı hissediliyor. 4770mm uzunluğa sahip olan Evanda en büyük rakibi olan Hyundai Sonata’dan (4747) uzun. Evanda’nın genişliği ve yüksekliğiyse sırasıyla 1815ve 1440 mm. Arka tasarım da önü gibi köşeli bir çizgiye sahip. Üçgen formlu stoplar tampona doğru sivriliyor.

Güncel değil

Evanda bulunduğu sınıfın beklentilerini karşılamaktan uzak. İç mekan kalitesi vasatı aşamıyor. Ayrıca kokpit tasarımı ’90’lı yılların sonunu anımsatıyor. Dijital klima opsiyonu bile bu hissi yok edemiyor .Orta konsolun en üstüne dijital saat konumlandırılmış. Klima kumandaları ve havalandırma ızgaralarıysa daha altta bulunuyor. Müzik sistemi ve CD değiştiricinin bulunduğu bölümden kolçağın bulunduğu yere kadar orta konsol ahşap görünümlü plastikle kaplanmış. Küllük ve bardaklıklar bastırılarak açılan türde tasarlanmış. Büyük boyutlarının etkisiyle Evanda önde ve arkada rahat yolculuk vadediyor. Gösterge tablosu otomobilin tasarımcısının menşeisini belirtircesine tasarlanmış. İç içe geçmiş üç yuvarlaktan oluşan göstergelerde Alfa Romeo modellerinin izlerini görmek mümkün. Evanda’nın 435 litrelik bagaj hacmi sınıfı için biraz ufak kalıyor.

Motoru tatmin ediyor

Evanda’da 1998 cc hacminde üstten çift eksantrikli, 4 silindirli bir motor kullanılıyor. Bu motor 5400 d/d’de 131 HP güç, 4200 d/d’de181 Nm tork üretiyor. 1422 kg’lik ağırlığının da etkisiyle otomobili hızlandırmakta nazlanan motor, devir yükseldikçe tatmin edici bir performans sunuyor. Yaptığımız testte 0’dan 100 km/s hıza 10 saniyede ulaştık. Evanda’nın son hızınıysa 200 km/s olarak ölçtük. Makul performansına karşın otomobil testimiz süresince 10 litre kurşunsuz benzin tüketti. 65 litrelik deposuyla menzili 650 km.

Yumuşak süspansiyonlar…

Evanda, Chevrolet’nin Amerikan kardeşlerini anımsatan tasarımı ve iç mekanıyla ilgi çekiyor… Yumuşak süspansiyonların kullanıldığı otomobilin darbe emiş performansı başarılı. Ancak bu tip süspansiyonlar ani ağırlık değişimlerinde yanlara fazlasıyla yatmaya sebep oluyor. Çok zorlandığında önden kayan otomobilin direksiyon sistemi yeterli hassasiyete sahip. ABS destekli frenleri Evanda’yı güvenlik sınırları içerisinde durduruyor. 100 km/s hızla giderken yaptığımız ani frende elde ettiğimiz 40 metrelik duruş mesafesi bunun göstergesi. Chevrolet Evanda 2.0 CDX’in Fiyatı 60.000 TL’den başlıyor

Genel Değerlendirme
İçmekan Malzeme kalitesi tatmin etmiyor
Görüş Büyük aynaların da etkisiyle problemsiz
İşçilik Vasat düzeyi aşamıyor
Performans Üst devirlerde güç hissediliyor
Tüketim Makul seviyede
Yoltutuş Yumuşak süspansiyonlar sebebiyle yana yatma yaşanıyor
Frenler Duruş mesafesi sınırda
Süspansiyon Yeterli konforu sunuyor
Yalıtım Kardeşlerine göre başarılı
Donanım Sürücüsünü tatmin ediyor
Fiyat Kampanyalı fiyatı düşük
Sonuç Evanda’nın en büyük avantajı düşük fiyatı. Ancak iç mekanı yaşlılık sinyali veriyor. Yine de büyük ve konforlu bir otomobil kullanmak isteyenler Evanda’yı tercih edebilir.

TuluDARICAN 15/10/2004

 

Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
ABS, sürücü ve yolcu hava yastığı, immobilizer, aktif gergili ön emniyet kemerleri, far yükseklik ayarı, merkezi kilit, yükseklik ayarlı hidrolik direksiyon, klima, polen filtresi, elektrikli dört cam, radyo-teyp.CD değiştirici
FABRİKAVERİLERİ TESTVERİLERİ
Motor: Önde enlemesine yerleştirilmiş,4 silindirli motor Hızlanma
MotorHacmi: 1998 cc 0-50km/s : 3.7 sn
Çap/Strok: 0-100 km/s : 10 sn
MotorGücü: 5400 d/d’de 131 HP 0-130km/s : 17 sn
Hız
Max.Tork: 4200 d/d’de 181 Nm Max.hız : 200 km/s
Frenler: önde hava kanallı disk arkada ise standart disk
Bagaj: 435 lt İçgürültü
Boyutlar: 4770/1815/1440 mm Rölanti 45 dB(A)
Ağırlık: 1422 kg 100 km/s : 65 dB(A)
Lastikler: 195/55 R15 100- 0 km/s 40 m
Test tüketimi: 10 lt/100 km
Depokapasitesi: 65 lt
Menzil: 650 km

 

Satılık Evanda Modelleri

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here