Arıcılar İçin Uygun Araç Seçenekleri Hangileri?

1
6883

Arıcılık kursu mu araştırıyorsunuz? Arıcılık eğitimi almayı planlıyorsanız bu konuya ilgi duyuyor olmalısınız. Biz de arıcılık eğitimini doktora seviyesine taşımış bir uzmana gezginci arıcılar için uygun araç tavsiyesi sorduk. İlham veren bir röportaj oldu. Ofis işlerinden sıkıldıysanız mutlaka okuyun…

Uzmanına Sorduk: Arıcılık Eğitimi ve Arıcılar İçin Uygun Araç Seçenekleri Hangileri?

Bir iş hayal edin, patron yok, havasız bir ofiste akşama kadar kahve içmek de yok…Trafik çekmek, aceleyle öğle yemeği yemek ya da toplantılarda dakikaları sayarak ömür tüketmek de yok. Hayır, bi’ kafe açıp Bodrum’a yerleşmekten bahsetmeyeceğiz…

Hayal etmeye devam edin; ikinci el pickup aldınız arkasına da ikinci el uygun fiyatlı karavan. Gidip arıcılık eğitimi aldınız ve kovanlar arılar her şey hazır. Şimdi size yakın doğa güzelliklerini arılarınızla birlikte keşfetmeye ne dersiniz? Onları doğaya götürün, siz de güneşli bir sabahta mesela Sipil Dağında közde kahvenizi için, karavanınızın hemen önünde sucuk ekmek ya da çay keyfi yapın, güneş omuzlarınızı ısıtırken uyuyun…Arılar çalışırken siz de doğada olmanın tadını çıkarın. Çok güzel değil mi? İş, girişimcilik, doğa tutkusu, temiz hava, karavan keyfi, piknik, üretim ve para kazanma bir arada. 

İşte bu hayal, Türkiye’de arıcılık üzerine doktora çalışmaları yapan bir iki kişiden biri olan Bayram Hamgir’in de hayaliymiş. O, Tarım ve Köy İşlerinde kariyerine başlayınca bu hayalini biraz ertelemiş ama biz, onun bilgisine başvurup gezgin arıcı olma hayalini ciddiye alanlar için bir kaç soru sorduk. 

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bayram Hamgir ile Gezgin Arıcılık Üzerine…

Arıcılık eğitimi nereden alınır, gezgin arıcılık ne demek, arıcılığın geleceği nasıl olacak ve arıcılık yapanlar hangi aracı tercih etmeli…

Arıcılık Neden Birden Bu Kadar Trend Oldu?

Bayram Hamgir: Son yıllarda bazı girişimciler için alternatif yatırım arayışı çok trend. Ülkede üretim yok diyoruz ya, bu, girişimcileri hele de ofis yaşamından çok bıkmış girişimcileri, en çok da tarım ve hayvancılık alanına yönlendiriyor. Mandıra açanlar, çiğ süt üretimi yapanlar, kuşkonmaz üretimine odaklananlar ya da bu konuda ofisinin bilgisayarından gizli gizli araştırma yapanlar az değil. Arıcılık da çok önemli bir potansiyel barındırıyor. Balın gerçek bir şifa kaynağı olması talebi arttırıyor. Ayrıca ülkemizde neyse ki hala ormanların, çayırların olması,meraların zengin ballı bitki florasına sahip olması, sadece Türkiye’de yetişen endemik bitkilerin zenginliği iyi kalitede bal üretimini mümkün kılıyor. Katkısız ya da organik bal fiyatlarının yüksekliği ile tüketicinin talebi girişimcinin iştahını açıyor. 

Arıcılar İçin En Uygun Araç Hangisi?

Bayram Hamgir: Türkiye’de ticari arcılık faaliyetleri genellikle gezgin aracılık şeklinde yapılıyor. Bu da mevsime göre hareket etmeyi başka bir deyişle sürekli yer değiştirmeyi gerektiriyor. Gezgin arıcılar, kovanları alıp yer değiştirirken de onların yükünü arazi koşullarında çekebilecek araçlara ihtiyaç duyuyor. Elbette her zaman eve dönmek mümkün olmayabilir. Bazen aracınız, geceyi geçirmek için de uygun olmalı. 

Gezginci Arıcı Hangi Aracı Almalı?

Bayram Hamgir: Bence arcılar için araba alırken en iyi seçenek 4 tekerden çekerli çift kabin pickup modelleri. Bu araçlar, hem dağ, tepe, çukur demeden ilerlemek için hem de gezgin arıcının tüm eşyasını rahatça yükleyip boşaltması için çok uygun. 

Arıcılar İçin Karavan Gerekli mi?

Bayram Hamgir: Karavan önerim elbette var. Zira, gezginci arıcılığın en zahmetli ama en keyifli tarafı doğada arılarla baş başa çalışmak. Gezginci arıcılar, kovanlarını alıp çiçeklerin yoğun olduğu bölgelere hareket ederler. Ancak, bu gün boyu hareket halinde olmak demek değildir. Bazen haftalar boyunca bir bölgede kalmak gerekebilir. Böyle durumlarda arıcı karavanında konaklayabilmelidir. Bu amaçla 4X4 pickup arkasına karavan eklemek bence önemli bir avantaj sağlar. 

İkinci el karavan fiyatları için buraya tıklayın!

Gezginci Arıcılar Nasıl Para Kazanıyor?

Bayram Hamgir: Gezginci arıcılar, balı elde ettikten sonra geleneksel yöntemle yani eş-dost ve çevrelerine bile tamamını kısa sürede satarlar. Katkısız gerçek balın verdiği şifa, hemen her evde ihtiyaçtır ve pazar bulmak gerçekten zor değil. Diğer yandan online alt yapıları kullanmak çok faydalı bence. Kendilerine bir web sayfası açarak ürettikleri balı buradan satabileceklerini düşünüyorum. Bu konuda da üretim sürecine dair video ve fotoğraf paylaşmaları alıcının dikkatini çekecektir. Alıcı, üretim aşamasını görecek ve güvenerek bal siparişi verecektir. Hatta biraz İngilizceniz varsa yurt dışında bile sipariş alabilirsiniz. Bu arada ürünleri pazara sunma konusunda il ve ilçelerde Arı Yetiştiricileri Birlikleri de var. Bunlardan da destek alınabilir. 

Arıcılığın Geleceği Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Bayram Hamgir: Bence giderek ülkemizde genç ve eğitimli gezgin arıcılar artacak. Bu işin, özgür kılan yapısı daha fazla gencin dikkatini çekecek. Artık, insanlar sıkıcı ofislerde saatler harcamak istemeyor. Üretmek ve kendine de vakit ayırmak istiyor. işi, yaşam tarzının bir parçası olsun istiyor. Arıcılık da doğayı, avcılığı, kamp kurmayı sevenler için mükemmel bir home office iş bence. 

Arıcılık Eğitimi ve Arıcılık Belgesi Nereden Alınır?

Bayram Hamgir: Arıcılık eğitimi için İSMEK kursları, Halk Eğitim Merkezlerinin kursları ve nadiren de özel eğitimler var. Bunlara katılarak, üniversitelere başvurarak eğitim almak mümkün. Ayrıca il veya ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri de eğitim konusunda destek oluyor. Yeter ki isteyin…

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here