Dövizdeki dalgalanmalar ve çeşitli vergi uygulamaları araba fiyatlarında artışa neden oluyor. Bunların sonucu olarak pek çok kişi yurt dışından araba getirmek istiyor. Fakat getirilen arabayı ülkemizde kullanabilmek için çeşitli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Temel olarak; hem arabanın satın aldığı ülkenin hem de arabanın götürüleceği ülkenin istediği prosedürler yerine getirildiği zaman, sorunsuz bir şekilde araç kullanılabiliyor.
Getirilen arabalar ülkemizde kayıtlı olmadığı için yapancı plakalı araç şeklinde kayıtlara işleniyor. Belirlenen prosedürlerin uygulanması halinde araba ülkemizde kalabiliyor. Siz de “Yurt dışından nasıl araba getirebilirim?” diyorsanız bu içeriğimizde ihtiyacınız olan tüm yanıtlara ulaşabilirsiniz.
Yurt Dışından Araba Getirme Süreçleri
Zaman zaman pek çok ülkede sıfır araba fiyatları, ülkemize oranla daha uygun olabiliyor. Bu durumun birçok farklı nedeni var. En önemlilerinden biri de vergi politikası. Pek çok kişi ise yurt dışından araba almanın daha uygun olabileceğini düşünüyor. Bu kapsamda kişilerin aklına birçok soru geliyor.
Arabayı Yurt Dışından Almak
Süreç ilk olarak yurt dışında araba satın almayla başlıyor. Bunun için yapılması gereken bazı hususlar mevcut. İlk koşul, yurt dışında (herhangi bir yerinde) en az 185 gün kalmış olmaktır. İkinci koşul ise arabanın satın alınacağı ülkede oturma izninin olmasıdır. Araba ile sınırı geçerken bazı belgelerin de mutlaka sürücünün yanında olması gerekir. Bahsi geçen bu belgeler, ilgili ülkede 185 gündür bulunduğunuzu gösteren ikamet belgesi ve oturma iznidir. Bu belgeleri ve koşulları sağladıktan sonra yurt dışından Türkiye’ye araba getirilebiliyor. Fakat bu şekilde yalnızca iki yıl kullanılabiliyor. Sonrasında tekrar yurt dışında 185 gün kalınması gerekiyor. Bununla birlikte, iki yıl boyunca da Türkiye’deki araç vergilerinden muaf oluyor.
Yani eğer kişi iki yılda bir 185 gün yurt dışında kalabiliyorsa hem aracı uygun fiyata almış oluyor (ülkesine göre değişebilir) hem de özellikle lüks araç sahiplerinin yatırmak zorunda olduğu yüksek vergilerden kurtulabiliyor. Sadece trafik sigortası yaptırılıyor. Fakat 185 gün yurt dışında kalmak sürücü için mümkün değilse ve bunu sağlayamazsa 2 yıl sonra araç trafikten çekiliyor. Ayrıca para cezası da alınıyor.
Arabayı Türkiye’ye Getirebilmek
Yurt dışından araba getirmenin bazı zorunlu şartları mevcut. Üstelik söz konusu şartları sağlamak çok da kolay sayılmaz. Öncelikle yurt dışından alınmış arabanın Türkiye’ye getirilmesi için arabanın başka bir ülkeden faturalı olarak satın alınması gerekiyor. Ardından araba gümrüğe sokularak gerekli şartları tamamlamak için işlemlere başlanır. Sonrasında arabayı teslim almak için ÖTV ve KDV vergileri de ödenmelidir.
- ÖTV, arabanın vergi haricindeki fiyatı üstünden belirlenmektedir
- KDV ise aracın bütün ücret hesaplamalarından sonraki fiyattan hesaplanır.
Arabalar gümrük aşamasındayken vergilendirme gerçekleşir. Yurt dışından gelen arabaların; markası, araç kasası gibi ayrımlarından dolayı farklı fiyatlandırma yapılır. Ardından ödeme gerçekleşir. Sonrasında arabanın ruhsat ve plakasının çıkarılması gerekmektedir. Ayrıca sürücünün ikametgahının, arabanın kayıtlı olduğu ülkede olması da zorunludur.
