Dövizdeki dalgalanmalar ve çeşitli vergi uygulamaları araba fiyatlarında artışa neden oluyor. Bunların sonucu olarak pek çok kişi yurt dışından araba getirmek istiyor. Fakat getirilen arabayı ülkemizde kullanabilmek için çeşitli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Temel olarak hem arabanın satın alındığı ülkenin hem de arabanın götürüleceği ülkenin istediği prosedürler yerine getirildiği zaman araç sorunsuz bir şekilde kullanılabiliyor.

Getirilen arabalar ülkemizde kayıtlı olmadığı için yapancı plakalı araç şeklinde kayıtlara işleniyor. Belirlenen prosedürlerin uygulanması halinde araba ülkemizde kalabiliyor. Siz de “yurt dışından nasıl araba getirebilirim?” diyorsanız bu içeriğimizde ihtiyacınız olan tüm yanıtlara ulaşabilirsiniz. 

Yurt Dışından Araba Getirme Süreçleri

Zaman zaman pek çok ülkede sıfır araba fiyatları, ülkemize oranla daha uygun olabiliyor. Bu durumun birçok farklı nedeni var. En önemlilerinden biri de vergi politikası. Pek çok kişi ise yurt dışından araba almanın daha uygun olabileceğini düşünüyor. Bu kapsamda kişilerin aklına birçok soru gelebiliyor. 

Arabayı Yurt Dışından Almak

Süreç ilk olarak yurt dışında araba satın almayla başlar. Bunun için yapılması gereken bazı hususlar mevcut. İlk koşul, yurt dışında (herhangi bir yerinde) en az 185 gün kalmış olmaktır. İkinci koşul ise arabanın satın alınacağı ülkede oturma izninin olmasıdır. Araba ile sınırı geçerken bazı belgelerin de mutlaka sürücünün yanında olması gerekir. Bahsi geçen bu belgeler, ilgili ülkede 185 gündür bulunduğunuzu gösteren ikamet belgesi ve oturma iznidir. Bu belgeleri ve koşulları sağladıktan sonra yurt dışından Türkiye’ye araba getirilebilir. Fakat bu şekilde araç yalnızca iki yıl kullanılabilir. Sonrasında tekrar yurt dışında 185 gün kalınması gerekir. Bununla birlikte, iki yıl boyunca da Türkiye’deki araç vergilerinden muaf olunur.

yurt dışından araç getirmek

Yani eğer kişi iki yılda bir 185 gün yurt dışında kalabiliyorsa aracı uygun fiyata almış olur (ülkesine göre değişebilir). Fakat 185 gün yurt dışında kalmak sürücü için mümkün değilse ve bunu sağlayamazsa 2 yıl sonra araç trafikten çekilir. Ayrıca para cezası da alınır.

Arabayı Türkiye’ye Getirebilmek

Yurt dışından araba getirmenin bazı zorunlu şartları olduğundan bahsetmiştik. Üstelik söz konusu şartları sağlamak çok da kolay sayılmaz. Öncelikle yurt dışından alınmış arabanın Türkiye’ye getirilmesi için arabanın başka bir ülkeden faturalı olarak satın alınması gerekir. Ardından araba gümrüğe sokularak gerekli şartları tamamlamak için işlemlere başlanır. Sonrasında arabayı teslim almak için ÖTV ve KDV vergileri de ödenmelidir.

  • ÖTV, arabanın vergi haricindeki fiyatı üstünden belirlenir.
  • KDV ise aracın bütün ücret hesaplamalarından sonraki fiyattan hesaplanır.

Arabalar gümrük aşamasındayken vergilendirme gerçekleşir. Yurt dışından gelen arabaların; markası, araç kasası gibi ayrımlarından dolayı farklı fiyatlandırma yapılır. Ardından ödeme gerçekleşir. Sonrasında arabanın ruhsat ve plakasının çıkarılması gerekir. Ayrıca sürücünün ikametgahının, arabanın kayıtlı olduğu ülkede olması da zorunludur.

Yurt Dışından Araba Getirme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1. Hangi Ülkelerden Türkiye’ye Araba Getirilir?

