Dünyada her yıl ortalama 1,3 milyon insan trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu kazaların çok büyük bir bölümüne insanın yani sürücü hatasının sebep olduğu bilinir. Trafiğe çıkmadan önce verilen eğitimler ve trafik esnasında uygulanan kurallar merkezi otoritelerin dikkat ettiği konuların başında gelir. Diğer yandan otomotiv üreticileri de trafik kazalarını önlemek üzere geliştirdikleri teknolojileri otomobillere entegre etmeyi sürdürür. Kaza sebepleri arasında birçok farklı neden bulunur. Bu içeriğimizde sizlere günlük hayatta yaşanan sıklıkla rastlanan trafik kazası sebepleri neler olduğunu aktaracağız…

Aşırı Hız

Trafik Kazası Sebepleri

Trafik kazası sebepleri başında aşırı hız gelmektedir. Kazaya sebep olan unsurlar bakımından ayrışır. Trafik kazalarının nedenleri arasında birçok farklı etken devreye girer. Buna göre dünyada trafik kazalarının en başlıca sebebi aşırı hız olarak gösterilir. Gidilecek bir noktaya araçla ulaşmaya çalışırken hız tabelalarına uymamak ve aşırı hız yapmak trafik kazalarına neden olur. Aşırı hız yapılması halinde meydana gelen trafik kazalarındaki ölüm riski, diğer tüm kazalardan daha yüksek seyreder. Bu nedenle sebebi ne olursa olsun aşırı hız yapmaktan kaçınmak ve araçla gidilen yol üzerinde yetkililerce belirlenen hız limitlerine uymak büyük önem arz eder.

Dikkatsizlik

trafik Sebepleri dikkatsizlik

Kaza sebepleri arasında gelen ikinci önemli konu dikkatsizlik. Araçla yolculuk yapmak sürekli olarak ayna ve çevre kontrolü yaparken öndeki araçların hareketlerini de takip etmeyi gerektirir. Uzmanlar, sürüş esnasında trafiğin seyri ve çevre kontrolü dışında başka hiçbir şeyle ilgilenmemenin önemimi vurgular. Araç kullanırken telefon, yiyecek-içecek vb. etmenlerle ilgilenmek kısacası dikkatsiz davranmak ciddi sonuçlar doğurabilir. Diğer yandan yorgunluk ve uykusuzluk beraberinde dikkatsizliğe neden olur. Bu nedenle uzun sürüşlerde belirli aralıklarla dinlenmek ve uykusuz bir halde trafiğe çıkmamak da dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelir.

Trafik Bilincinin Bulunmaması

kazası trafik bilinci

Trafikte bilinçli, saygılı, sabırlı ve anlayışlı bir sürücü olmak aynı zamanda trafiğin en temel kurallarını bilerek o kurallara uymak gerekir. Kurallara uymadan bilinçsiz bir şekilde araç kullanmaya çalışmak araba kazası sebepleri arasında ilk sıralarda yer alır. Trafik bilinci bulunmayan sürücüler kendilerini riske attığı gibi trafikte bulunan diğer sürücüler ve yayalar için de risk oluşturabilir. Trafik bilincini artırmak için kuralları iyi kavramak ve sürekli olarak pratik yapmak gerekebilir.

Alkollü Araç Kullanmak

kazası alkol

Alkollü araç kullanmak sürücüye ve çevreye verdiği zarar açısından sürekli olarak mücadele edilen ve toplumsal bilincin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılan bir konu. Ayrıca, alkolü araç kullanımı araba kazalari sebeplerinin arasında ilk sıralarda gelir. Alkol, sürücünün hakimiyetini ve sürüş kabiliyetlerini minimuma indiren bir madde olduğu için kesinlikle alkollü şekilde direksiyon başına geçmekten kaçınmalısınız.

Trafik Kurallarına Uymamak

trafik kuralları sebepleri

Trafik kuralları, sürücüleri ve çevreyi kazalardan koruyacak şekilde hazırlanmış kurallardır. Bu kurallara uymak büyük ölçüde trafik kazalarının önüne geçecektir. Örneğin; dönüşlerde sinyal vermek, yaya geçitlerinde kontrollü durmak, takip mesafesini korumak, sollama kurallarına uymak, kırmızı ışıkta geçmemek, kavşak önceliklerini bilmek, şerit takibi ve şerit değişimlerini dikkatli şekilde gerçekleştirmek ve hız sınırlarına dikkat etmek gibi kurallara uymak çok büyük ölçüde trafik kazalarının önüne geçebilecek kurallar arasında bulunur.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here