Yurt Dışından Araba Getirme Hakkında Sık Sorulan Sorular
1. Hangi ülkelerden Türkiye’ye araba getirilir?
Aldığınız aracın ikamet ettiğiniz ülkede kayıtlı olması gerekir. “Ancak Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler ikamet yerleri dışındaki Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerine kayıtlı araçlarını getirebilirler”.
2. Gürcistan’dan Araç Alma Süreci Nasıldır?
İnternet ortamında sıklıkla karşılaşacağınız bir diğer haber de Gürcistan’dan gerekli şartları sağlamadan araba getirilebileceğidir. Bu asılsız bir iddiadır. Sayılan tüm şartlar yani yukarıda sıraladığımız şartlar, Gürcistan’dan araba getirme için de geçerlidir.
3. Ön Beyan Nedir?
Araba getirmek için şartları sağlamış yerleşik kişiler, seyahatleri öncesinde kendilerine ve taşıtlarına ait bilgileri beyan etmek zorundadır. Bu işlem akıllı cihazlardan yapılabileceği gibi gümrük kapılarında da yapılabilir. Ön beyan uygulaması sayesinde gümrük kapılarındaki işlemler daha kolay ilerleyecektir. Uygulamaya e-Devlet kapısı üzerinden ulaşılabilir. Ayrıca bu sayede kapılardaki bekleme süresi daha az olacaktır.
4. 185 Gün Hesabı Neye Göre Yapılıyor?
Yurt dışından otomobil getirmenin şartları arasında bulunan 185 gün hesabı şöyle yapılıyor: Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan pasaport giriş-çıkış kayıtlarına göre yapılıyor. Türkiye’ye giriş yapılacak tarihten bir yıl geriye doğru sorgulanıyor. 365 gün içerisinde 185 gün yurt dışında kalan ve olağan koşullarda ikamet eden kişiler şartı sağlayabilmektedir. Ayrıca 185 gün şartı konusunda şu iki nokta da önemli:
- 185 günün kesintisiz olması şart değildir.
- Yurt dışından emekli olmuş kişiler için 185 gün şartı aranmamaktadır.
5. Aldığınız Aracı Başkası Getirebilir mi?
Böyle bir durumda hem aracı getiren hem araç sahibinin 185 gün şartını sağlaması beklenir. Ayrıca araç sahibinin, aracı getirecek kişiye vekalet vermesi gerekir. Gümrük idaresinde vekalet göstermesi şarttır.
6. Yurt Dışından Aldığım Arabayı Türkiye’de Satabilir miyim?
Yurt dışından araba getirme şartlarını sağlanıp araba getirildi diyelim. Getirilen araba sürücünü pasaportuna kaydedilir. Bu sebeple;
- Bu aracı Türkiye’de sürücüden başkası kullanamaz.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsa da başka biri onu sürücüden satın alamaz.
- Bu araçlar, kiralanamaz.
- Hiç bir şekilde devredilemez.
7. Yurt Dışında Görev Yapanlar Araba Getirebilir mi?
Yurt dışında iki yıl geçiren fakat gemilerde çalışan, inşaat şantiyelerinde geçici görev yapan ya da otelde kalan kişiler 185 gün yurt dışında kalma durumunu karşılayamıyor. Çünkü ikamet göstermek kesin şarttır. Yani ilgili ülkede oturma izni olmalı ve bunu belgeleyen ikameti göstermek gerekmektedir.
8. Gümrük Vergisiz Araba Almanın Şarları Nelerdir?
Yurt dışından araba getirmek ve bunu gümrük vergisiz yapmak istiyorsanız belirli şartlara uymalısınız.
- Türkiye dışında 2 yıl yaşamış kişiler tekrar Türkiye’ye ikametgahını taşıyarak yerleşecekse bu durumdan faydalanır.
- Türk vatandaşlığına geçmiş ve ikametgahını Türkiye’ye taşımış kişilerde de 2 yıl koşulu mevcut değildir.
- Yurt dışına bir görev amacıyla (Türkiye Cumhuriyeti tarafından) gönderilen kamu çalışanları içinde iki yıl koşulu aranmadan gümrük vergisi olmadan arabalarını alabilmektedir.
- Ülkemizin dışında yaşayan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı orada vefat ederse Türkiye’de yaşayan mirasçıları muaf kalır. Fakat yukarıda sayılan durumlar tamamı ile vergisiz değildir. Taraflar KDV ve ÖTV öder.
