2022 Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Kadar? Yeni MTV Zammı Belli Oldu… Yeni yılda Motorlu Taşıtlar Vergisi, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları, yurt dışından getirilen telefonlara uygulanan harçlar yüzde 25 oranında artacağı belli oldu. Resmi Gazete’de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) yeniden değerleme oranı yüzde 25 olarak belirlendi. Ayrıca 2022 yılı için harçlara gelen zam oranı sonrasında Motorlu Taşıtlar Vergisi, vatandaşlar tarafından merak ediliyordu. Aracı olanların merak ettiği konuların başında 2022 yılında MTV’ye ne kadar zam yapılacağı konusuydu. MTV Nedir? 2022 Yılında Motorlu Taşıtlar Vergisi ne kadar? Yeni MTV Zam Oranı Ne Kadar? MTV Zammı kesin mi? MTV’de indirim oldu mu? Gibi soruların cevabı ve Yeni MTV Zammı hakkındaki detaylar içeriğimizde…

Motorlu Taşıtlar Vergisi 2022 Yılında %25 Arttı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kısacası MTV olarak dile getirdiğimiz Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin yeniden değerleme oranını yüzde 25 olarak belirledi. Ayrıca 2022 yılının yanı sıra 2021 yılına ait son geçici vergi dönemi için de uygulanacak oranla trafik cezaları, ehliyet pasaport ücretleri, Motorlu Taşıtlar Vergisi, yurt dışından getirilen telefonlara uygulanan harç başta olmak üzere pek çok vergi türüne ve harçlara yüzde 25 oranında zam uygulanacak. Yeni MTV zammı açıklandıktan sonra bir gerçek daha ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta Yüzde 36.2 olarak açıklanan rakam, Türkiye tarihinde bir rekor olarak karşımıza çıkmıştı. Ancak Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) 2022 yeniden değerleme oranını yüzde 36.2’den yüzde 25’e indiren Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazetede ve Cumhurbaşkanı kararı ile kesin olduğu belirtilen yüzde 25’lik yeniden değerleme oranı onaylandı. Böylece 2022 yılında Motorlu Taşıtlar Vergisine kesin olarak %25 zam geliyor. Bu zamlara göre en düşük MTV tutarı 109 liradan 136,25 liraya; en yüksek MTV tutarı ise 50 bin 107 liradan 62 bin 633 liraya çıkmış oldu.

2022 Yılı %25 Zamlı MTV Listesi 2022 Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Kadar?

 

2022 Yılı MTV Zammı ile Taşıt değerleri de yükseldi

Resmi Gazete’de yayımlanan tam listede taşıt değerleri de yükseltildi. 1301-1600 motor hacmindeki otomobillerde 56 bin 500 lirayı aşmayanlar, 99 bin lirayı aşmayanlar ve 99 bin lirayı aşanlar olarak değiştirildi. 1.600 motor hacminin üstündeki taşıtlar için de değerler değiştirildi. 1.601-1800 motor hacmine sahip 1-3 yaş grubu taşıtlarda 141 bin 600 lirayı aşan ve aşmayan olarak değiştirildi. 1.801-2.000 motor gücündeki taşıtlarda da 141 bin 900 lirayı aşan ve aşmayan olarak değerler değiştirildi. “Taşıt değeri ne demek?” sorusunun cevabı: Taşı değeri vergisiz fiyat anlamına gelmektedir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Ödenir? MTV Ödeme

Araç sahipleri tarafından her yıl iki taksitle ödenen MTV, Ocak ve Temmuz aylarında ödenmektedir. gib.gov.tr‘de yer alan “Borç Sorgulama ve Ödeme” bölümüne giriş yaparak, mevcut MTV ödemenizi veya geçmiş dönemden kalan borçlarınızı ödeyebilirsiniz. Ayrıca anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak veya banka şubelerine başvurarak MTV ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Son yıllarda kullanılan en popüler ödeme yöntemlerinden biri de E-Devlet uygulamasının kullanılmasıdır. Sonuç olarak Yeni yüzde 25 oranındaki Zamlı MTV ödemenizi birçok farklı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Aracınızın özelliklerini, motor hacmini veya yaşını bilmiyorsanız en kolay şekilde mobil bankacılık ve ya internet bankacılığı üzerinden araç plakası ile MTV miktarınızı öğrenebilirsiniz.