Aldığınız aracın ikamet ettiğiniz ülkede kayıtlı olması şartı aranır. Fakat bu bilgiyle beraber Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkesinde kalan bireyler, kaldıkları yer haricinde bulunan Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerine isimlerine kayıtlı arabalarıyla gelebilir. 

yurt dışından araç getirmek

2. Gürcistan’dan Araç Alma Süreci Nasıldır?

İnternet ortamında sıklıkla karşılaşacağınız bir diğer haber de Gürcistan’dan gerekli şartları sağlamadan araba getirilebileceğidir. Bu asılsız bir iddiadır. Yukarıda sıraladığımız şartlar, Gürcistan’dan araba getirme için de geçerlidir.

3. Önbeyan Nedir?

Araba getirmek için şartları sağlamış yerleşik kişiler, seyahatleri öncesinde kendilerine ve taşıtlarına ait bilgileri beyan etmek zorundadır. Bu işlem akıllı cihazlardan yapılabileceği gibi gümrük kapılarında da yapılabilir. Önbeyan uygulaması sayesinde gümrük kapılarındaki işlemler daha kolay ilerleyecektir. Uygulamaya e-Devlet kapısı üzerinden ulaşılabilir. Ayrıca bu sayede kapılardaki bekleme süresi daha az olacaktır.

4. 185 Gün Hesabı Neye Göre Yapılır?

Yurt dışından otomobil getirmenin koşulları arasında bulunan 185 gün şartı şu şekilde hesaplanır: Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan pasaport giriş-çıkış kayıtlarına göre yapılır. Türkiye’ye giriş yapılacak tarihten bir yıl geriye doğru sorgulanır. 365 gün içerisinde 185 gün yurt dışında kalan ve olağan koşullarda ikamet eden kişiler şartı sağlar. Ayrıca 185 gün şartı konusunda şu iki nokta da önemlidir:

  • 185 günün kesintisiz olması şart değildir.
  • Yurt dışından emekli olmuş kişiler, ilk kez getirecekleri araç için 185 gün şartı sağlamak zorunda değildir.
5. Aldığınız Aracı Başkası Getirebilir mi?

Böyle bir durumda hem aracı getiren hem araç sahibinin 185 gün şartını sağlaması beklenir. Ayrıca araç sahibinin, aracı getirecek kişiye vekalet vermesi gerekir. Gümrük idaresinde vekalet göstermesi şarttır.

6. Yurt Dışında Görev Yapanlar Araba Getirebilir mi?

Yurt dışında iki yıl geçiren fakat gemilerde çalışan, inşaat şantiyelerinde geçici görev yapan ya da otelde kalan kişiler 185 gün yurt dışında kalma durumunu karşılayamaz. Çünkü ikamet göstermek kesin şarttır. Yani ilgili ülkede oturma izni olmalı ve bunu belgeleyen ikameti göstermelidir. 

7. Gümrük Vergisiz Araba Alma Koşulları Nedir?

Yurt dışından araba getirmek ve bunu gümrük vergisiz yapmak istiyorsanız belirli şartlara uymalısınız.

  • Yurt dışında iki yıl geçirmiş kişiler, tekrar Türkiye’ye ikametgahını taşıyarak yerleşecekse bu durumdan faydalanır.
  • Türk vatandaşlığına geçmiş ve ikametgahını Türkiye’ye taşımış kişilerde de iki sene koşulu mevcut değildir.
  • Yurt dışına bir görev amacıyla (Türkiye Cumhuriyeti tarafından) gönderilen kamu çalışanları içinde iki yıl koşulu aranmaz.
  • Ülkemizin dışında yaşayan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı orada vefat ederse Türkiye’de yaşayan mirasçıları muaf kalır. Fakat yukarıda sayılan durumlar tamamı ile vergisiz değildir. Taraflar KDV ve ÖTV öder.

Son olarak söz konusu şartların değişebileceğinden dolayı resmi web sayfalarını yakından takip etmekte fayda var.

