Avrupa’da, tüm tam elektrikli araçların, yoldaki varlıklarını duyurmak için yapay bir ses yayabilen bir Akustik Araç Uyarı Sistemine (AVAS) sahip olması kanunen zorunludur. Skoda’da elektrikli araç pazarının önemli ve ses getiren bir üyesi olarak bu kanuna kayıtsız kalmadı. Şirket, yeni tam elektrikli araç modeli Skoda Enyaq iV için yeni bir Akustik Araç Uyarı Sistemi (AVAS) geliştirdi.

Skoda Enyaq iV Akustik Araç Uyarı Sistemi: Beklenilenin Ötesinde

Enyaq iV ile Skoda, EV crossover’ının herhangi bir elektrikli süpürge gibi ses çıkarmasını istemedi. Şirket bir besteci ekibiyle birlikte şirket içinde geliştirilen, sektördeki en sofistike ve uyumlu AVAS seslerinden birini yaratmak için yola çıktı. Çalışma sonucunda tam da Skoda Enyaq iV ‘e yakışır bir Akustik Araç Uyarı Sistemi yaratıldı.

Enyaq iV’nin Akustik Araç Uyarı Sistem sesini aşağıdaki videodan veya buraya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

Skoda yetkilileri bu ses sitemi AVAS hakkında “Enyaq iV tamamen elektrikli bir otomobil, bu nedenle kimliğine uygun bir ses tasarlamak oldukça zordu. Volkswagen Grubu’nun akustik laboratuvarında sesin ince ayarı yapıldı. Skoda Geliştirme Merkezi’ndeki ekibi akustik imza üzerinde çalışan Pavel Orendas, başından beri net olan bir şey vardı. Plug-in hibridlerin yaydığı sesten belirgin şekilde farklı olmalı. ” açıklamalarını ekledi.

Tam Elektrikli Enyaq iV İç Tasarımı
Tam Elektrikli Enyaq iV İç Tasarımı

Bir içten yanmalı motorun sesini taklit etmeye çalışan diğer otomobil üreticilerinin aksine Enyaq iV’nin ses imzası daha “elektronik ve fütüristik” bir yapıya sahiptir.

Sesin kendisi, ön yüze yerleştirilmiş bir hoparlör sisteminden yayılır. Geniş frekanslı hoparlör ve elektronikler, üç kauçuk burç kullanılarak pil soğutma modülüne monte edilmiş küçük bir litrelik kutuya tamamen entegre edilmiştir. Bu aynı zamanda ağırlık tasarrufu sağlar çünkü ek hoparlörlere sahip olma ihtiyacını ortadan kaldırır.

Tamamen yeni Skoda aracı Enyaq iV satışının 2021 ilkbaharında başlaması planlanıyor. Bununla birlikte Akustik Araç Uyarı Sistemini de Enyaq iV araçlarında duyabileceğiz. Şirket aracın önümüzdeki yılın başlarında ise İngiltere’de satışa sunulacağını söyledi. Aracın Türkiye’de satılmasına ilişkin net bir bilgi ise henüz mevcut değil.

İkinci El Skoda Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here