2017 Toyota Yaris Hybrid 1.5 CVT Detaylı İnceleme

3
11452

Toyota Yaris’in tasarımı kısa süre önce makyajlandı. Makyajlı Toyota Yaris Hybrid ‘in detaylarında yapılan değişikler çok abartılı olmasa da yenilenen çok fazla ayrıntı var.

Toyota Yaris Hybrid

Önden bakıldığında oldukça keskin bir yüz ifadesine sahip olan Yaris’de büyük havalandırma kanallarına sahip yekpare tampon dikkat çekiyor. Aracın yeni farlarında da daha fazla ışık gücüne sahip gündüz farlarına yer verilmiş. Şekli de değiştirilen gündüz farlarıyla birlikte krom görünümlü çerçevelere sahip ön sis farlarıyla kalite algısı da yukarı taşınmış.

Toyota Yaris Hybrid

Profilden hatlar aynı kalırken arkada elden geçirilen ve küçük dokunuşlar yapılan stoplar fark ediliyor. Arka tampon da kısıtlı değişimden nasibini almış. Yeni Yaris’in test aracındaki gibi iki renkli gövdesi ise şık görünmesinin sağlayan temel unsur olarak fark ediliyor. Mavi ve onunla tezat oluşturan siyah renkli tavan ve A sütunundaki devamlılık araca çok hoş bir görünüm kazandırmış. Daha önceleri biraz daha “kadın otomobili” olarak algılanan Yaris, bu değişiklik ile erkeklerin de dikkatini çekmeyi başarıyor. Hybrid versiyona özgü mavi detaylarsa aracı dizel içten yanmalı kardeşlerinden ayıran farklılık olarak karşımıza çıkıyor. Yeni Yaris, tasarım detaylarıyla ve en çok da yakıt konusundaki optimizasyonuyla dikkat çekiyor.

Toyota Yaris Hybrid

İç Mekan

Sağlam ve dayanıklı yapısıyla bilinen ve bu nedenle kullanıcılarının uzun süreler hayatında olan Toyota Yaris, yeni modelinde de bu iddiasını devam ettirecek gibi görünüyor.

Aracın yaşam alanında da değişiklikler sınırlı olsa da öncü modelde tutan formülün bozulmamak istenmemesi kabul edilebilir bir durum. Rakiplerine kıyasla yaşam alanı konusunda oldukça bonkör bir otomobil olan Yaris, 2510 mm’lik dingil mesafesine sahip.

2017 Toyota Yaris in kısa tampon-tekerlek mesafesi sayesinde dingil açıklığı çok efektif kullanılmış ve arka koltuktaki diz mesafesi kompakt modellerle yarışır hale getirilmiş. Baş mesafesi konusunda da sıkıntıları olmayan Yaris’in arkada 3 yolcu seyahat ettiği sırada sunduğu omuz mesafesi ise standartları karşılama konusunda da sorunsuz.

Yeni Yarisin iç mekanında göze çarpan eksikliklerin başında 286 litrelik bagaj kapasitesi geliyor ki bu hacmin artık 300 litre dolayında olması gerekirdi. Zira rakipler içinde bu hacme ulaşan modellerin sayısı hiç de az değil. Bir diğer önemli eksiklik ise donanım konusunda oldukça zengin bir otomobil olan Yaris’de direksiyon ve cam kumandalarında ışıklandırmanın yetersiz olması. Özellikle gece sürüşlerinde direksiyon üzerindeki kumandalarla cam açma butonlarında ışıklandırma olmaması gözlerin yoldan ayrılmasına neden oluyor ki bu da sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor.

Toyota Yaris

Motor

Toyota, konu dayanıklı motor olduğunda haklı bir üne sahiptir. Yollardaki pek çok Toyota kullanıcısının araçlarını sadece periyodik bakım için servise götürdüğü bilinir. Yeni Yaris modelinin motoru da bu dayanıklı yapıya sahip. Uzun yıllardır hayatımızda olan Yaris ailesinde şu anda en popüler güç ünitesi konuğumuz olan Hybrid versiyon.

1.5 litrelik benzinli motor ve ona eşlik eden elektrikli motorla donatılan Yaris Hybrid toplamda 100 HP güç üretiyor. Aracın CVT vites kutusu ile üretilen güç ön tekerlekler üzerinden yola aktarılıyor. Kağıt üzerinde oldukça iddialı olan 100 HP, ekonomik sürüşler hedeflendiği için CVT şanzıman tarafından törpüleniyor. Ancak bu aracın hedefi de düşük tüketimlere ulaşmak olduğu için bu durum kabul edilebilir. Aksi halde Toyota’nın 100 km’deki 3.3 litrelik ortala tüketim değeri gerçekçi olamazdı.

