Özellikle 60’lı yılların efsanesi Volkswagen T1. Hippi hareketinin temsilcisi. “Camper” kavramının yaratıcısı. Yumuşak hatlarla donatılılmış bir Van. Volkswagen bu minibüsü çıkardığında ne derece ikonik bir şey yarattığını tahmin bile edemezdi. Öyle ikonik ki günümüzde devrim araçlardan birisi olan ID Buzz için onun tasarımından esinlenildi.

Volkswagen T1

ID nedir ki? ID, VW’in elektrik yüzü, kodu oluyor. ID3, ID4, ID5 ve ID6 derken Volkswagen’den bir çok elektrikli otomobil gördük. Şimdi de ID kavramı Minivan, Van ile birleşti. Sonucunda ID Buzz doğdu.

ID Buzz, Volkswagen’in yeni eletrikli Minivan/Van modeli. Tamamen elektrikli, içerisinde geri dönüştürülmüş malzemeler içeren bir otomobil. Volkswagen bu otomobili ilk 2017’de tanıtmıştı. Geçtiğimiz sene detaylar ve tarih paylaşmıştı. Şimdi de son tasarım belli oldu ve yıl sonunda Avrupa versiyonu ID Buzz’lar yollara çıkacak.

Versiyonlar ve Performans

Evet Volkswagen farklı versiyonlar üretmeyi planlıyor. İlk etapta Avrupa versiyonunu göreceğiz. Bu versiyon SWB (Short Wheel Base yani kısa dingil mesafesi) olarak üretilecek. Yolcu (İki koltuk sırası) ve kargo olmak üzere iki farklı versiyonu olacak. 200hp güç ve 310Nm tork üreten ID Buzz, RWD (Arkadan itişli) olarak yollara çıkacak. 145km/h gibi bir maksimum hıza çıkacak otomobilin performans olarak etkileyici olmadığını söyleyebiliriz. Ancak 2024’te çıkacak LWB (Long Wheel Base yani uzun dingil mesafesi) Amerikan versiyonlarının daha performanslı olmasını bekleyebiliriz. Ayrıca bu Amerikan versiyonlar AWD (Dört tekerlekten çekiş) olarak da karşımıza çıkabilir. LWB versiyon da yolcu (Üç koltuk sırası) ve kargo olmak üzere iki farklı versiyon ile yollara çıkacak.

En önemli detaylar olan şarj süresi ve menzilden bahsedelim. Volkswagen otomobilin 5%’ten 80%’e şarj süresinin, DC-Hızlı Şarj ile yaklaşık 30 dakika olduğunu söylüyor. Menzili ise 418km civarı olarak bekleniyor.

Dış Tasarım

Orijinalini hatılatmak için mümkün mertebe düz tasarlanmış. Bir başka şaşırtıcı detay da neredeyse direkt otomobilin önüne inmekte olan ön cam. Normal minibüslerde (Van) böyle bir dik açı ve ön kanat alışılmadık bir durum. Ancak ID Buzz, selefini hatırlatmak için bu şekilde tasarlanmış. Ön tampona baktığımız zaman elmas şekilli hava girişleri görüyoruz. Bu hava girişleri tasarımı modernize ediyor. Minibüsün çift renkli (Üst kısım beyaz, alt kısım ise tercih edilen renkte) gövdesi, varisi olan efsanevi T1’e atıfta bulunuyor. Ayrıca aracın önündeki Volkswagen logosu da T1’de olduğu gibi büyük şekilde tasarlanmış.

Yan tarafa baktığımız zaman neredeyse dümdüz tasarlanmış yan panaller görüyoruz. Bu durum hem tasarımı, orijinali gibi basitleştirmek için hem de iç hacmi mümkün olduğu kadar arttırmak için önemli bir role sahip. 21 inç lastikler en büyük opsiyon olarak sunuluyor ancak elbette menzili arttırmak için daha küçük lastikler tercih edilebilir.

Günümüz gözüyle bakarsak bu aracı “Minivan” şeklinde sınıflandırmak en doğrusu. Ancak Volkswagen tam olarak böyle düşünmüyor ve bunun yerine “İnsan taşıyıcı” (People Mover) şeklinde bir fikri tercih ediyor. İç hacim, pratiklik, boyut seven ancak standart bir minivan gibi sıkıcı bir araca sahip olmak istemeyen kullanıcılara hitap etmek istiyor.

