İkinci El Araç Fiyatları MTV Zammından Nasıl Etkilenecek?

6
5671

Araba Fiyatları Düşer mi, Artar mı…

İkinci el araç almayı düşünen geniş bir kitle Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve ardından yaz sezonunun bitmesini bekledi. İnsanların arabaya ihtiyaç duyduğu bu dönem tamamlandıktan sonra daha fazla sahibinden 2. el araç ilanının yayınlanacağı yönündeki öngörüler büyük ölçüde haklıydı. Hem tatil sezonunun hem de bayram dönemimin kapanması ve üstüne bir de okulların da açılmasıyla birlikte ikinci el araba piyasası canlandı. Bunu, sahibinden ikinci el satılık araba ilan sayısının artmasından anlıyoruz. Ancak bu dönemin kapanışıyla birlikte yeni MTV zamları da açıklandı. Gerçi, şu anda ‘zamlar geri çekilecek‘ gibi dedikodular da var. Ama aslı belli değil. Peki, araba fiyatları düştü mü ve %40 zamlı MTV haberi fiyatları nasıl etkileyecek?

 
2017 ikinci el araç piyasası canlanmış olsa da araç fiyatlarında gözle görülür ya da “erde şifa olur” bir düşüş yok. Ancak seçenek sayısının arttığını net olarak rakamlarla söylemek mümkün. Yani bu dönemde yeni bir araba almayı düşünüyorsanız daha fazla alternatifiniz var. Peki, geçtiğimiz günlerde neredeyse MTV rakamıyla ikinci el bir araba alınır diye haber yaptığımız 2018 Motorlu Taşıtlar Vergisi oranlarının açıklanması ikinci el piyasasına nasıl yansıyacak?
 
Bu konuda otomotiv sektöründe farklı teoriler üretiliyor. Bunlardan hangisinin gerçekleşeceğini izleyip göreceğiz. Bu arada siz de kendi yorumunuzu haberimizin altına yapabilir, bu konuda merakı olanlara yardımcı olabilirsiniz. 
 

2018 MTV Zammı İkinci El Araba Fiyatlarını Nasıl Etkiler?

Maalesef MTV rakamları neredeyse insanı araba almaktan soğutuyor. Ancak bir otomobil sahibi olmak aileler ve bireyler için sadece lüks değil önemli bir ihtiyaç. Ulaşımı bireysel kılmak, uzun yolculuklarda ailenizle rahat etmek ya da farklı sebeplerle arabaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda bazılarına göre MTV zammı sıfır araç almayı özellikle de 3 yaşından küçük araç almayı zorlaştıracak. Durum böyle olunca alıcının büyük bir kısmı 3 yaşından büyük araçlara yönelecek.  bu durumda 3-7 yaş arası ikinci el araba fiyatlarından artış olcak. 
 
Bir başka görüşe göre, ülkemizde son beş yıldır sıfır araç alan kitle, zaten ya şirketler ya da gerçekten MTV’den etkilenmeyecek durumdaki alıcılar. Bunlar yine sıfır araç almaya devam edecek. Ancak orta sınıf 3 yaş ve üzeri araçlara yönleceği için burada yine bir yükseliş olacak. 
 
Teorilerden biri de yüksek MTV rakamlarını ödemek istemeyen bir grup araç sahibi, silindir hacmi yüksek olan araçlarını değerinin altında da olsa bir an önce satmak için kolları sıvayacak. 
 
Yukarıdaki durumlardan hangisi gerçekleşir söylemek zor ama yüksek silindir hacmi olan ve 3 yaşından küçük olan araçlara talebin net bir biçimde azalacağı kesin. 

6 YORUMLAR

  1. mtv zamları araç satmak isteyenleri çoğaltacagından fiyatlar düşer diye düşünüyorum.2.bir durum yıl sonu hedeflerini tuturmak işteyecek üretici firmaların yapacagı kampanyalarında yıl sonuna kadar ve kış bitene kadar 2.el fiyatlarının düşeceğini düşünüyorum.

  2. Mazotun lıtresı 10 tl olsa bıle kımse arabasını satmaz..!! kemerı sıkar fazla gezmez yada gezer ama asla satmaz sıgarayı 10 tl yerıne 20 tl yapsalar ınsanlar sıgaramı bırakır.! gecen sene arac vergılerı neredeyse % 50 arttı degısen ne oldu gene alındı gene satıldı 21 yıldır galerıcıyım 2018 de lıste fıyatları yuzde 10 yukselır fıyat dusmez he nolur pıyasada durur ama gunesı gorunce yanı nısan ayından ıtıbaren cay gıbı fılızlenır hazıran temmuz agustos tavan yapar eylul ekım kasım aralık gene pıyasa durur ama emflasyonun sureklı yukseldıgı bır ulkede arac fıyatları yuselır ama dusmez

  3. araç fiyatları düşmeyecek aksine artacak. Özellikle sıfır araç fiyatlarındaki artışlar ikinci eli yükseltecek. Dizel orta sınıf ikinci el araca 50-60 bin lirayı bizler çok görürken sıfır boş dizeller neredeyse 90-100 bine dayanmış durumda.

  4. Alım gücü artmadığı sürece fiyatlar artsa bile satışlar azalacak. Yani pahahlı araç alanlar pahalıya satarım umuduyla araç alıyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here