2022 Emilia Romagna GP tamamlandı. Yarışı Red Bull pilotu Max Verstappen kazandı. Grand Slam yaparak kazanan pilot, hafta sonunda toplanabilecek maksimum puanı toplayarak (34) rakibi Charles Leclerc ile farkını azalttı. Red Bull’un ikinci pilotu Sergio Perez ise yarışı ikinci sırada tamamladı. Bu sayede takım, 2016’dan sonra ilk kez duble yapmayı başardı. Ferrari’nin İspanyol pilotu Carlos Sainz, ilk tur olayı ile yarış dışı kaldı. Charles Leclerc ise yaptığı hata ile spin attı ve yarışı ancak 7. sırada tamamlayabildi.

Start

Dünkü Sprint yarşı Charles Leclerc’in iyi bir atılımla geçmeyi başardığını biliyoruz. Bugün startta aynı reaksiyonu verebilmesine rağmen çekişi yakalayamadı ve çok yavaş kalarak Sergio Perez ve Lando Norris’e geçildi.

Carlos Sainz ve Daniel Ricciardo – 2022 Emilia Romagna GP

Emilia Romagna GP startı sonrası kalabalık grup tamburello şikananından çıkarken Daniel Ricciardo, Carlos Sainz’a atak denedi. Atak sırasında sol arkadan temas edince Carlos Sainz spin attı ve çakıllara oturarak yarış dışı kaldı. Ayrıca bu temasın hemen ardından Valtteri Bottas da Daniel Ricciardo’ya temas edip çakıllara yolladı. Ancak saplanmadan kurtulmayı başardı.

https://twitter.com/F1/status/1518250410426830853?s=20&t=zxg0Wx_XMDu7CpvI3EAPNg

Neden Carlos Sainz çakıllara saplanırken Daniel Ricciardo devam edebildi?

Bir Formula 1 otomobili çakıllara çıktığı zaman yapılması gereken en önemli şey otomobilin ani bir hızlanma veya yavaşlama yapılmadan harekete devam ettirilmesidir.
Carlos Sainz, spin atarak geri geri çakıllara çıktığı için saplandı. Daniel Ricciardo ise hareket yönünde çakıllara girdiği için devam edebildi.

Dışarı taşan Mick Schumacher – 2022 Emilia Romagna GP

Ayrıca starta Mick Schumacher de Alonso ile küçük bir temas sonrası yol tutuşu kaybedip dışarı çıktı ama kalmadan devam edebildi. Alonso ise sağ sidepoduna ciddi hasar aldı.

Güvenlik Aracı Sonrası

4. tura geldiğimizde Güvenlik Aracı içeri girdi ve yeşil bayrak çıktı. Verstappen yarışı güvenli şekilde yeniden başlattı.

Lewis Hamilton ve Fernando Alonso pist üstü mücadelesi verirken temas yaşadı. 7. turda Fernando Alonso, ilk turda aldığı ciddi sidepod darbesi sebebiyle yarıştan çekilmek zorunda kaldı.

Sağ Sidepod’u ciddi hasar alan Fernando Alonso – 2022 Emilia Romagna GP

8. turda Charles Leclerc, Lando Norris’i cesur bir geç frenajla tamburello şikanında geçmeyi başardı.

11. turda Nicolas Latifiye 10 tur içinde yağmur beklendiği söylendi.

12. turda George Russell, Kevin Magnussen’e atak denedi. Geçmeyi başardı ve bir sıra kazandı.

14. turda Guanyu Zhou, Mick Schumacher’i geçti.

İlk Pitler

Yarışın ilerleyen turlarında zemin kurumaya başladı. Bütün takımlar slick lastiğie geçme hesabı yaparken 17. turda McLaren ilk zarı attı. Daniel Ricciardo pite geldi ve Medium hamur takarak Slick lastiklere geçti.

Tur zamanlarını gözlemleyen takımlar iyi sonuçları görünce bir sonraki tur pit karmaşası başladı. 18. turda Sebastian Vettel, George Russell, Pierre Gasly, Alexander Albon hepsi pite girerek Medium lastik taktı.

19. turda Charles Leclerc farkı kapattı ve tam start düzlüğünde Sergio Perez’e atak yapacaktı ki Perez pite girdi ve diğer pilotlar gibi M lastiğe geçiş yaptı.

