Araba Almak İçin Kurban Bayramını Beklemek Doğru mu?

0
6515

İkinci el araba almak için en uygun zaman ne zaman, diye düşünenlere özel bir çalışma yaptık.

Belirli bir birikiminiz var ve bir kaç aydır ikinci el araba ilanlarına bakıyor, yeni bir araba almayı düşünüyorsunuz. Peki, çevrenizdekilere kulak verip Kurban Bayramının geçmesini mi beklemelisiniz yoksa şimdi araba almakla Kurban Bayramından sonra almak arasında bir fark olmayacak mı?

 

 

İkinci El Araba Fiyatları Ne Zaman Düşer?

Türkiye’de ikinci el araba fiyatları, dolar kuru, iklim koşulları, coğrafi bölge, politik gelişmeler, sezon değişimleri, yıl sonu ve yıl başı, diğer bazı özel dönemler, reklamlar gibi pek çok konudan etkilenir. Zira, ikinci el piyasası kendi rakamlarını kendi devinimi ile belirler. Yani arz talebi talep de rakamı belirler, demek çok da yanlış olmaz.

 

 

Örneklerle açıklamak gerekirse; yıl sonuna yaklaşırken oto galeriler, bir önceki yıla ait olan ellerindeki sıfır araçları, bazı ikinci el araçlardan bile ucuza verecekleri kampanyalar yapabilirler. Benzer şekilde benzin fiyatlarının çok yükseldiği dönemlerde ve bu konu sıkça haber yapıldığında benzinli araç fiyatlarında gözle görülür bir düşüş olur. Aynı kamuoyu algısı hafiflediğinde ise benzin hala pahalı olmasına karşın rakamlar eski seviyeye döner. 

 

 

Bahar ve yaz ayları insanların ikinci el araba almaya karar verdiği dönemlerdir. Bu da piyasanın canlanmasına ve ikinci el araç fiyatlarının yükselmesine neden olabilir. Ancak aşırı soğuk aylarda hatta kar yağışının olduğu dönemlerde acil satılık ikinci el araçları piyasa değerinden biraz daha uygun fiyata alma olasığınız artar ya da pazarlıktaki eliniz güçlenir. Ülkemizde ‘ailece uzun yola çıkmak’ demek olan bayram tatilleri öncesi dönemler ise ikinci el araç piyasasının canladığı dönemlerdir. 

 

 

Bu Yıl İkinci El Araba Almak İçin Avantajlı Bir Dönem

Bu yıl, sıfır araçların pek çoğuna gelen yüksek vergiler, ikinci el piyasasının hiç olmadığı kadar pahalı olmasına neden oldu. Ancak bu durum, pek çoğumuz için araç sahibi olma ihtiyacını engellemedi. Peki, yılın ikinci yarısına girmişken ve yıl bitmeden bir araba almak isteyenler bir kaç ay daha beklerse ne olur?

 

 

Çok kesin yargılara varmanın çok yanlış olacağı ön bilgisini vererek bir kaç ipucu paylaşabiliriz:

 

Bayramdan Sonra Araba Fiyatları Düşer mi?

Yılın ikinci yarısı, her zaman ikinci el ya da sıfır araba almak için biraz daha avantajlıdır. Bununla beraber yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde pek çok aile arabaya ihtiyaç duyacağı için ya arabasını satmayı erteler ya da araba almak için daha hızlı hareket eder. Eğer bu dönemde araba sahibi olmak sizin için çok da önemli ya da acil değilse bayramın geçmesini ve her gün takip ettiğiniz 2.el araç ilanlarına yenilerinin eklenmesini bekleyebilirsiniz. 

 

Yazın Arabalar Neden Pahalı Olur?

Benzer şekilde yaz ayları, okulların tatil olması ve deniz tatili için uygun dönem olması sebebiyle yine arabaya çok ihtiyaç duyulan dönemlerdir. Aynen bayram öncesinde olduğu gibi yaz boyunca da ihtiyaç nedeniyle bir çok aile ya da birey arabasını satmayı erteler. Bu da ikinci el araç ilan sayısının nispeten az olmasına sebep olur. 

 

Doluş Vurmuş Araçlar Ucuza mı Gidecek?

Tüm bunlar, her yıl için geçerli olan ve az çok ikinci el araç piyasasını takip eden herkesin bildiği şeyler. Ancak bu yıl, bunlara ek olarak bazı alıcılar için avantajlı bir zemin yaratabilecek farklı bir durum daha ortaya çıktı: 27 Temmuz dolu felaketi. 27 Temmuz dolu felaketi sonrası araç sahipleri neler yapmalı konulu bir haber hazırlamıştık. 

 

 

Bilindiği üzere bu olayda İstanbul ve çevresindeki pek çok araç kaporta, cam, ayna, far, gibi dış yüzeyler açısından zarar gördü. Neredeyse yumruk büyüklüğündeki dolu parçalarının araçların üzerine yağması ile oluşan hasarlar, araç sahiplerinin bazılarının araçlarını elden çıkarmak istemesine neden oldu. Benzer şekilde galerilere ait olan ve açık alanda bekleyen satılık araçlar için de epey hasar söz konusu. 

 

 

Bu araçlardan bazıları sahipleri tarafından onartılıp kullanılmaya devam edecek. Ancak bazıları da onarılıp ya da onarılmadan yürüyen aksamı ve motoru hiç bir hasar görmediği halde değerinin altında rakamlarla ikinci el araç ilanı verilerek satılacak. Eğer sizin aracınız da bu durumdaysa ve satmak niyetindeyseniz arabam.com ile ücretsiz ilan verebilirsiniz.

 

 

Kaporta boyası, hasarı takıntınız yoksa dolu vurmuş araçları uygun fiyatlarla almanız için avantajlı bir döneme giriyoruz. Mororu, yürüyen aksamı sapa sağlam olan ancak kaportası düzeltilmiş, tavan dahil boyanmış bu araçları uygun fiyatlarla alabilirsiniz. Peki, dolu vurmuş aracı ikinci elde satmak konusu ne olacak diyorsanız, aracı alırken boyanma sebebini açıklayan kasko, tamir, fotoğraf gibi belgeleri edinin. Siz de satmak istediğinizde bu belgeleri alıcıya gösterin ki aracın takla attığını, ağır bir kaza geçirdiğini düşünmesin. 

 

 

Tüm bu bilgiler ışığında almak istediğiniz ikinci el araba marka ve modeli için belki de Eylül ayı ilanlarını takip etmek size biraz daha avantajlı bir sonuç sunabilir. Elbette istisnai durumlar olmazsa…

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here