Eğer bu başlığımızı beğendiyseniz “Arabayla Yurt Dışına Çıkmak İçin Rehber” içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Kaynak-1

95 YORUMLAR

  1. Merhaba,

    Eşime vekaletname verebiliyor muyum? Araç benim uzerime. Türkiye’de aracı eşim yaz boyunca yaklaşık 2.5 ay kullanacak. Ben de ara ara TR ye giriş yapıp geri döneceğim.

  2. Niye Bütün siteler Copy Pasta yapmış YURT DIŞINDAN SIFIR ARAÇALMAK hiçbiyerde Yazmıyor Herkes “”Almanyada 185gün Yaşayan birinin 2.EL Alman plakalı Aracı Türkiyede Nasıl Kullanabileceği”” Ni anlatıyor ama YURT DIŞINDAN ARABA ALMAK diye Servis ediliyor SIFIR OLARAK NASIL ALACAZ “”İLK TESCİLİ TÜRKİYE GÜMRÜĞÜNDE YAPILACAK ŞEKİLDE NASIL ALINIR”” (Vergileri Ödeyerek NAsıl Alınır TÜRKİYEYE GELMEYEN MODEL GETİRTECEM NASIL YAPABİLİRİM) Hiçbir Sitede Tek 1 cümle YOK YOK YOK

    • merhaba eyer Turkiyeye arac sokucaksaniz inanin ordan alsan cok daha iyi bildigim kadari ilen mecburen aldigini dair fatura sart ve ona gore otv oduyorsunuz daha sonra gumruk vergi parasi ve daha sonra uzerinize alma parasi gercekten ben gecenlerde arastirdim inan git Turkiyeden al daha iyi araba getirmek icin cok ugrasi yapiyorlar bende bunu savcma buluyorum peki nasil bu galeriler sifir model araba aliyorlar ki onuda anlamiyorum hatta sunuda duydum diyelimki senin arabana otv geldi ve daha sonra dogur olmadigi anlasildi ise isterse hepsi dogru olsun o zaman araba gitti Yani turkiyeye araba getirmek uzaydan arac almak gibi bir sey sanki hic sormus

      • Arkadaşlar galerci kiralama yapanlara araç var ama millete yok benim arkadaşım büyük firma kiralama çalişiyor her ay sıfır araç geliyor diyor yani anlıcağınız para parayı çekiyor

  3. Merhaba OPPA Gaeroge,
    Ben 3 senedir yurt dışında yaşıyorum ve araç getirmekle ilgili Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü’ne iki defa gittim.
    Öğrendiğim kadarıyla getireceğin aracın sıfır ya da ikinci el olması önemli değil. Sıfır da getirebilirsin elbette ama yukarıda da belirtildiği gibi o aracı 2 yıl kullanabilirsin sadece. Ayrıca ilk tescili Türkiye’de yapamazsın! Aldığın ülkede mutlaka tescil edilmiş olması zorunluluktur ve o araç 2 sene sonra o tescil edilmiş olduğu ülkeye geri dönecek şekilde kabul edilmektedir.
    Ha siz 2 yıllığına değil, temelli araç getirmek istiyorsanız onun da hesabı şöyle;
    1 – Diyelim ki Almanya’dan sıfır bir araç alıyorsunuz. Öncelikle yine aracı aldığınız ülkede yani Almanya’da tescilini yaptırmak zorundasınız diye biliyorum. [Siz yine de Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü’ne sorun.]
    2 – Sizin aracı kaç paraya aldığınızın, beyan edeceğiniz faturadaki rakamın önemi yoktur! Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü yetkilileri, Yurt dışından getireceğiniz aracın, aracı aldığınız ülkedeki distribütörü ile resmi yazışma gerçekleştirir ve aracın o ülkedeki fiyatını distribütörden öğrenirler! Ve o rakam üzerinden işlem yaparlar.
    3- Sonra O distribütörden gelen rakama %80 ÖTV vergisi eklenir, %80 eklendikten sonra %20 de KDV eklenir. Sonra bir de 10.000 lira civarında Getirme parası, pul parası ıvır zıvır parası gibi bazı bedeller eklenir.

