BP’den Elektrikli Araç Hamlesi

0
1201

BP Elektrikli Araba Şarj İstasyonu Sayısını Arttıracak!

Elektrikli otomobiller giderek daha fazla gündeme oturuyor. Petrolün neden olduğu problemler ve daha ekonomik sürüş ihtimali elektrikli otomobil yatırımını her anlamda güçlendiriyor. Dolayısıyla giderek çok daha fazla elektrikli araç trafiğe dahil oluyor. Ancak elektrikli otomobillerin yaygınlaşması sadece daha fazla elektrikli otomobil üretimine bağlı değil.

Elektrikli otomobillerin gerçek anlamda yaygınlaşması için örneğin ikinci el elektrikli araç ilanlarının oranının diğer alternatiflere yaklaşması gibi bir ortalama için daha fazla şarj istasyonu, daha fazla menzil, daha başarılı batarya teknolojisi ve daha bilinçli bir tüketici zemini şart. Detaylar böyle olunca elektrikli araçlar yaygınlaşamaz diye düşünmeyin. Zira, hem otomotiv üreticileri, hem yaygın benzin istasyonu ağları hem de hükümetler bu konuda oldukça kararlı görünüyor. Benzer bir örnek de Bp’den geldi. İşte Bp’nin elektrikli araç şarj istasyonu hamlesinin detayları:

 

Bp markası, elektrikli araçların şarj olabilmesi için oldukça önemli adımlar atıyor. Bu adımlardan biri de otomotiv endüstrisindeki öncü şirketlerle yapılan anlaşmaların arttırılması. İngiltere’de başlatılan elektrikli şarj  noktası arttırma projesi dahilinde yeni 3500 istasyon planlanacak. 

Şimdilik Türkiye elektrikli araç şarj istasyonu için BP’nin bir çalışması yok. Ancak gelecek yıllarda bu konuda girişimler olacağı kesin. Zira, kalabalık nüfusu ile Türkiye, elektrikli araçlar için güçlü bir pazar. 

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sayısının Artması Neden Önemli?

Ülkemizde benzin ve diğer yakıtlar oldukça pahalı. Bu durum, araç sahiplerini üzüyor. Ancak aslında dünya genelinde de bir kaç ülke dışında, yakıt konusundaki pahalılık durumu çok da farklı değil. Pahalı yakıt, daha sınırlı ulaşım demek. Sınırlı ulaşım, daha az özgürlük ve daha az keşfetmek demek. İşte bu nedenle ulaşımın kolay, hızlı ve ucuz olmasının sosyolojik açıdan da önemi büyük. Tam da bu ihtiyaçtan yola çıkan otomotiv endüstrisi yaklaşık 20 yıldır daha ucuz, daha çevreci, daha kolay bir ulaşım sunabileceği düşünülen elektrik enerjisine odaklandı. Ancak bataryaların ağırlığının sebep olduğu düşük performans, şarj süresinin sebep olduğu menzil problemi, yeterince şarj istasyonunun olmaması, elektrikli batarya sistemi ve elektrikli motorun  üretim maliyeti ve sınırlı üretimi, toplumdaki elektrikli araç alma bilincinin zayıflığı gibi nedenlerle hala istenen ivme yakalanamadı. 

Otomotiv alanında çalışan mühendisler bataryayı hafifletme, menzili uzatma konularında epey yol kat ettiler. Buna rağmen istenen seviyede elektrikli araç üretimi ve satışı hala sağlanamadı. Sonunda anlaşıldı ki; elektrikli araç kullanımı hakkında toplumun bilinçlenmesi, şarj istasyonlarının artması, devlet eliyle vergi, park yeri gibi kolaylaıklar sunularak teşvik ve üretim entegre bir biçimde ilerlerse istenen devrim gerçekleşecek. 

Bugün, akaryakıt sağlayıcıları ve otomotiv endüstrisi elektrikli araçların artması konusunda birlikte çalışıyor. 

Hayalinizde bir elektrikli araba almak varsa ya da elektrikli arabalar hakkında video, detaylı bilgi gibi araştırmalar yapıyorsanız, arabam.com üzerinden istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. arabam.com elektrikli ikinci el araba  listesini inceleyerek elektrikli araba fiyatları konusunda fikir edinebilirsiniz. Elektrikli araç ilanlarını inceleyerek ile bu alanda talebin nasıl da arttığını fark edebilirsiniz. 

arabam.com test sürüşü içeriklerine göz gezdirerek elektrikli araba test sürüşü izlenimleriyle bu araçlar hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca elektrikli araçlar hakkında merak ettiğiniz bir çok soruya yanıt sunabilecek hybrit Toyota videosu da size fikir verebilir. Ayrıca Toyota Yaris Hybrit içeriğini de okuyabilirsiniz. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here