Formula E; Elektrikli yarış arabaları, tasarımlar ve yarış. Olaylar çok gürültülü veya aksiyon çok baş döndürücü olduğu için hiçbir zaman motor yarışları hayranı olmadıysanız, Formula E’ye bir göz atın. Federation Internationale de l’Automobile (FIA) tarafından düzenlenen altı yıllık seri, 2021’de sekiz farklı mekanda düzenlenecek. Düzinelerce uluslararası yarış takımı zorlu ve heyecan verici ana tanıklık edecek. Elektrikli yarış olması sebebiyle sessiz şampiyonluk yarışları da diyebiliriz.

Muhtemelen tarihin en kazanan yarış otomobil üreticisi olan Porsche, bu yılki seride yarışan önemli üreticilerden biri. Alman otomobil üreticisi, içten yanmalı motorların olmadığı bu “fütüristik” motor sporları tarzını daha iyi anlamak için çabalıyor. TAG Heuer Porsche Formula E Takımı Brooklyn, New York’ta bir sokak pistinde yakın zamanda yarıştı. Bu yarışta Nissan, Mercedes, Jaguar gibi diğer birçok otomobil markasını da görebilirsiniz.

Bir bakışta, yoldan geçenlerin çoğu, yanmalı bir yarış arabası ile Formula E’nin elektrikle çalışan bir yarış arabası arasındaki farkı söylemekte zorlanabilir. Ancak daha zekice bir bakış, birkaç önemli farkı ortaya çıkarır. Ayrıca Formula E’nin yarış arabaları Gen3 olarak adlandırılır.

Formula E; Elektrikli Yarış Arabaları, Tasarımlar ve Yarış

Formula E; Elektrikli Yarış Arabaları

İlk olarak, frenler, tekerlekler ve lastikler daha küçüktür. Formula E yarış arabaları, yavaşlama sırasında kinetik enerjiyi elektriksel olarak yeniden yakalar. Ve elektrik olarak aküye geri veren rejeneratif frenlemeye güvenir. Rejeneratif frenleme, mekanik frenlerdeki iş yükünü büyük ölçüde azaltır. Bu nedenle yanmalı yarış arabalarındaki muadilleri kadar sağlam olmaları gerekmez. Aerodinamik sürtünmeyi ve ağırlığı azaltmak için tekerlekler ve lastikler daha küçüktür. Formula E, tüm takımların bir yarış pistinde tek bir “sokak lastiği” kullanması gerektiğini belirtir. Bu yıl herkes, seri için oluşturulan özel Michelin Pilot Sport lastikleriyle yarışıyor.Formula E; Elektrikli Yarış Arabaları, Tasarımlar ve Yarış

İkincisi, E-racer’da büyük boy kanatlar, spoiler ve ayırıcılar yoktur. Formula E pistleri, araçların kısa düzlükler arasında yavaşlamasını gerektiren birçok keskin viraj içerir. Ayrıca yollar kısa ve dardır. Bu konfigürasyon, araç hızlarını düşürürken fanlar için daha fazla hareket sağlar. Kanatlar, spoyler ve ayırıcılar yüksek hızlarda yaratıcı yere basma kuvveti için (düşük hızlarda çoğunlukla işe yaramaz hale getirerek) tasarlandığından, Formula E yarış arabalarında gereksizdirler.

Son olarak, elektrikli yarış arabaları daha zariftir. İçten yanmalı araçlar, yakıtla beslenen bir motora, buna bağlı yakıt deposuna, sıvı soğutma sistemine ve birden fazla vitese sahip bir şanzımana sahip olmalıdır. Formula E yarış arabaları, daha iyi paketlenmelerini sağlayan bir motor, pil takımı ve tek vitesli bir şanzıman ile mekanik olarak daha basittir. Bu araçların daha az hacimli olmalarını sağlar. Düşük sürtünme önemlidir, bu nedenle mühendisler, ince ve görsel olarak zarif olmalarını sağlamak için rüzgar tünelleri kullanır.

Formula E; Elektrikli Yarış Arabaları, Tasarımlar ve Yarış

Elektrikli Araç Yarışları Ne Kadar Sürer?

Motor sporları yarışları, işler birkaç güne yayıldığında sıkıcı olabilir. Ancak Formula E’deki organizatörler seriyi hayranlar için heyecan verici olacak şekilde tasarladı. Sıralamaların birinci günde gerçekleşmesi ve asıl yarışın ikinci güne denk gelmesi yerine, Formula E her şeyi bir güne toplar. Ardından iki gün arka arkaya yarışlar planlar. Yarış ekiplerinin sadece birkaç saat sonra kalifiye olmasını ve yarışmasını istemek, onları arabalarını korumaya zorlar. Kırılan bileşenleri yeniden inşa etmek veya yedek parçalar getirmek için eylemde bulunulmaz. Bir gece ara yoktur, bu da rekabeti şiddetli tutar.

Formula E; Elektrikli Yarış Arabaları, Tasarımlar ve Yarış

Sıralamaları ve yarışı izlemek beklenmedik bir şekilde keyifli. Biraz daha düşük hızların ve iyi ayarlı bir yarış motorunun karakteristik gürleyen çığlığı eksik. Ancak bunun yerine, kesinlikle daha sakin bir atmosfer birçok avantaj sunuyor.

En önemlisi, araçlar elektrikli bir çim biçme makinesinden daha yüksek sesli olmadığı için rahatsız edicidir. Kulak tıkaçları veya büyük işitme koruması takmaya gerek yoktur. Aşırı güçlü bir egzoz notasının olmaması, diğer seslerin de fark edilmesini sağlar. Kaldırımda lastiklerin kıvrandığını, kaydığını ve gıcırdadığını duyabilirsiniz. Motor hızları arttıkça ve azaldıkça vites kutusunun değişen tonunu anlaşılıyor. Ve sürücüler yarış çizgisini kaçırıp kaldırıma çıktıklarında karbon fiber şasinin “gıcırdadığını” belirgin bir şekilde duyabilirsiniz.

Arabalar, cadde araçlarından önemli ölçüde daha hızlıdır. Ancak yine de stantların yanından geçerken kolayca takip edecek kadar yavaştır. Ve Formula E, taraftarların yarışta aktif bir rol oynamasına izin veren tek motor sporları etkinliğidir. En sevdikleri sürücülere “atak moduna” (geçiş için beş saniyelik bir güç artışı) izin veren “taraftar desteği” vermek için oy kullanırlar. Döner kasnaklardaki ışıklar durumu gösterir, böylece fanlar hangi sürücünün aracı kullandığını söyleyebilir.

Bir Formula E yarışını izleme deneyimi şüphesiz farklıdır. Ancak yine de daha az heyecan verici değildir. Yarış sırasında tribünlerde yanınızdaki insanlarla bağırmadan konuşmak mümkün.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here