Yan taraftaki bir başka ilginç detay ise aracın arka üst tarafında yer alan üç adet siyah detay. Bu detaylar, orijinal T1’i hatırlatmak için ortaya yerleştirilmiş fakat otomobilin tasarımını da pekiştirmek için üzerine elmas detayları iliştirilmiş.

Arka tarafa baktığımız zaman tekrardan orijinalini hatırlatmak için neredeyse tamamen düz tasarlanmış bir arka bölüm görüyoruz. Tekrardan büyük bir Volkswagen logosu bizi karşılarken “ID Tarzı” birleşik tasarlanmış tamamen led stoplar araca modern ve stil sahibi bir tasarım sağlıyor. Ayrıca elbette başka modern detaylar da bulunuyor. Tepeye baktığımız zaman bir tavan spoyleri ve modern çizgiler görüyoruz.

İç Tasarım

Sürücünün önündeki göstergeler tamamen bir ekrandan oluşuyor. Burada hız, şarj durumu, menzil, sürüş modu (İleri, geri, boşta, park), açık kapılar, elektronik el freni gibi ihtiyacınız olan bütün basit bilgiler bulunuyor. Ön konsol modern fakat minimal ve eskilere de göz kırpan bir tasarıma sahip. Ortada standart 10 inçlik dokunmatik bir ekran bulunuyor. Opsiyonel olarak 12 inç seçilebiliyor. Ekranın altındaki dokunmatik kısımlardan da klima, ses gibi ayarlar kaydırılarak yapılabiliyor.

Sürücü tarafındaki ilginç detaylardan biri pedallar. Pedalların üzerinde Oynat ve Durdur sembolleri bulunuyor. Sürücü ve yolcu arasında bulunan bölme bir mandala basıldığında çıkıyor ve bu sayede ön taraf ile arka taraf arasında istendiği gibi geçiş sağlanabiliyor. İlginç bir detay şu: Yerinde olduğu zaman ortadaki bölmeyi üçe ayıran iki adet parça bulunuyor. Parçalardan biri aynı zamanda gazoz açağı diğeri de buz kazıyıcı görevi görüyor.

Volkswagen, koltuk, zemin ve tavan kaplamalarında 90%’ı geri dönüştürülmüş pet şişelerinden, 10%’u okyanustan toplanmış plastiklerden yapılan iplik kullanıldığını belirtiyor.

Direksiyonun hemen sağındaki bölmede iki adet şarj girişi bulunuyor. Ayrıca bu alan kablosuz şarj özelliğine de sahip. Bir diğer şarj girişi ise yolcu tarafında, kapının bölmesinde yer alıyor. Alışılmadık bir başka detay, her iki koltukta da hem sağda hem de solda kol destekleri bulunuyor.

Biraz da arka taraftan bahsedelim. Aracın arka kapıları sürgülü tasarlanmış ve opsiyonel olarak tamamen elektrikli açılıp kapanan şekilde tercih edilebiliyor. Çok geniş olan arka kısım, ön yolcu kapısında olduğu gibi iki kapısında da USB girişlerine sahip. Isıtmalı koltuklar öne yatırılabiliyor ancak alçalmıyor ve yerlerinden çıkartılamıyorlar. Bunun yanında ileri, geriye çekilebiliyor ve geriye doğru yatırılabiliyor olmaları yolcuların konforunu artırıyor. Aracın 1985mm’lik genişliği ise iç hacme ve konfora katkı sağlayan bir başka detay.

Bagaj

4700mm uzunluğu ile Mercedes C-Class ile benzer (Yani sınıfı için kısa) fakat içerisi gayet geniş. Orijinal T1’de motorun arkada konumlandırılması sebebiyle bagaj alanında kayıp yaşanıyordu. ID Buzz elektrikli olduğu için motorun kaplayacağı bir alan yok. Bu sayede hem eskisi gibi ön tarafta düz bir tasarım ve öne yakın bir sürüş elde edilebilmiş hem de araç SWB versiyonunda bile çok yüksek bir bagaj hacmine sahip. Küçük bir bilgi olarak bagaj zemini, yolcu zemininden hafifçe yüksek. Sebebi ise altında aracın elektrikli motoru bulunuyor. Volkswagen, hacmi daha küçük bataryaları aracın diğer kısımlarına yaymış ve elektrik motoru için de burasını tercih etmiş.

Volkswagen Van İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here