Yeni BMW iX : 500 HP Güce Sahip Elektrikli Amiral Gemisi

1
2358

BMW bugün yapılan bir lansman ile yeni elektrikli SUV’si BMW iX modelini tanıttı. Üretim formuna yakın olacağı söylenen konsept, gelecek yılın sonlarında satışa sunulacak ve markanın “teknolojik amiral gemisi” olacak.

Geçtiğimiz yıllarda Vision iNext olarak gördüğümüz araç, dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olacak ve iki elektrik motorundan toplamda 500 HP güç sunacak. BMW‘nin Ar-Ge patronu Frank Weber’e göre araç 0-100 km/s hızlanmasını beş saniyeden kısa bir sürede tamamlayacak. Güçlü motorunun yanı sıra 600 kilometrelik bir menzil sunacağı da söyleniyor.

Frank Weber, aracın boyutlarının dışarıdan X5 seviyesinde olduğunu fakat aracın yapısında yoğunlukla kullanılan karbon fiberden dolayı iç kısımda BMW X7 seviyelerinde bir yaşam alanı sunduğunu da söyledi.

Araç BMW’nin daha önceden açıkladığı, mevcut dizel veya benzinli araçları ile aynı platformu kullanma fikrinden farklı olarak üretilecek. Karbon fiber takviyeli plastik teknolojisi olan CFRP kombinasyonuna sahip bir gövde kullanılacak.

iX Hangi Fabrikada Üretilecek?

Weber, platformun tamamen yeni bir gelişme olduğunun da altını çizdi. Gelecekte üretilecek elektrikli BMW modelleri de bu platformu temel alacak. Bu model de BMW’nin Almanya’da bulunan Dingolfing fabrikasında 5,6,7 ve 8 serilerinin yanında üretilecek.

BMW, 2018 yılında tanıttığı iNext konseptinden izleri bu araçta da taşıyor. Geniş bir ön ızgara aracın sürüş destek sistemleri için gerekli olan kameraları, radarları ve sensörleri barındırıyor. Çerçevesiz kapılar, ve konik camlar ise bu tasarım dilinin bir parçası.

iX modelinde ilginç sayılabilecek diğer bir detay ise kaputun açılamıyor oluşu.  BMW yalnızca ön tarafta bulunan BMW logosunun açılmasına olanak sunuyor. Bu sayede ön cam silecek suyu doldurulabiliyor.

Araçta BMW’nin geleneksel LED farları standart olarak sunuluyor. İsteyen kullanıcılar ise Lazer far grubunu da satın alabilecek.

Ön tarafta kullanılan hava kanalları, düz alt gövde, entegre kapı kolları ve konik cam gibi tasarımlar ise aerodinamiye destek olmuş. Aracın 0.25 olan sürtünme katsayısı ise oldukça iddialı.

Alıcılar iX’i hem standart hem de M Sport paketi ile sipariş edebilecek. M Sport ile daha agresif tamponlara sahip olabilecekler. Aracın tekerlek boyutları ise 22 inç. X7 modeline benzer jantlar ve 275/40 lastikler ile standart olarak gelecek.

BMW, dört çekişli ve iki elektrik motorlu araç haricinde bir varyantı henüz açıklamadı. Aracın dört çekiş sistemi ile ilgili pek fazla detay da bilmiyoruz. Güncel M modellerinde olduğu gibi güç aktarımını kullanıcıların belirleyebileceğini bekliyoruz.

BMW iX Menzil Konusunda Oldukça İyi

Aracın son hızı ise 200 km/s. En üst pil seçeneği olan 100 kWh plus ile 600 km menzil sunacak. Markanın diğer bir elektrikli modeli olan iX3 modelinde ise 460 km menzil sunuluyor.

İX tarafında kullanılacak yeni şarj sistemi, 200kW’ye kadar DC hızlı şarj sağlayarak, pilin 40 dakikanın altında yüzde 80’e kadar şarj edilmesini sağlar. Standart şarj cihazı 11kW’da çalışabilir ve duvara monte edilen şarj cihazları ile 11 saatte %80 şarj olabilir.

Aracın gelecek yıl satışa sunulması ve satışa sunulmasının ardından Türkiye pazarına da girmesi öngörülüyor.

İkinci El Elektrikli Araçlar

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here