En Tehlikeli ve Zor Yarış Pistleri Hangileri?

0
1225
En Tehlikeli ve Zor Yarış Pistleri

Motor sporlarının önemi artıyor. Bu yüzden birçok ülke, motor sporlarındaki yarış takvimlerinde yer almak için çapa göstermektedir. Öncelikle finansal ve yapısal açıdan gelişmiş ülkeler, motor sporlarındaki yarış takvimlerinde yer almakta. Dünya üzerinde birçok farklı pist var. Bu pistler farklı özelliklerle öne çıkmaya çalışır. Kimi pist zorlu virajlar kimisi de sürücülere yaşattığı zorlu koşullarla bilinir. Ancak motor sporlarında teknoloji ve güvenlik geliştirmelerine rağmen bazı pistler tehlikeli ve zorluklarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. İşte en tehlikeli ve zor yarış pistleri…

Pikes Peak International Hill Climb

En Tehlikeli ve Zor Yarış Pistleri Pikes Peak International Hill Climb

19.31 KM’lik Pikes Peak Hill Climb etkinliği ABD’deki Colorado’da gerçekleşmektedir. Ayrıca bu yarışın takma adı bulutlara gitmektir. Yarışmacılar 4500 fitin üzerine çıkarken 156 virajdan geçmek zorundadır. Pistte altı farklı yarış bölümü yer alır. Arazinin açık ve oldukça dikey olması, pistin hem tehlikeli hem de zor olmasına yok açmaktadır. Bu yarışın sadece motosiklet kategorisine baktığımız zaman bile çok zor olduğunu görebiliriz. Motosiklet kategorisinde 4, toplamda da 7 ölümlü kaza karşımıza çıkar. Bu yüzden Pikes Peak International Hill Climb yarışlarında motosiklet kategorisi bir süre sonra iptal edilmiştir.

Jeddah Corniche Circuit: Suudi Arabistan

En Tehlikeli ve Zor Yarış Pistleri Jeddah Corniche Circuit: Suudi Arabistan

2021 Formula 1 takviminde yeni olan pist, adından da anlaşılacağı gibi Cidde şehrinin sahil bölgesinde yer almakta. Yeni yapılmış olmasına ve ilgili güvenlik kriterlerini karşılamasına rağmen sürücüler için birçok tehlikeye yol açıyor. Ayrıca Sergio Perez, bu pistin takvimdeki en tehlikeli pist olduğuna bile inanıyor. 2022 yılında Mick Schumacher, Jeddah Corniche Circuit’te bir kazadan sonra hastaneye kaldırıldı. Başarılı yarıştı arabasının kontrolünü kaybettikten sonra 33 G-Kuvveti darbesini aldı.

Autodromo Nazionale Monza: İtalya

En Tehlikeli ve Zor Yarış Pistleri Autodromo Nazionale Monza: İtalya

Cennetteki gibi yeşillikler arasında yer alan Autodromo Nazionale Monza, Milano yakınlarındaki Parco di Monza’da yer almaktadır. Monza en iyi yarış pistlerinden biridir. Bu pistte ilk Formula 1 yarışı 1950 tarihinde gerçekleşti. Yapısı nedeniyle sürücülerin sürekli olarak hızlı gitmesi gereken pistlerden biridir. Günümüzde kadar Autodromo Nazional Monza pistinde 52 sürücü ve 35 seyirci öldü.

Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari: İtalya

Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari: İtalya

4.9 km uzunluğundaki Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari ilk açılış yarışına 1980’de ev sahipliği taptı. Pist, birçok Formula 1 sürücüsü tarafından beğenilmektedir. İlklere ev sahipliği yapması, pistin okul gibi gözükmesini sağlamakta. Ancak bu pistin geçmişi, F1’e gölge düşürmektedir. 1994 yılının Mayıs ayında F1’deki en karanlık hafta sonu kabul edilen bir kaza gerçekleşti. Sezonun üçüncü yarışı olan Rubens Barrichello, Cuma antrenmanı sırasında Jordan F1 aracıyla kaza yaptı. Jordan ufak yaralanmalar ile kazadan kurtuldu. Sıralamalar sırasında F1 sürücüsü Roland Ratzenberger bir kaza sırasında anında öldü. Ardından Pazar günü yarış sırasında, 34 yaşındaki üç kez Dünya Şampiyonu Ayrton Senna beton bariyerlere çarparak vefat etti.

Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, “En Tehlikeli ve Zor Yarış Pistleri” adlı içeriğimizde en üzücü hikayelere sebep olan pistlerden biridir.

Formula 1 Haberleri 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here