Eğer bu başlığımızı beğendiyseniz “Arabayla Yurt Dışına Çıkmak İçin Rehber” içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Merhaba,
Eşime vekaletname verebiliyor muyum? Araç benim uzerime. Türkiye’de aracı eşim yaz boyunca yaklaşık 2.5 ay kullanacak. Ben de ara ara TR ye giriş yapıp geri döneceğim.
merhaba,
6 yildir turkiyedeyim bu zamana kadar hic arac getirmedim simdi kendi üzerime alip getirebilirmiyim
6 ay kalmadan
Niye Bütün siteler Copy Pasta yapmış YURT DIŞINDAN SIFIR ARAÇALMAK hiçbiyerde Yazmıyor Herkes “”Almanyada 185gün Yaşayan birinin 2.EL Alman plakalı Aracı Türkiyede Nasıl Kullanabileceği”” Ni anlatıyor ama YURT DIŞINDAN ARABA ALMAK diye Servis ediliyor SIFIR OLARAK NASIL ALACAZ “”İLK TESCİLİ TÜRKİYE GÜMRÜĞÜNDE YAPILACAK ŞEKİLDE NASIL ALINIR”” (Vergileri Ödeyerek NAsıl Alınır TÜRKİYEYE GELMEYEN MODEL GETİRTECEM NASIL YAPABİLİRİM) Hiçbir Sitede Tek 1 cümle YOK YOK YOK
ağzına sağlık kardeş
Merhaba OPPA Gaeroge,
Ben 3 senedir yurt dışında yaşıyorum ve araç getirmekle ilgili Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü’ne iki defa gittim.
Öğrendiğim kadarıyla getireceğin aracın sıfır ya da ikinci el olması önemli değil. Sıfır da getirebilirsin elbette ama yukarıda da belirtildiği gibi o aracı 2 yıl kullanabilirsin sadece. Ayrıca ilk tescili Türkiye’de yapamazsın! Aldığın ülkede mutlaka tescil edilmiş olması zorunluluktur ve o araç 2 sene sonra o tescil edilmiş olduğu ülkeye geri dönecek şekilde kabul edilmektedir.
Ha siz 2 yıllığına değil, temelli araç getirmek istiyorsanız onun da hesabı şöyle;
1 – Diyelim ki Almanya’dan sıfır bir araç alıyorsunuz. Öncelikle yine aracı aldığınız ülkede yani Almanya’da tescilini yaptırmak zorundasınız diye biliyorum. [Siz yine de Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü’ne sorun.]
2 – Sizin aracı kaç paraya aldığınızın, beyan edeceğiniz faturadaki rakamın önemi yoktur! Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü yetkilileri, Yurt dışından getireceğiniz aracın, aracı aldığınız ülkedeki distribütörü ile resmi yazışma gerçekleştirir ve aracın o ülkedeki fiyatını distribütörden öğrenirler! Ve o rakam üzerinden işlem yaparlar.
3- Sonra O distribütörden gelen rakama %80 ÖTV vergisi eklenir, %80 eklendikten sonra %20 de KDV eklenir. Sonra bir de 10.000 lira civarında Getirme parası, pul parası ıvır zıvır parası gibi bazı bedeller eklenir.
Örnek yapalım;
Diyelim ki Almanya’dan 200.000 tl değerinde bir araba aldınız.
Gümrüğe getirdiniz.
Önce %80 ÖTV biner ve araç 360.000 TL olur.
Sonra %20 KDV biner; 432.000 Tl olur.
Sonra şu getirme, transfer parası falan biner ve araba 445.000 civarında bir rakama ulaşır.
Benim Yeşilköy’e iki defa giderek öğrendiğim bilgiler bunlar.
Eğer daha doğru, detaylı bilgi bilen varsa lütfen paylaşsın. Siz yine de kendiniz gidip öğrenin 🙂
Her hakkı arabam.com’da saklıdır. Kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.
Abim evlenince Çifte vatandaşlık Moldova vatandaşlığı alacak oradan araba getirme şansı olursa ben veya babam kullanabiliyor muyuz?