    Örnek yapalım;
    Diyelim ki Almanya’dan 200.000 tl değerinde bir araba aldınız.
    Gümrüğe getirdiniz.
    Önce %80 ÖTV biner ve araç 360.000 TL olur.
    Sonra %20 KDV biner; 432.000 Tl olur.
    Sonra şu getirme, transfer parası falan biner ve araba 445.000 civarında bir rakama ulaşır.
    Benim Yeşilköy’e iki defa giderek öğrendiğim bilgiler bunlar.

    Eğer daha doğru, detaylı bilgi bilen varsa lütfen paylaşsın. Siz yine de kendiniz gidip öğrenin 🙂

    Her hakkı arabam.com’da saklıdır. Kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.

    • Zafer Çınar

      Siz Arkadaşı yanlış anlamışsınız Arkadaş Fabrikadan Sıfır araç sipariş edip Türkiye gümrüğünden Teslim şeklinde almak istemiş Türkiyede Vergileri ödeyerek İlk Türkiyede Tescillemekten bahsediyor
      Siz ise
      Almanyadan falan Galericiden alıp Süre Süre Gümrüğe gelip 2 yıl a kadar Yabancı plaka olarak sürmekten bahsediyorsunuz

      Arkadşaın Gümrük dediği Konteynır içinde Gemiyle yada Tır kasasında Getirilmesi Size Ürününüz geldi Buyrun Vergilerini ödemek için Bekleniyorsunuz diye Çağrılarak teslim edilmesinden Ötv Kdv Mtv GümrükVergisi ödeyerek nasıl Alacaz diyor İlk TR plaka takılacak Yabancı plaka Yabancı tesçil hiç yapılmayacak

      Fabrika faturaları kesip Konteyner içinde Araçla gönderecek LimanGümrüğünde konteyner açılacak Memurlar Aracı tespit edecek Mtv Ötv Kdv GümrükVergisi şu şu şu Git Ödendi kağıtı getir Aracının Plakasını tak Süre süre götür gibi bir istiyor VERGİLERİNİ ÖDEYEREK diyor zaten

      Türkiyedeki Bayideki araçla birebir aynı geleceğini zannetmiyorum Bayi kar payı yok

  4. Merhabalar,

    Ben üzerime yurtdışı kayıtlı olan bir araç ile Türkiye ye geçen sene giriş yaptım, arabam hala Türkiyede. Bugün yine yurtdisi şirketin üzerine kayıtlı olan araçla Türkiye ye giriş yapmak istiyorum, bu mümkün mü? Sorun yaşar mıyım?

  5. Merhabalar, beni isvicirede yasiyorum ama benim arabami 52 yasinda ve Klassik Mercedes-Benz 350 SL C beni nasil Türkiye getirebilirim bilgi verirseniz çok sevinirim. saygilar UZUN

  6. Merhabalar,
    ben Alman vatandaşıyım ve şu an Almanya’dayim. Türkiye’de daimi yerleşmek istiyorum. Türkiye’ye gelmeden önce Almanya’dan kendi üzerime bir araba alip Türkiye’ye getirmek istiyorum.
    Nelere dikkat etmem gerekir?
    Hangi masraflar çıkar?
    Hangi şartlarda araci getirebilirim?

  7. Merhaba
    Almanyadan yeni dondum turkiyeye.
    3 yillik oturumum var ve hala ikametim orda.esimin adina arabamiz var.benim alman ehliyetim yok 1 yildir ordaydim.
    Simdi arabami turkiyede iki yil kullanmak isdiyorum amcaogluda orda 3 senedir ona vekalet verip turkiyeye arabayi getirip ucakla geri donse arabayi ben burda 2 yil kullanabilirmiyim?

    Esimin ikameti orada lakin 6 aysonra turkiyeye ikametini aldirdigimdada arabayi yine 2 senem dolana kadar kullanabilirmiyim.
    Cevap verirseniz sevinirim saygilar

  8. Merhaba. Ben Kazakistan vatandaşıyım. Türkiye de ikamet gah elimde süresiz Ahıska Türkleri olarak aldım. Şimdi ben ya Gürcistan’dan ya da Bulgaristan dan araç alsam ordan transit plakasiyla çıkış yapsam ve Türkiye’de ikamet ile üzerime alabilir miyim hem Türk plaka hem de vergisini ödesem olur mu ? Bir de vergi araç fiyatına göre mi hesaplama yapılıyor ya da ayrı mı ? Bu konuda bilginiz var mı acaba ?

