Dacia Duster 1.5 dCi EDC

1
3009

Şimdi daha çok satar!

Dacia Duster, kompakt SUV’lar arasında en çok satılan odellerden biri. Hatta 2013’ten beri Türkiye’de en çok satan 4×4 modelin Duster olduğunu söyleyebiliriz. Peki, bu araçta ne eksikti?

Kabindeki ufak ergonomik kusurlar, malzeme kalitesi gibi detaylar çok önemsenmiyordu çünkü fiyatının karşılığını tam olarak veriyordu. Eksik olan ise tercihen dizel motorla kombine edilmiş bir otomatik şanzımandı.

Romen marka önceleri ürün gamında otomatik şanzımanlı bir model olmayacağını iddia ediyordu fakat sonradan işler değişti. Artık Sandero’dan Duster’a kadar otomatik şanzımanlı Dacia’lar yollarda dolaşıyor. Tek bir fark var, Sandero gibi modellerde otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlar kullanılırken, Duster’da çift kavramalı EDC şanzımana yer verilmiş. Merakla beklenen bu araç, geçtiğimiz ay satışa sunuldu. Blackshadow özel serisi ile de iddiasını artıran Duster’ı n otomatik versiyonu Türkiye’de 1.5 dCi 110 HP dizel seçeneği ile müşterilerle buluşuyor.  82 bin 900 TL’den başlayan fiyatlara sahip olan Duster EDC, rakipleri arasında yine avantajlı durumda. 

 

Türkiye’de crossover ve SUV segmentinin pazar paylarına baktığımızda ezici bir çoğunluğun otomatik şanzımanlarda olduğunu görebiliriz. Makyaj operasyonundan sonra gelen çift kavramalı şanzıman dopingi, Duster için çok yüksek pazar payları anlamına geliyor. Yenilemeden sonra daha yumuşak bir sürüşe kavuşan Duster, konfor anlamında zaten artı puan almıştı. Süspansiyondan sonra gelen çift kavramalı şanzıman ile bu konfor puanları daha da arttı. Renault’dan tanıdığımız EDC şanzımanın geçişleri ve tepkileri bir DSG kadar iyi olmasa da, uzun ömürlülük konusunda sınıfının en iyilerinden bir olmayı başarıyor. Türkiye’de sadece 110 HP’lik 1.5 dCi ünite ile kombine edilen şanzımanın motor ile uyumu başarılı. Alt devirlerden itibaren gelen 250 Nm tork ile atak bir karaktere sahip olan Duster, şanzımanı sayesinde tutumlu olmayı da başarıyor. Duster EDC’nin 110 HP güç ve 250 Nm tork üreten Euro6 1.5 dCi motoru, 4.5 lt/100 km ortalama yakıt tüketimine sahip. Bu değer gerçekten deabartı değil. Biz testimiz boyunca 5.7 lt/100 km’lik ortalama değer ile dolaştık. Eğer daha dikkatli bir sürüş tarzı benimsense bu değer daha da aşağıya inebilir. Fabrika verilerine göre 169 km/s maksimum hıza ulaşan Duster EDC’nin 0-100 km/s hızlanması ise 11.9 saniye. Maksimum hız çok tatmin edici olmasa da (zaten bu tarz bir araç için gerekli değil) ilk hızlanma ve esneklik başarılı. Duster ile şehir içinde ve otobanda asla ağırkanlı bir araç kullanıyormuş izlenimine kapılmıyorsunuz.  

 

Yeni Dacia Duster Performansı

Duster zaten hiçbir zaman çok performanslı kullanmak isteyeceğiniz bir otomobil olmamıştı. Makyajdan sonra tasarım da yenilenen direksiyon sistemi, yumuşamasına rağmen his konusunda hâlâ rakiplerinin gerisinde. Yumuşak yapı nedeniyle hızlı girilen virajlarda yatma ve önden kayma eğilimi de görülüyor. Duster’ın asıl hüneri önden çekişli olmasına rağmen hafif arazide ortaya çıkıyor. Bir önden çekişli otomobilin girmesinin zor olduğu yollarda bile Duster ile kolayca ilerleyebiliyorsunuz. Bunda yerden yüksek yapının payı büyük. Otomatik şanzıman tahmin edilenin tersine işini zorlaştırmıyor, kolaylaştırıyor. 

