Schumacher’in En Büyük Zaferi: Macaristan 1998

0
1221

Schumacher’in En Büyük Zaferi: Macaristan 1998 yılında McLaren, Ferrari’ye karşı üstünlük sağlıyordu fakat efsane pilot Schumacher ve takımı mücadelesiyle yarışı farklı boyutlara taşıdı. Birçok insanın kafasında Michael Schumacher’in Formula 1 tarihinin en büyük sürücülerinden biri olduğuna inanılmaktadır. Bu tez, Schumacher’i incelediğimiz zaman neredeyse doğrulanır niteliktedir. Bildiğimiz üzere Netflix, Schumacher ailesinin yardımıyla kısa süre önce Schumacher hakkında kariyerinin en dikkate değer yönlerinden bazılarına odaklanan duygusal bir belgesel yayınladı. Ayrıca Netflix’in odaklandığı şeylerden biri de Schumacher’in McLaren sürücüsü Mika Hakkinen ile olan rekabetidir.

Hakkinen potansiyel olarak Schumacher’in takımının F1’deki yarışında gerçekten korktuğu tek rakipti. İnanılmaz seviyedeki  rekabetleri, 1998 yılında birlikte dünya şampiyonluğu için mücadele ederken başladı. 1998 yılında McLaren, Ferrari’ye üstünlük sağladı fakat Schumacher ve ekibi McLaren’lere karşı sıkı bir mücadele verdi. Ayrıca bu mücadele ruhu hiçbir yerde o yılın Macaristan Grand Prix’sinde olduğu kadar belirgin değildi. Hız açısından McLaren’in açıkça üstün olduğu bir Grand Prix’de Schumacher, Ross Brawn’ın mükemmel bir yarış stratejisini iyi bir şekilde kullandı. Bu strateji, muhtemelen kariyerinin en büyük galibiyetini elde etti.

İki McLaren’in Arkasında KalmakSchumacherin En Büyük Zaferi: Macaristan 1998

Grand Prix öncesinde, Ferrari ve Schumacher için işler pek iyi görünmüyordu. Hakkinen, takım arkadaşı David Coulthard’ın önünde pole pozisyonunu almıştı ve Schumacher, üçüncü sırada Hakkinen’in neredeyse onda dördü gerideydi. Hungaroring pisti, Hakkinen veya Schumacher olsanız bile geçiş yapmanın oldukça zor olduğu bir pistti. Yarışın iki duraklı bir ilişki olması bekleniyordu fakat Brawn zar atmaya karar verdi ve Schumacher’i ilk pit stopların önünde üçlü bir yarışa koydu. Yarışın önemli bölümü, McLaren’ı Ferrari’nin farklı bir şey denediği konusunda uyarmamaktı. Schumacher 25. turda pite girdi ve her şey oldukça normal görünüyordu. Bunun sebebi Ferrari yarışın ikinci bölümü için yakıt almıştı. Fakat Schumacher, çok daha yavaş Williams’ta Jaques Villeneuve’ün arkasında kaldı. İki McLaren’lı pilot, kendi pit stoplarından sonra doğal olarak Ferrari’nin önünde kaldı.

Villeneuve’ün Schumacher’e tur başına iki saniyeye mal olduğu göz önüne alındığında, bu Schumacher’in üç duraklı stratejide sona ereceğini hemen hemen garantiledi. Sonunda Villeneuve pite girdi. Schumacher tam potansiyelini gösterebildi ve McLaren’inkinden yarım saniye daha hızlı olan hızlı turlar atmaya başladı.

Yarışın Belirleyici Dönüm Noktası

Schumacher’in bu kadar hızlı tur atabilmesi Brawn’ın kulağına bir müzik gibi geldi. Brawn, Bridgestone lastiklerini rakiplerinden daha iyi kullandığı için Ferrari’nin yarış triminde McLaren’inkinden daha hızlı olduğunu görebiliyordu. Artık açıkça elde edilen ekstra hız ile gerçekten üç durak gerçekten işe yarayabilir gibi görünüyordu. Yarışa yaklaşık otuz beş tur kala Schumacher, Coulthard’ın hemen arkasındaydı ve Hakkinen’den üç saniyeden biraz fazla gerideydi. Artık Ferrari’nin sürprizi yapma zamanı gelmişti. 43. turda, Ferrari sadece 6.8 saniyelik bir pit stopla geldi. McLaren aniden neler olduğunu anladı.

Bu pit stoptan sonra Brawn radyoya geldi ve “Michael, 25 saniye çekmen için 19 turun var. Sizden 19 eleme turuna ihtiyacımız var.” dedi. İddialara göre Schumacher’den yanıt geldi ve “Tamam. Teşekkürler” dedi. Belki de kaskın içinde Schumacher bunu yapmanın mümkün olduğuna inanmadı. McLaren, Schumacher’in bu 25 saniyeyi telafi edemeyeceğine inanarak Hakkinen’i iki durak stratejisinde tuttu. Ayrıca her iki McLaren ikinci ve son pit stoplarını yaptıktan sonra son derece hızlı Ferrari’nin arkasına geçtiler.

Ferrari’nin Avantajı AlmasıSchumacherin En Büyük Zaferi: Macaristan 1998

O sırada kimsenin bilmediği Hakkinen’in McLaren’ı aniden bir çeşit yol tutuş sorunuyla karşılaştı. Bu soru bir ön viraj demiri bağlantısından dolayı ortaya çıkmıştı. Hakkinen yavaşladıkça Coulthard onu yakaladı ve sonunda garip bir şekilde uzun bir süre sonra Coulthard’ın Hakkinen’i geçmesi emredildi. Bunun sebebi o artık takımın zafer için ana rakibiydi. Ferrari’den daha fazla yakıta sahip olması, aynı şekilde çalışmayan lastikler ve daha az genel tempo sayesinde Schumacher, üçüncü ve son pit stopundan sonra McLaren’ın önüne geçmek için farkı açtı. Olay, Schumacher’e yaklaşık 5 saniyeye mal olan pist dışı bir ana rağmen gerçekleşti. Bu en inanılmaz yarışlardan biriydi ve dramatik bir 1998 sezonuydu.

Schumacher ve Ferrari için Sansasyonel ZaferSchumacherin En Büyük Zaferi: Macaristan 1998

Bu, Schumacher’in kariyerinin en büyük zaferi olabilirdi. Hakkinen’in aniden yaşadığı sorun kesinlikle Schumacher’e yardımcı olsa da yarışın başlarında iki McLaren’i geçebilmek için yine de işi bitirmek zorundaydı. Ayrıca pit stoptan Coulthard’ın önünde çıkacağının da garantisi yoktu. Brawn’ın stratejisi mutlak bir ustalıktı fakat sürücüsünün bunu pistte çalıştırabilmesi gerekiyordu. Schumacher bunu Formula 1’de gördüğümüz en iyi sürüşlerden bazılarıyla yaptı ve kesinlikle inanılmaz bir zafer kazandı. Sonuç olarak Schumacher’in En Büyük Zaferi: Macaristan 1998 yılı, tarihin en önemli yarışlarından biridir.

İkinci El Araç İlanları

Motor Sporları ve F1 Haberleri 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here