İkinci El Araba Fiyatları Yazın Düşer mi?

0
4091

İkinci el araba piyasası pek çok detaydan etkilenen oldukça hareketli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle satıcı profili, hangi mevsimde olduğunuz, araçların modeli, markası, teknik özellikleri, gibi pek çok detay ucuza ikinci el araba almanızı sağlayarak şanslı hissettireceği gibi tam aksi de söz konusu olabilir. Yüzlerce satıcı ile hayallerindeki ikinci el arabayı arayanları buluşturan arabam.com olarak çok merak ettiğiniz yazın ikinci el araba fiyatları konusunu masaya yatırdık.

Satıcı Davranışları İkinci El Oto Fiyatını Etkiler

Satıcı profili otomobilin fiyatına etki ediyor. Acil satma mecburiyeti, “benim arabam en güzeli” duygusallığı, internette benzer model otomobillerin fiyatına kendince 1-2 bin Tl ekleme ihtiyacı ya da alışkanlığı ikinci el araba satışlarının özellikle online ortamdaki fiyatlarına etki eder. Dolayısıyla hem galeriden hem de sahibinden ikinci el araba alırken iyi araştırma yapmak, aynı özelliklerdeki aracın farklı satıcılar tarafından verilen fiyatlarına göz gezdirmek, bu fiyat farklılıklarının neden kaynaklandığını iyi anlamak gerekir.

Mevsimler İkinci El Araba Fiyatlarını Değiştirir

İkinci el oto fiyatları, mevsimsel olarak da farklılık gösterir. İkinci el araç piyasasında mevsim farklılıkları çok keskin bir biçimde hissedilir. Burada tamamen arz-talep dengesi işler. Örneğin kışın havanın çok soğuk, karlı olduğu günlerde yeni bir araba satın almak isteyenlerin sayısı azalırken genel olarak otomobil piyasası da düşer. Baharda ise bu durumun tam tersi olur. Zira insanalrın yeni bir otomobil alma, eğer yoksa bir otomobile sahip olup gezme isteği artar. Elbette ikinci el otomobil piyasasına olan ilgide yaklaşan yaz mevsiminin, tatil planlarının da etkisi tartışılmaz. 2016 yazında da hem tatil dönemi olması hem de ülkemizde toplum genelinde çok öenmli olan dini bayramların yaz aylarına denk gelmesi ikinci el piyasasına ilginin artacağının göstergesidir. Dolayısıyla “ikinci el araba fiyatları düşer” şeklinde bir yorum yapmak doğru olmaz. Tüm bunlara ek olarak ülkemizde otomotiv piyasası hem sıfır araç satışında, hem ikinci el araç satışında hem de oto yedek parça satışında dolar kuru ile yakından ilişkilidir. Dolayısıyla doların Türk Lirası karşısındaki yüksek seyri de otomotiv piyasasını etkiler.

Bir İkinci El Otomobilin Fiyatını Belirleyenler Neler Olmalıdır?

İnternneten ikinci el araba fiyatlarını araştırırken bir online siteden diğerine, oto pazarlarını gezerken de bir satıcıdan diğerine değişen rakamlar kafanızı karıştırabilir. Zira heresin arabası kendine kıymetli olduğu için satıcılar kendince fiyatı arttırabilir. Benzer şekilde arabasını hemen satmak isteyenler de fiyatı aciliyeti nedeniyle piyasanın çok altına düşürebilirler. Peki, gerçekte ikinci el bir arabanın fiyatı neye göre belirlenmelidir? Bu sorunun yanıtını aşağıdaki maddelerle vermek mümkün. Siz de aradığınız ikinci el araba için bu maddeleri değerlendirerek karşılaştırma yapıp en sağlıklı sonuca ulaşabilirsiniz.

Model,

Marka,

Yaş,

Parçaların orijinalliği,

Kazasız – hasarsızlık durumu,

Boyasız olması,

Kilo metresi,

Aracın ne amaçla hangi şehirde kullanılmış olduğu,

Trafik Sigortası fiyatına etki edeceği için plakasının hangi şehre kayıtlı olduğu,

İkinci el piyasasındaki popülaritesi,

Rengi,

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here