 

2017 Makyajlı Duster Fiyatı

Makyajdan sonra donanım olarak da ufak değişikliklere gidilmiş. Konsolun ortasında siyah kaplamalara yer verilmiş ve 7.0 inçlik dokunmatik ekran da görünümü modernleştiriyor. Dacia Duster, sınıfında en uygun fiyatlı otomatik şanzımanlı model olarak öne çıkıyor. 82.900 TL’lik fiyata hem dizel hem de çift kavramalı şanzımana sahip olabiliyorsunuz. Rakiplere bakıldığında, bu fiyata başlangıç seviyesinde bile yaklaşamadıkları görülüyor. Duster EDC, aslına bakılırsa fiyatına göre zengin bir ekipman seviyesine sahip: Media Nav multimedya ve navigasyon sistemi ve geri görüş kamerası gibi özellikler bu kompakt SUV’un konforunu artırıyor. Duster EDC Blackshadow özel serisinde look paket, hız ayar ve sınırlayıcı ile deri direksiyon simidi standart olarak sunuluyor.

Otomatik şanzımanlı Duster, Laureate ve Blackshadow (85.400 TL) olmak üzere iki versiyona sahip. Laureate, ABS, ASR, yokuş kalkış destek sistemi, dört hava yastığı, elektrikli dış dikiz aynaları, sürücü tarafı tek dokunuşlu elektrikli ön ve arka camlar, alüminyum alaşım jantlar, yol bilgisayarı ve yükseklik ayarlı sürücü koltuğu ile direksiyon gibi donanımlara sahip. Media Nav, hız ayar ve sınırlayıcı, dış donanım aksesuar paketi, arka park sensörü, geri görüş kamerası ve siyah alüminyum jantlar ise opsiyonel olarak sunuluyor. Blackshadow, Laureate versiyonuna ek olarak look paket, deri direksiyon, hız ayar ve sınırlayıcı ve Blackshadow özel tasarımlarına sahip. Bu yeni seride ön ızgara, yan ayna kaplamaları ve orta panel parlak siyah. Elmas efektli 16 inçlik siyah alaşımlı jantlar ve siyah kapı eşikleri de oldukça etkileyici görünüyor. Duster Blackshadow’da krom ön ve arka koruma plakaları ve tavan barları da bulunuyor.

 

Sonuç olarak, Duster EDC’nin iyi bir yol arkadaşı olduğunu söyleyebiliriz. Tam istediğiniz ve ihtiyacınız olan özellikleri sunuyor. Zaten daha fazlası lükse giriyor ve Dacia’nın öyle bir iddiası yok.

Tabii ki fiyatın uygun olmasının sebepleri de var. Sert plastik kaplı iç mekân ve hissiz direksiyon sistemi bunlardan birkaçı. Eğer kabinde çok fazla oyuncak istemiyorsanız (günlük kullanımda ihtiyaç duyulan tüm özellikler Duster’da var) bu otomobil tam size göre. Geniş kabini, kullanışlı bagajı, az yakan motoru ve konforlu otomatik şanzımanıyla fiyatının karşılığını tam olarak sunuyor. Bizce sınıfının satış rekortmenlerinden olmaması için hiçbir neden yok…

 

 

 

Dacia Duster Yakıt Tüketimi

Yakıt Türü

Benzin

Şehir İçi Yakıt Tüketimi

4.5 lt/100 km

Şehir Dışı Yakıt Tüketimi

4.4 lt/100 km

Karma Yakıt Tüketimi

4.5 lt/100 km

Test Yakıt Tüketimi

5.7 lt/100 km

CO2 Emisyonu

116 gr/km

 

 

Dacia Duster Performans

Motor Hacmi

1461 cc

0-100 km/s Hızlanma

11.9 sn  

Maksimum Hız

169 km/s

Ön Frenler

Hava kanallı disk

Arka Frenler

Kampana

 

Dacia Duster Boyutlar

Uzunluk

4315 mm

Genişlik

1822 mm

Yükseklik

1695 mm

Dingil Mesafesi

2674 mm

Bagaj Hacmi

475 lt

Yakıt Depo Kapasitesi

50 lt

Boş Ağırlık

1421 kg 

Lastik Boyutu

215/65 R16

 

 

1 YORUM

  1. duster bu görüntüsüyle eskiyi anımsatıyor,nette 2018 duster yazdığımızda resimlerini gördüğümüz araç gerçektten üretilirse dizeli, 70 bin tl ve altında satış rekoru kırar.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here