2022 MTV Son Ödemesi Ne Zaman?

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları grubunda 2022 yılında en yüksek MTV 62 bin 633 lira olurken en düşük MTV ise 136.25 lira olarak belirlendi. MTV ödemeleri, aracın modeline ve motor hacmine göre değişiklik göstermektedir. Ancak bütün araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken son ödeme tarihi ve ödeyecekleri miktardır. 2022 yılında MTV ödemeleri, her yıl olduğu gibi 2 taksit ile ödenebilmektedir. 2022 MTV ilk döneminin son ödeme tarihi ise 31 Ocak 2022 olacak. Ocak ayında yapılan MTV ödemeleri 1 Ocak ve 31 Ocak tarihlerinde yapılacak. İkinci Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesi de 1 Temmuz ve 31 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek.

MTV Nedir?

Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) Karayolları Trafik Kanunu’na göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler, liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtlarının tabi olduğu vergi türüdür. Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni her araç sahibi yılda iki kez olmak üzere önceden belirlenmiş dönemlerde ödemekle zorunludur. Aksi halde borç olarak sisteme geçer ve borcunuzun üzerine faiz eklenir.

Hangi Araçlarda MTV Ödenmez?

Sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, genel ve özel bütçeli idareler, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar için MTV ödemesi yapılmamaktadır. Ayrıca karşılıklı olmak şartı ile yabancı devletlerin Türkiye’de bulunan elçilik ve konsoloslukları ile elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına, elçilik ve konsolosluk memurlarına ait taşıtlar, sakatlık dereceleri %90 ve daha fazla olan ve malül sayılabilen engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel yapım araçları için MTV vergisi ödenmemektedir.

Aracınızı MTV’den Nasıl Düşürürsünüz?

MTV ödemesi yapmak istemeyen araç sürücüleri, aracın geçmiş döneme ait borcu olmaması kaydıyla hurda belgesi aldığı takdirde araçlarının Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme zorunluluğu kaldırılmaktadır. Ancak hurda belgeli araçlar, karayolları trafik yönetmeliğince trafikte sürülmesi yasaklanmıştır. Hurda belgeli araç ile trafik çevirmesine yakalandığınız takdirde veya olası bir kazaya karıştığınız zaman maddi ve manevi ağır cezalar alabilirsiniz.

Cumhurbaşkanı yetkisini kullanarak yeniden değerleme oranında %11’lik indirime gitti 2022 Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Kadar?

Bildiğimiz üzere açıklanan harçlar, MTV ve diğer vergi zam oranlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşürme yetkisi var. 09.12.2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan zam oranına göre yılbaşından itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) uygulanacak artış oranı belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yetkisini kullanarak yeniden değerleme oranında yüzde 11,2’lik indirime gitti. 2022 yılında uygulanacak olan yeni zamlı vergi oranı, harç ve ceza tutarları, yıl sonunda Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından netlik kazanacak. İlk başta yüzde 2022 MTV zammı 36.2 olarak belirlenmişti fakat daha sonra tepkilerin odağı olan MTV zammında yüzde 11.2’lik indirime gidildi. Yine de 2022 yılında araç sahiplerinin cebinden motorlu taşıtlar vergisi için yüzde 25 daha fazla para çıkacak. Bu yüzden 2022 yılında Motorlu Taşıtlar Vergisine indirim değil yeniden düzenleme yapıldı.

İkinci El Araç İlanları 

Aracını Beklemeden Aynı Gün Trink Sat! 

 

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here