Amerika Formula 1’e Hakim Olamıyor… 43 yılda hiçbir ABD pilotu, takımı veya aracı F1’i kazanamadı. Açıkçası Amerika Birleşik Devletleri Formula 1’de hayal kırıklığına uğradı. Bir Amerikan yarışçısı olarak Mario Andretti en son 1978 yılında Formula 1 yarışını kazandı. Ondan önce de 1961 yılında Phil Hill, yarış kazanan başka bir Amerikalı Formula 1 pilotuydu. Ayrıca bir Amerikan takımı olan Penske en son 1976 yılında yarış kazandı. Peki günümüzde neden Amerika Formula 1’e hakim olamıyor?

ABD İçin Başka Eğlence Alternatifleri Bulunuyor

Amerikalılar için F1’i izlemek, Super Bowl’u izlemenin 1/100’ü kadar önemlidir. Eğlence ve diğer spor branşları, Amerikalıların en büyük ihracatlarından biridir. Aslında Netflix’in yayınladığı  “Drive to Survive” adlı F1 belgesel şovunun Amerikalıların F1 hakkındaki görüşlerini 2020’den 2021’e kadar ikiye katladığı söyleniyordu. Ancak gerçekler öyle olmayabilir. Amerikalılar, diğer ülkelerin topluluklarına göre oldukça farklı kültüre ve eğlence anlayışına sahiptir. Bu yüzden eğlenebilecek çok farklı konular ve oyunlar bulabiliyorlar. Özellikle ekonomik gelişmişlik ve insanların refah seviyesi, Amerika’yı diğer ülkelerden ayırmaya yetiyor. Durum böyle olunca Amerikalılar Formula 1 izlemeye çok fazla odaklanmıyorlar. Bu yüzden de Amerikalı şirketler, Formula 1’e çok fazla hakim olma ihtiyacı duymuyorlar.

Çamurda koşu yarışlarına sponsor olmak, Formula 1’e sponsor olmaktan hem daha ucuz hem de daha fazla dikkat çekici. Bu yüzden Amerikan vatandaşlarının ilgisizliği, Amerikalı şirketlerin F1’e odaklanmasının önündeki bir engel olarak görülmektedir. Sonuç olarak ABD için Formula 1 çok popüler değildir.

ABD, F1 İçin Motor ve Araba Parçası ÜretmiyorAmerika Formula 1e Hakim Olamıyor

NASCAR, Amerikalılar için en eğlenceli motor sporlarından biridir. Amerikalılar, güçlü motora sahip yarış arabalarını daha çok sevmektedir. Arabalar hakkında bilginiz varsa, Ford, GM ve Dodge’un bu yüksek devirli motorları yapmak için yeterli donanıma sahip olmadığını bilirsiniz. Bu yetersizlik, Formula 1 araç teknolojisinin gelişememesine neden olmaktadır. Ayrıca Indy Car’ın bu gerçeği karşılamak için F1’den tamamen farklı bir dizi kurala ihtiyacı vardır. Mevcut haliyle Amerikan Indy Car ve F1 farklılıkları büyüyor. Oysa arabalar eskiden her ikisinde de çok az değişiklikle veya hiç değişiklik yapmadan yarışabiliyordu. Şu anda en hızlı süper Amerikan arabaları Corvette, Ford GT modelidir. Bu araçları, yol tutuşu ve teknolojik olarak gelişmiş alternatiflerle karşılaştırdığımız zaman çok farklı rakipleri olduğunu görebiliriz. McLaren, Ferrari ve Mercedes gibi rakiplerin, spor otomobil teknolojileri oldukça farklı ve gelişmiştir. Bu nedenle Amerikan otomotiv üreticileri, spor otomobil konusunda rakiplerine göre sınıfta kalmaktadır.

Formula 1 Yarışları, Farklı Ülkelerde Düzenlenmeye Başladı  Amerika Formula 1e Hakim Olamıyor

Eskiden 23 yarışın birkaçı Amerika’nın farklı eyaletlerinde gerçekleştirilmekteydi. Bu yüzden Amerikalı takımlar, çok fazla zorluk çekmeden kendi ülkelerinde yarışmanın güvenine sahipti. Özellikle Formula 1 yöneticileri, takvimlerini ve yönlerini paranın ve yardımın geldiği ülkelere doğru çevirmeye çalışmaktadır. Özellikle Arap ülkelerinde Formula 1 yarışlarının başlaması, zengin Arap iş adamlarının Formula 1’e ev sahipliği yapmak istediklerini açıklamaktadır. Ayrıca diğer ülkeler, Formula 1’e daha çok önem veriyor. Özellikle Avrupa ve Arap ülkeleri, Formula 1’i zevkle takip etmektedir. Sonuç olarak Formula 1 yarışlarının farklı ülkelerde düzenlenmeye başlaması, Amerikalı üreticiler, toplum ve sponsorların hoşuna gitmemektedir. Bu yüzden ABD, Formula 1 yarışlarına odaklanmamaktadır. Özellikle Formula 1 yarışlarının artık popüler ülkeler yerine ekonomik olarak varlıklı ülkelere verilmesi, yarış takvimlerini etkilemektedir.

Formula E, ABD’nin Stratejisini Değiştiriyor

Elektrikli araç üreticilerini incelediğimiz zaman Amerikalı elektrikli araç üreticisi Tesla, en çok ön plana çıkan markalardan biri oluyor. Formula E ve diğer motor sporlarının elektrikli versiyonlarının ortaya çıkması da Amerikalıların şimdiden başarılı olabileceğine dair ipucu veriyor. Formula E, alışılmış Formula 1’e göre benzer özelliklerde karşımıza çıksa da takımların ve sürücülerin oldukça farklı stratejilere sahip olmasını gerektirmektedir. Özellikle içten yanmalı motorların çevreye karşı zararlı olması, yasaların ve üreticilerin elektrikli motorlara önem vermesini arttırmaktadır. Bu yüzden elektrikli araç teknoloji günden güne gelişmektedir. Bu gelişen teknoloji, spor branşlarına ve motor sporlarındaki işleyişi yön vermektedir. Özellikle Amerika, Monster Energy’nin sponsor olduğu Amerikan e-Kart şampiyonasında elektrikli karting’e öncülük eden tek ülkedir. Bu yüzden Amerika Birleşik Devletleri’nin motor sporlarındaki öneminin artacağı gözle görülür bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Formula E Nedir? Formula E Hakkında Her Şey

İkinci El Güncel Araç İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here