Lewis Hamilton pit stopu sonrası pit yolunda ilerlerken, Esteban Ocon tehlikeli bir şekilde pitten çıktı ve Hamilton ile temas etti. Daha sonra bu olaydan “Unsafe Relase” sebebiyle 5 saniye ceza verildi.

Tehlikeli şekilde pitten çıkarılan Ocon’un Hamilton ile teması – 2022 Emilia Romagna GP

Bottas ise pit stopunda sağ ön lastikte sorun yaşadı ve ciddi zaman kaybetti.

20. turda yarış lideri Max Vertappen pite girdi ve Charles Leclerc de pite çağırıldı. Leclerc 3.7 saniyeyle sorunlu bir pit alırken, Max Verstappen 2.3 saniye, Lando Norris 2.2 saniyelik bir pit yaptı.

Charles Leclerc, pitten çıkınca sıcak lastiklerle gelen Perezle karşılaştı ve sırasını kaybetti.

Mick Schumacher, 20. turda pist sınırlarını ihlal ederek avantaj kazanması sebebiyle siyah beyaz bayrak gördü. Sergio Perez de virajı kaçırdı ve ancak piste dönebildi.

32. turda McLaren pilotu Daniek Ricciardo tekrar pite girdi ve Hard lastik stratejisini tercih etti, ancak başarılı olmadı.

34. tura girdiğimizde yarış kontrol nihayet uzun turlardır kapalı olan DRS’i tekrar açtı.

50. turda Charles Leclerc pite geldi ve 2.4 saniyelik bir pit stopla Soft lastikleri taktı. Ancak pit çıkışında Lando Norris’e geçildi.

51 turda da Sergio Perez pite geldi. 2.2 saniyelik bir pitle Softları taktı. Bu sırada Charles Leclerc, Lando Norris’i geçti ve Perez’i kovalamaya başladı.

Bu sırada Verstappen’de pite geldi ve risksiz, rahat bir pit stopla Soft lastikleri taktı.

Leclerc’in Perez’i kovalamacası uzun sürdü. Ferrari bu pistte yumuşak hamuru yönetmek konusunda iyi değildi. Charles Leclerc, 54. turda Perez ile farkı yakın tutmak için zorlarken spin attı ve aracı bariyerlere çarptı. Yürüyen aksam bir hasar görmese de araç hasar aldı. Mecburen pite girdi ve hasar almış ön kanadıyla lastiklerini değiştirdi. 9. sıradan piste döndü.

https://twitter.com/F1/status/1518248020583796739?s=20&t=zxg0Wx_XMDu7CpvI3EAPNg

Charles Leclerc, 57. turda Kevin Magnussen’i, 59. turda Sebastian Vettel’i geçerek 7. sıraya yükseldi. Son olarak 62. turda da Yuki Tsunodayı geçerek 6. sırayı kazandı ve yarışı böyle bitirdi.

Yarıştaki bir diğer aksiyon Alfa Romeo pilotu Valtteri Bottas ve Mercedes pilotu George Russell arasında yaşandı. Uzun turlar pozisyon kazanmaya çalışan Alfa Romeo pilotuna Russell geçit vermedi ve yarışı 4-5 olarak tamamladılar.

Aston Martin yağmurda iyi bir performans sergiledi ve yarışı 8-10 tamamlayarak yarıştan çifte puan aldılar.

7 kez Dünya Şampiyonu Lewis Hamilton, yarış boyu iyi bir performans sergileyemedi ve 14. başladığı yarışı 13. tamamladı.

Alexander Albon, geçen yarışta 57 turu aynı lastikler ile tamamlayıp takıma ilk puanlarını getirmeyi başarmıştı. Bu yarışta da son sıradan başlayan Williams pilotu, puan alamasa da 11. olarak gözleri boyamayı başardı.

Yarış başında Sainz ile temas yaşayıp geriye düşen Ricciardo, yarışı tamamlayabilen son isim oldu.

Yarış Sonucu:

Emilia Romagna GP Sonrası Puan Durumları;

2022 Emilia Romagna GP sonrası pilotlar şampiyonası
2022 Emilia Romagna GP sonrası takımlar şampiyonası

Başka yarışlarda görüşmek üzere.

Emilia Romagna GP Bilgilendirme Yazısı

Emilia Romagna GP: Pole Verstappen’in, Sainz Kaza Yaptı!

Emilia Romagna GP Sprint Yarışı: Zafer Verstappen’in!  

Formula 1 Haberleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here