Hayir sadece ve sadece araba kimin uzerineyse o kullanabilir.
azerbaycan dogumlu turk vatandaşıım arac getire bilirmiyım
Eşim ve oğlumun avrupa birliği vatandaşlıpı var. Yurtdışından araba getirebilirmiyim
Merhabalar,
Ben üzerime yurtdışı kayıtlı olan bir araç ile Türkiye ye geçen sene giriş yaptım, arabam hala Türkiyede. Bugün yine yurtdisi şirketin üzerine kayıtlı olan araçla Türkiye ye giriş yapmak istiyorum, bu mümkün mü? Sorun yaşar mıyım?
Merhabalar, beni isvicirede yasiyorum ama benim arabami 52 yasinda ve Klassik Mercedes-Benz 350 SL C beni nasil Türkiye getirebilirim bilgi verirseniz çok sevinirim. saygilar UZUN
Merhabalar,
ben Alman vatandaşıyım ve şu an Almanya’dayim. Türkiye’de daimi yerleşmek istiyorum. Türkiye’ye gelmeden önce Almanya’dan kendi üzerime bir araba alip Türkiye’ye getirmek istiyorum.
Nelere dikkat etmem gerekir?
Hangi masraflar çıkar?
Hangi şartlarda araci getirebilirim?
Merhaba
Almanyadan yeni dondum turkiyeye.
3 yillik oturumum var ve hala ikametim orda.esimin adina arabamiz var.benim alman ehliyetim yok 1 yildir ordaydim.
Simdi arabami turkiyede iki yil kullanmak isdiyorum amcaogluda orda 3 senedir ona vekalet verip turkiyeye arabayi getirip ucakla geri donse arabayi ben burda 2 yil kullanabilirmiyim?
Esimin ikameti orada lakin 6 aysonra turkiyeye ikametini aldirdigimdada arabayi yine 2 senem dolana kadar kullanabilirmiyim.
Cevap verirseniz sevinirim saygilar
Soruyu soran sorana ama cevap yok peki neden halaaa soru soruluyor
Elektrikli odomobil de aynımı odv hasabı sorabilirmiyim
Arkadaşlar ben vize yapsam sistemde çift vatandaşligim gözükmüyor getirebilir miyim bilgisi olan varmı
Merhaba. Ben Kazakistan vatandaşıyım. Türkiye de ikamet gah elimde süresiz Ahıska Türkleri olarak aldım. Şimdi ben ya Gürcistan’dan ya da Bulgaristan dan araç alsam ordan transit plakasiyla çıkış yapsam ve Türkiye’de ikamet ile üzerime alabilir miyim hem Türk plaka hem de vergisini ödesem olur mu ? Bir de vergi araç fiyatına göre mi hesaplama yapılıyor ya da ayrı mı ? Bu konuda bilginiz var mı acaba ?
almanyadan çifte vatandaşlığı bulunan biri bana devretmek için üstüne aldığı ve türkiyeye getirdiği ikinci el aracı türkiyede bütün vergilerini ödemek kaydıyla üstüne alabilir mi?
Merhaba
Türkmenistan da çalışıyorum burda araba alıp türkiye ye götürmek istiyorum araba kaç bende kalmalı 2004 den beri Türkmenistan da çalışıyorum araba hakim varmı yokmu var ise ötv sinide vergisinide
Ödeyip tr de kulanmak istiyorum
Merhaba ben yurt dışında (Danimarka) 30 yıldır işçi olararak çalıştıktan sonra emekli oldum ve 1,5 yıl önce 2008 model aracımla kesin dönüş yaptım ve bu aracımı nasıl üzerime alırım beni bilgilendirirseniz sevinirim
185 günü kAldirilmadan bu işlere. girmek sakat işdir
Merhaba benim anladigim niye 2yil sora yurtdisinda 185 kalmamiz gerkiyor giris cikis yapsak daha
iyi olmazmi Emekli olanlar icin cok iyi olur
Devletimiz buna bir el atsin
Arkadaşlar merhaba pasaportlariniza araçları islerseniz 24 qy turkeyede dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz devir yapamazsınız kişi adına kayıtlı aracı başka şahıs kullanamaz soy ad uyuşukluk söz konusu olmaksızın yoksa aracınız çekilir ve ceza yersiniz motosiklet te dahildir