Tesla Supercharger V3 İstasyonlarında Yararlı Bir Hata

3
1831
tesla supercharger v3

Ne diyordu Elon Musk? “Hepimiz su alan bir geminin içerisindeyiz. Biz de Tesla’yla bu suyu boşaltan bir kova yaptık. Siz olsanız kovanın tasarımını paylaşmaz mıydınız?”. Bu sözleri, Tesla’nın patentlerini neden açık kaynak olarak, rakiplerinin bile görebileceği şekilde paylaştığı sorulduğunda söylemişti. Son günlerde Tesla Supercharger V3 istasyonlarında fark edilen hata(bug) bu mantıkla paralel olabilir mi?

Tesla Supercharger Nedir?

Geleneksel içten yanmalı motorlardan elektrikli motorlara geçiş hemen pat diye olmadı. Bu devrim niteliğindeki değişim evet çok fazla avantaj sağladı ancak bazı dezavantajları da beraberinde getirdi. Şu an en çok elektrikli otomobil üreten şirket Tesla olduğu için de bu dezavantajlar en çok onlara zarar veriyor. Bu sebepten Tesla mühendisleri gece gündüz demeden bu dezavantajları birer birer ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bunlardan bir tanesi de şüphesiz şarj dolum süresiydi. Bu sorunu aşmak için bayilere, şehrin çeşitli yerlerine şarj istasyonları konuldu. Bu sayede tıpkı benzin alır gibi dışarda araçlar şarj edilebilir hale geldi. Ancak şarj dolum süreleri çok uzun sürüyordu oysaki bir petrol istasyonuna gidildiğinde işim çabucak bitiyordu. Bu duruma da Tesla’dan bir çözüm geldi. Hızlı şarj eden istasyonlar üretildi. Ardından bunlar değiştirildi ve geliştirildi. Sonuç olarak Tesla Supercharger V3’e kadar geldi konu.

5 dakikalık bir dolumla bile 120 km’ye kadar menzil sağlayan bu Tesla Supercharger V3 şarj istasyonlarında geçtiğimiz günlerde garip olay yaşandı. Almanya’daki istasyonlarda deneyimlenen bu olay sonucu, Tesla olmayan elektrikli otomobil sahipleri, Tesla’nın artık ortak CCS standardını kullandığı Avrupa’daki yeni V3 Supercharger’ları teknik olarak ücretsiz olarak şarj edebildiler. Tesla bunu bir hizmet olarak mı yaptı yoksa ortada bir hata mı var bunu Tesla açıklama yapmadan bilemeyeceğiz.

Bu Hata Hangi Otomobillerde İşe Yarıyor?

Yoldaki diğer elektrikli otomobillerin çoğu aynı standardı ve konektörü kullanıyor olsa da, bu diğer elektrikli araçların Tesla’nın kapsamlı Supercharger ağını kullanabileceği anlamına gelmiyordu. Ancak şu anda CCS’ye sahip diğer tüm elektrikli araçların Tesla’nın Avrupa’daki yeni CCS V3 Supercharger’ını şarj edebileceğini gösteren birkaç kanıt ortaya çıktı. Alman bir araç kiralama şirketi farklı farklı araçlarla bu durumu test ettiler ve birçok araçta bu durum işe yaradı. İşte o araçların listesi;

  • VW e-Golf
  • VW ID.3
  • BMW i3
  • Opel Ampera-e (Chevy Bolt EV)
  • Hyundai Kona Electric
  • Hyundai IONIQ Electric
  • Renault Zoe
  • Porsche Taycan

Bu durumun uzun sürmesi beklenmiyor. Tesla cephesinde yeni güncellemeler bu hatanın önüne geçilebilir belki de diğer elektrikli otomobil üreticileriyle bir müzakere ortamı yaratılıp bu durumun devam etmesi yönünde anlaşmalar da söz konusu olabilir. İlerleyen zamanlarda neler olacağını bekleyip öğreneceğiz.

Elektrikli Otomobil İlanlarımıza Bakmak için Hemen Tıklayın!

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here