Volkswagen Otonom Teknolojisi alanında yeni nesil sürüş deneyimleri için kolları sıvadı. Bu alanda somut adımlar atmaya başlayan firma yakın gelecekte 5.seviye otonom sürüş otomobiller üretebilecek mi bekleyip göreceğiz.

Volkswagen Otonom teknolojisi

Büyük otomobil firmaları gelecekte kullanılacak otomobillerin temelini şimdiden atıyor. Elektrikli otomobiller ve bunun yanında gelişen teknolojiyle otomotiv sektörü çok ayrı bir boyuta geçiyor. Gelişen teknolojinin en büyük nimetlerinden biri olan otonom sürüşü kabiliyeti de bu alanda önemini koruyor. Bunun nedeni Otonom sürüşün gelişmesinin ve iyi bir seviyeye gelmesinin araç ve sürücü güvenliği ile doğrudan alakalı olmasıdır. Bunun farkında olan Volkswagen Otonom teknolojisi alanını önemsiyor.

Elektrikli Araba Savaşı

Elektrifikasyon ve pil teknolojilerinin de yer aldığı birçok önemli alanda büyük otomobil üreticileri arasında gayri resmi bir savaş yaşanıyor. Ancak, geliştirme oranı daha yavaş olduğu için bazen göz ardı edilen başka bir temel Ar-Ge gelişim süreci vardır. Ar-Ge çalışmaları sonucu ortaya çıkan otonom araç teknolojisi henüz, çoğu otomobil firması bu alanda çalışma yapmazken Volkswagen ve Tesla gibi firmalar bu alanda birbirlerine karşı yarışıyorlar.

Automotive News Europe’un haberine göre VW Group CEO’su Herbert Diess, 2025 ve 2030 yılları arasında otonom araçların yola düşmesini bekliyor. Daha önce, sanayi izleyicileri tamamen kendi kendine sürüş yapacak olan araçların hala birkaç yıl uzakta olduğunu tahmin ediyor ama Diess kesinlikle diğer insanlardan daha kapsamlı bilgiye sahiptir.

Seviye 2 olan otonom araçlar kendi kendine sürüş konusunda satışta ama onlarda sadece gelişmiş sürücü yardımcı sistemleri var. Örneğin Tesla’nın Otomatik Pilotu Seviye 2 olarak sınıflandırılıyor. Seviye 3’e sıçrama oldukça önemlidir, çünkü bu teknoloji, sistemin yavaş hareket eden bir aracı geçmek gibi bilinçli kararlar verebileceği çevresel algılama yetenekleri gerektirir. Ancak, hala bir insanı geçersiz kılma fonksiyonu var. Teslanın otonom sisteminin suçlandığı bazı kazalarda bunu kabul etmemizi sağlıyor.

Audi’nin Otonom Sürüş Çekingenliği

İki yıl önce en son Audi A8 Seviye 3 yeteneği ile otonom sürüş teknolojisine giriş yaptı ama Seviye 3 sistemleri, sürücünün sistemi devreye sokmasına ve bir filmi okumak veya izlemek için gözlerini yoldan ayırmasına olanak sağlamak için tasarlanmıştır, ancak sürücünün acil bir durumda devralması gerekebilir. Audi’de bu nokta da tereddütler başlıyor.

 

Kaynaklar, şirket avukatlarının teknolojiden çekindiğini, bunun da sistem devreye girdiğinde sorumluluğu sürücüden otomobil üreticisine kaydırdığını söyledi. Audi Teknik Geliştirme patronu Hans-Joachim Rothenpieler Seviye 3 sistemleri etrafında heyecanın “önemli ölçüde yatışmış olduğunu söyledi.” Eğer sistem bir kaza geçirmeden hemen önce gerekli müdaheleyi yapamazsa, bundan Audi sorumlu olurdu. Şimdilik A8 Seviye 3 temel donanım ve yazılım olmadan teslim ediliyor.

Düzey 3 ve 4 arasındaki temel fark, bir şeyler ters giderse veya bir sistem hatası olduğunda Düzey 4’ün müdahale edebiliyor olmasıdır. Çoğu zaman az insan etkileşimi gereklidir. Seviye 5 tam otomasyon ile kahveniz ve çayınızı yola bakmadan içebileceğinizi gösteriyor.

Volkswagen Otonom Teknolojisi Alanına Büyük Yatırım Yapıyor

Volkswagen otonom teknolojisi elektrifikasyon alanında çok ciddi adımlar atması gerektiğini ve bu alanın öneminin gayet farkında. Bu farkındalık ile beraber yazılım birimine 86 milyar dolar gibi çok ciddi bir yatırım yapma taahhüdünde bulunuyor. Audi ‘de Artemis projesi ile 2024 yılına kadar kendi kendine sürüş gerçekleştiren elektrikli araç geliştirmek için kullanılacak özel bir yazılım inşa ediyor. Diess ve ekibi Tesla’nın da aynı hedeflere sahip olduğunu biliyor.

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here