Sıfır Araçta Bekleme Sorunu Eylül’de Bitiyor

0
2336
Oyder - Murat Şahsuvaroğlu

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu gündeme dair açıklamalarda bulundu. Pandemi dönemi öncesinde 2020 yılının otomotiv sektörü için, ilk aylardaki verilere göre yükselişe geçilecek bir yıl olduğu izleniminde  bulunduğunu belirten Şahsuvaroğlu Ocak ve Şubat ayları incelendiğinde otomotiv sektörü 2020 yılında güçlü bir sene geçireceği görüntüsü vermişti” dedi.

Oyder

Sektörde bir milyon hedefine değinirken “Biz yıllarca iç pazarı bir milyon adede taşımak için mücadele ettik. Çünkü bütün yetkili satıcılık sistemi bir milyon ve üstü satışa göre dizayn edilmiş. Bunu arzu etmemizin sebebi iç pazar hacmi bir milyon ve üzeri olan ülkelere yabancı yatırımcının ilgisi yoğun bir şekilde oluyor.” dedi.

Şahsuvaroğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2019’un Ekim ayında açıkladığı %0.49 faiz kampanyasının uzatılmasının sektörde yarattığı canlılığın sebebini Wuhan’da yapılan araştırmalara göre insanlar artık toplu taşıma kullanmak istemiyor bireysel araca doğru bir dönüş başladı. Haziranda bu ilginin olmasının sebebi ise pandemi sürecinde iki ay üretim olmadı, haziran ayında üretimler geldi ve haziranda geçen senenin üzerinde bir üretim oldu.” şeklinde açıkladı.

“İşe Tekrar Odaklanmanın Zamanı Geldi”

2010-2017 arası haziran ayı ortalama satış adedinin 76.000 olduğunu, bu haziran ayında gerçekleşen 71.000 adetlik satış ile son on senelik ortalamanın tutturulduğunu ifade ederken sektörün geleceğiyle alakalı olarak “Özellikle ifade ediyoruz ki 3.Çeyrek toparlanmanın en güçlü olacağı çeyrek. Çünkü üreticisi, yan sanayicisi, yetkili satıcısı artık hepsi aynı tonda konuşmaya başladı. Yan sanayicisi üretime başladı, fabrikalar üretime başladı, yurt dışı artık dış pazarlara doğru malları göndermeye başladı” dedi.

2020 Araç Satışında Hedef: 700 Bin

Haziran ayında gerçekleşen 71.000 adetlik satıştan sonra önlerinin açık olduğunu ve işe tekrar odaklanmanın zamanının geldiğini belirtirken yıl sonu satış hedeflerinin ise 650.000-700.000 bandında olacağını öngördü.

Sıfır araçta bekleme sıkıntısına dair soruları da cevaplayan Şahsuvaroğlu “Bizim öngörümüz eylül ayı ile birlikte arz talep dengesi oturur.Çünkü ağustos ayında fabrikalar bakım sebebiyle kapanacak. Eylül ayının sonunda biz sıfır araçta yeterli bulunurluğa koşarız.” dedi.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here