  9. almanyadan çifte vatandaşlığı bulunan biri bana devretmek için üstüne aldığı ve türkiyeye getirdiği ikinci el aracı türkiyede bütün vergilerini ödemek kaydıyla üstüne alabilir mi?

  10. Merhaba
    Türkmenistan da çalışıyorum burda araba alıp türkiye ye götürmek istiyorum araba kaç bende kalmalı 2004 den beri Türkmenistan da çalışıyorum araba hakim varmı yokmu var ise ötv sinide vergisinide
    Ödeyip tr de kulanmak istiyorum

  11. Merhaba ben yurt dışında (Danimarka) 30 yıldır işçi olararak çalıştıktan sonra emekli oldum ve 1,5 yıl önce 2008 model aracımla kesin dönüş yaptım ve bu aracımı nasıl üzerime alırım beni bilgilendirirseniz sevinirim

  12. Merhaba benim anladigim niye 2yil sora yurtdisinda 185 kalmamiz gerkiyor giris cikis yapsak daha
    iyi olmazmi Emekli olanlar icin cok iyi olur
    Devletimiz buna bir el atsin

  13. Arkadaşlar merhaba pasaportlariniza araçları islerseniz 24 qy turkeyede dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz devir yapamazsınız kişi adına kayıtlı aracı başka şahıs kullanamaz soy ad uyuşukluk söz konusu olmaksızın yoksa aracınız çekilir ve ceza yersiniz motosiklet te dahildir

  14. Benim sorum ise bir aracim suan Turkiyede var ve bir arac daha getire biliyormuyum olmasa ise suan Turkiyedeki araci alip onun yerine baska arac getire biliyormuyum kalan sure icin
    mesela 2 yil suan duruyor ama ben 1 yil gecti ve Turkiyedeki araci cikartip yenie ayni anda yada bir kac gun sonra baska araba getirsem geri kalan 1 yil olarakmi veriliyor tekrardan sure bunuda bilmek istiyorum

  15. Merhaba efendim, Kıbrıs tan iki yıllığına Ülkemize araba getirdim.İki yılın bir yılı bitti.İki yılın sonunda %80 oranındaki özürlü erkek kardeşimin üstüne devredebileceğim ve Türkiye plakasına vergisiz bir şekilde , çevirebileceğimi öğrendim.Ama doğruluk değeri nedir bilmiyorum,Cavabınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum

  16. Merhaba duygu hanım .ben Gürcistan dan evliyim .eşimin üzerine araba alıp getirmem mümkün mu neler 6apmamiz lazım yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

  17. Merhaba ben 2014 yılında Hollanda’dan 45 yaş yasasından yararlanarak kesin dönüş yaptım. Şimdi burada douwn sendromlu bir oğlum var. Oradan aldığım bir arabayı ötv gümrük vergisi ve KDV den muaf olarak getirebilir miyim? Oradan alacağım arabanın buradaki gibi bir limiti oluyor mu bilgi verirseniz çok memnun olurum.

  18. Merhaba,
    Yukarıda yazılan şu ibare ne snlama gelir? “ Yurt dışına bir görev amacıyla (Türkiye Cumhuriyeti tarafından) gönderilen kamu çalışanları içinde iki yıl koşulu aranmaz.”
    Örneğin ben görev ile yurt dışına üniversite tarafından gönderildim. Bu süre 3 ay. Çift vatandaşım ve yaklaşık son bir yıl yurt dışında kaldığım toplam süre 4.5 ay. Dönüşte araba getirebiliyor muyum?

  19. Merhaba bir buçuk yıldır Fransa’da çalışıyorum çalışma iznim ve oturumum var yeni iki ay önce araba aldım arabamla Türkiye ye izne gitmek istiyorum gümrükte sorun olur mu yani yeni aldım diye bilgisi olan varsa bilgilendirirse sevinirim teşekkürler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here