Volkswagen’in yazılım yan kuruluşu Cariad ve otomobil parça tedarikçisi Bosch, Volkswagen’in otomobillerinde kullanılmak üzere otonom sürüş için yazılım geliştirmek üzere bir araya geldi, şirketler Salı günü ortak bir açıklamada bulundu.

Ortaklar, Volkswagen filosundan elde edilen verileri kullanarak, şehirlerde, kırsal alanlarda ve otoyolda eller serbest sürüş sağlayan Seviye 2 otonom sürüş yazılımının yanı sıra otoyoldaki tüm sürüş fonksiyonlarını üstlenen Seviye 3 sistemi geliştirmeyi planlıyorlar.

2023’ten itibaren Volkswagen araçlarında Seviye 2 yazılımını uygulamayı bekliyorlar.

Yazılım şefi Matthias Pillin bir basın toplantısında, tanımsız bir teslim süresinin ardından Bosch’un bu teknolojiyi dış pazara taşıyacağını söyledi.

Cariad CEO’su Dirk Hilgenberg, “Yazılım geliştirmedeki ortaklıklar olağan dışı değildir. Gerekli kendinize özgü IP’yi oluşturduktan sonra kendi yollarınızı takip edebilirsiniz,” dedi.

Bu otonom ortaklığı, geçen hafta pil hücresi fabrikalarını makinelerle donatmak için bir ortak girişim kuracaklarını söyleyen şirketler tarafından bu yıl açıklanan ikinci ortaklık oldu. Her iki şirket de anlaşmaya da ne kadar yatırım yapacaklarını açıklamaktan kaçındılar.

Hem Volkswagen hem de Bosch; başta Tesla ve otomobil sektörüne ağırlık vermeye başlayan Aphabet gibi şirketlere karşı rekabet karşısında kozlarını güçlendirmek için yazılım operasyonlarını tek bölümler halinde bir araya getirdi.

Volkswagen, Cariad’ın 2020’de kurulduğunda otomobillerindeki yazılım kendi oranı %10 iken güncel oranı 2025’e kadar %60 gibi seviyelere çıkarmayı hedefliyor.

Rekabet

Ne var ki yazılım geliştirme rekabeti çok şiddetli durumda. Bu sebepten birçok otomobil üreticisi, elektrifikasyon ve pil geliştirme için fonlara ihtiyacı olduğunda, yazılım yeteneklerini sıfırdan geliştirmeye yönelik yüksek ön yatırıma katlanmak yerine ortaklıklar kurma yoluna gidebiliyor.

Volkswagen, veri paylaşılan filolar için otomobilin çoğu durumu diğerlerinden bağımsız olarak kontrol edebildiği ancak sürücülerin de kontrol talep edebildiği Seviye 4 araçları geliştiren kendi kendine sürüş girişimi Argo AI’ya 2,6 milyar dolar yatırım yaptı .

Bosch ve Daimler, 2017’de ortak bir “robo-taksi” otomatik sürüş filosu oluşturma planlarını açıkladılar ancak ortaklık, Daimler CEO’sunun ilgili yüksek maliyetleri ve riskleri vurgulamasından aylar sonra 2021’de iptal edildi.

Daimler, Aralık ayında eller serbest otonom sürüş sistemi için yasal onay alan ilk şirket olduğunu açıkladı.

Hilgenberg, Volkswagen ve Bosch’un henüz bu onayı almadığını söyledi.

Eller Serbest Sürüş Sistemi Nedir?

Eller serbest sürüş sistemi, bir çeşit otonom sürüş sistemidir. Sürücü direksiyonun başında oturur fakat direksiyondan ellerini çekebilir. Otomobil planlanan rotada çevresindeki ortamı ve araçları algılayarak en güvenli şekilde seyahat eder. Elbette bazı insanlar bir otomobile tamamen güvenmek konusunda ikilemdeler. Bu konu hakkındaki yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here