Kendinizi çok fazla zorlamadan bu değere ulaşılması zor olsa da 4 litreyle 100 km’yi tamamlamak Yaris Hybrid ile hiç de zor değil. Sıkışık trafikte elektrikli motorla ilerlenebildiği için yakıt tüketimi sıfırlanıyor ve Yaris Hybrid şehir içinde pek çok araçtan farklı olarak daha düşük tüketim sonuçlarına imza atıyor. Şehirlerarası yollarda ise elektrikli motor benzinli motora hızlanma konusunda destek oluyor. Bu sayede de ekonomik güç kesintisiz biçimde sürücüye sunuluyor.

Güvenlik

Euro NCAP çarpışma testinde Toyota Yaris, istediği güvenlik başarısını elde etti. İlk kez 2000 yılında Euro NCAP çarpışma testine alınan Toyota Yaris, o dönem bu testten 4 yıldız almaya hak kazandı.

2005 yılında ise 5 yıldıza kavuşan model, son olarak teste girdiği 2011 yılında da 5 yıldızla günü tamamladı. Güncel model henüz teste alınmamış olsa da artan güvenlik elemanlarıyla 5 yıldız alması kesin gibi. Yeni Yaris standart donanımında ABS, ESP, sürücü-yolcu-yan havayastıkları gibi pek çok aktif ve pasif güvenlik elemanı standart olarak sunulurken versiyona bağlı olarak şerit takip sistemi, şehir içi fren yardımcısı gibi donanımlar da alınabiliyor.

Toyota Yaris Hybrid ‘in Konforu & Yol Tutuşu

Japon otomobillerinin kronikleşen sorunu olan gürültü ne yazık ki Yaris Hybrid’de de görülüyor. Özellikle hız artmaya başlayınca içeriye yansıyan yol sesi rakiplerinden biraz fazla. Buna karşılık aracın kuvvetli yan rüzgarlarda bile stabilitesini koruması sürücüsüne güven veriyor.

İlk hızlanma anından itibaren çok atak olmasa da emin adımlarla hızlanma isteği devam eden Yaris Hybrid otoyolda da yeterli süratlere ulaşmakta sıkıntı çekmiyor. Yaris Elektrikli motor sayesinde torkun alt devirlerde de hazır olması yüklü durumlarda aracın zorlanmadan hareket etmesini sağlıyor.

CVT şanzıman ise güçten çalmasıyla birlikte vites değişimlerinde bazen kararsız kalabiliyor. Bu da ister istemez iç mekandaki konforu azaltıyor. Ancak aracın benzinli motora sahip olmasına rağmen gerek elde etiği düşük tüketim, gerekse sarsıntısız motor çalışma karakteri gerekse kışın daha çabuk ısınan motoru sayesinde dizel motorlara sorunsuz karşılık verilmesi takdiri hak ediyor.

Çukur geçişlerinde çok fazla salınmayan hafif sert süspansiyonlarla donatılan Yaris Hybrid bu sayede virajlarda da izinden sapmadan yoluna devam edebiliyor. Aracın direksiyon sistemi konfor odaklı hazırlandığı için sürücü isteklerini biraz gecikmeli yola aktarması ise aracın özellikleri dikkate alındığında son derece normal ve kabul edilebilir bir durum.

Toyota Yaris Hybrid Teknik Özellikler

  • Motor : 1.5
  • Motor Hacmi :1497 cc
  • Silindir Adedi : 4
  • Maksimum Güç : 100 HP 4800 d/d
  • Maksimum Tork : 111 Nm 3600 d/d

Yeni Toyota Yaris Hybrid Performans

  • 0-100 km/s Hızlanma : 12 sn
  • Maksimum Hız : 165 km/s
  • Frenler
  • Ön : Hava kanallı disk
  • Arka : Disk
  • Yakıt Türü :Benzin

Yeni Toyota Yaris Hybrid Yakıt Tüketimi  

  • Şehir İçi : 3.3 lt/100 km
  • Şehir Dışı : 3.6 lt/100 km
  • Karma : 3.3 lt/100 km
  • Test : 4.1 lt/ 100 km
  • CO2 Emisyonu : 82 gr/km

Yeni Toyota Yaris Hybrid Boyutlar  

  • Uzunluk : 3945 mm
  • Genişlik : 1695 mm
  • Yükseklik : 1520 mm
  • Dingil Mesafesi : 2510 mm
  • Bagaj Hacmi : 286 lt
  • Yakıt Depo Kapasitesi : 36 lt
  • Boş Ağırlık : 1100 kg
  • Lastik Boyutu : 185/60 R15

İkinci el satılık Toyota Yaris Hybrid ilanları

Toyota Auris Touring Sport 2016 İncelemesi

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here