KKTC’den İlk Yerli Otomobil İçin Seri Üretim Kararı

1
2827

KKTC ilk yerli otomobil markası Günsel’i üretme kararı aldı!

Yerli otomobil konusu bu güçlü endüstrinin bir parçası olmak için büyük önem taşıyor. Kendi markasını üretip satan ülkeler bu konuda ciddi mesafe kat ediyor. Bu nedenle ülkemizde de bazı girişimler olmuştu. Ancak esas atak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’inden geldi. KKTC, Günsel adlı yüzdeyüz elektrikli otomobili için seri üretim düğmesine bastı bile.

 

Kıbrıs, kendi otomobil markasını mı üretiyor, yerli otomobil KKTC’den mi geliyor derken sessiz bekleyiş sona erdi. KKTC’nin güçlü ailelerinden Günsel ailesi yıllar süren ARGE çalışmalarıyla ilk yerli otomobile yatırım yaptı. 

Yakın Doğu Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği bölümünün yıllar süren çalışmalar sonucunda ilk prototipini görücüye çıkardığı Günsel marka KKTC’li elektrikli otomobil, buradaki tesislerde üretilecek.

Üretim kararı alınan Günsel, tamamen elektrikli bir otomobil. Çok sessiz, çok ekonomik ve oldukça dinamik bir tasarıma sahip. 

 

Günsel’in basına tanıtıldığı toplantı, Yakın Doğu Üniversitesi Fuayye alanında yakın bir zamanda gerçekleşmişti. Aracın isim babası olan ve aynı zamanda Yakın Doğu Üniversitesi Mütevveli Heyeti Başkanı olan Doç. Dr. İrfan Günsel, ‘gerçeğe dönüşen bu hayali kısa sürede seri üretim bandına taşımak istiyoruz’ dedi.

Küresel güç ekonomisinde yer almak ve milli başarıyı hissetmek için yerli otomobil üretimi gerçekten önemli. Bu konuya verdiği önemle bir hayal kurduğunu söyleyen İrfan Günsel, tüm süreci bu hayali gerçekleştirmek üzere ilerlettiklerinin altını çizdi. Özellikle insan kaynağının ve yeterli, nitelikli insan kaynağı için de eğitim yatırımlarının önemine değindi.

 

 

KKTC’nin Yerli Otomobili Günsel Hakkında

Günsel, dolu batarya ile 350km yol yapabiliyor. Bu da aracın, bugünnün elektrik fiyatlarına göre 100km için 5 tl harcayacağı anlamına geliyor. 102 beygir gücündeki Günsel 100km hıza 8 saniyede ulaşıyor. Günsel jeneratif fren sistemine sahip otomobil özelliğindedir. 

 

Günsel Neden Elektrikli Bir Otomobil?

Dünya genelinde elektrikli otomobillere geçişin petrolün azalmasıyla ilişkili olduğu kanısı yaygındır. Oysa taş devrinden maden devrine geçiş taş bittiği için olmadığı gibi petrolden elektrikliye geçiş de petrol bittiği için olmayacaktır. Burada elektrikli motor teknolojisinin gelişimi, çevre kirliliğinin önüne geçilmek istenmesi, daha konforlu sürüş gibi esaslar etkendir. Elbette petrolün pahalılığı, azalması ve neden olduğu savaşların da etkili olmasıyla birlikte. Günsel’in elektrikli olmasının nedeni de bu teknolojiye yatırım yapılmak istenmesi. 

 

Elektrikli Araba Fiyatları ve Günsel

Günsel markasını, verimlikik misyonu üzerine kurguladıklarını belirten mühendisler, elektrikli araba fiyatları konusunda da aracın en uygun rakamı sunması için gereken optimizasyonun önemine değindiler. Bilindi üzere günümüzde elektrikli otomobil fiyatları özellikle yüksek vergiler ve batarya teknolojisinin pahalı olması nedeniyle çok da makul değil. 

 

Günsel Kaç Saatte Şarj Oluyor?

Şebeke elektriği kullanılıyorsa 7 saatte, şarj ünitelerinde 2 saatte ve Günsel şarj istasyonlarında 30 dakikada şarj olabilecek. 

 

Günsel’in Logosunun Anlamı Nedir?

KKTC’nin ürettiği otomobil Günsel’in logosu çok şık ve farklı. Logonun anlamı ise çok etkileyici. Logonun ana formu bir kalkan figürü. Bu figür, aileyi ve onu koruyup bir arada tutan anneyi simgeliyor. Kalkanın içindeki stilize ‘g’ harfi aynı zamanda ‘9’ rakamı şeklinde. Bu ‘g’ harfi Günsel ailesini, ‘9’ rakamı da onların uğurlu sayısını temsil ediyor. Ayrıca üçlü elektrik devreleri de hem aracın elektrikli olmasına hem de ailedeki üç kardeşe işaret ediyor. 

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here