EICMA Fuarı’nda Motosikletlere Otomobil Teknolojisi geldi

0
1136

EICMA Motosiklet fuarı Avrupa’daki motosikletseverlerin ilgi odağı oldu. 13 kasım 2016 tarihinde sona erecek fuar bu yıl 74’üncü kez kapılarını açtı.

İtalya’nın Milano kentinde her yıl düzenlenen EICMA Motosikmet Fuarı’na bu yıl 100 firma katıldı. 10-13 kasım tarihleri arasında düzenlenen fuar 1914’ten beri yapılıyor. Avrupa’da sektörün en büyük fuarı olan EICMA bu yıl 300 bin metrekarelik alanda gerçekleşmekte. 700 bin ziyaretçinin izemesi beklenen fuara 5 bin basın mensubu katıldı.

Basın günleri 8 ve 9 kasım tarihlerinde gerçekleşen fuara katılan firmaların yüzde 55’i İtalya’dan gelenlerden oluşmakta. EICMA’ya motosiklet, bisiklet, iki tekerlekli sektörle ilgili giyim, güvenlik ekipmanları, yedek parçalar, aksesuar, kişiselleştirme firmaları, ATV markaları katılıyor. Bu yılkı fuarda önemli bir gelişme de markaların ziyaretçilere açık alanda yeni çıkardığı araçları test ettirme fırsatı sunmasıydı. Fuarda neredeyse her markanın öne çıkardığı unsur güvenlik idi. Markalar artık açıya dayalı geliştirdikleri ABS sistelerini birçok modellerine uyarlamışlar. Honda,Yamaha, BMW gibi markalar açıya dayalı harekete geçen ABS sistemlerine yer verirken otomobillerde ESP olarak adlandırılan emektronik stabilite programı da motosikletlerde ilgi çekiyor. Çekiş Kontrol Sistemi olarak da adlandırılan bu sistem tekerleğin bulunduğu açıya göre doğru ivmelenmede dönmesini sağlayıp, stabiliteyi artırıyor.

2017 SONRASINDA ABS ZORUNLU

AB’deki kanun koyucular 2017 başından itibaren 125 cc üzeri tüm motosiklerde ABS’nin zorunlu hale gelmesine karar vermişler. Bu da güvenlikte önemli bir adım. Motosiklelerde kullanılan önemli bir yenilik de arkadan gelen araçla ilgili olarak sürücüyü uyaran sistem. Hatta BMW markası bu özelliği scooterlara koymuş. Motosiklet sürücüleri artık arkalarındaki kör nokta konusunda uyarılacak. Ayrıca “connected” sistemler de motosikletlere uyarlanmış duruda. Sürücüler artık telefoununu göstergeye yansıtabilicek ve elden düğmelerle kontrol edebilecek.
Süpersport motosiklelerde artık bir kiloya bir beygir düşüyor diyebiliriz. Kullanılan hafif malzemeler ile motosiklet kuş kadar hafif ve motorlar oldukça güçlü. Bu güvenlik ekipmanları olmazsa yeni nesil spor motosikletlere kullanmak imkansız. Fuarda ilgimizi çeken önemli bir özellik de retro tasarımlar oldu. BMW, Triumph,Yamaha hatta neredeyse her marka yeni teknolojilerle 1970-80’lerin çizgilerini taşıyan retro tasarımlı modelleri ön plana çıkarmış durumdalar. BMW R9T, Yamaha XSR 900 gibi modeller bunlardan bazıları.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here