TÜRKİYE’DE ELEKTRİKLİ ARAÇ SAYISI 6 BİNE ULAŞTI

Geçtiğimiz günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) yetkililerinin Anadolu Ajansı üzerinden kamuoyuna yaptığı açıklamaya göre; elektrikli otomobiller için şarj altyapısının tüm ülke genelinde yayılmasına yönelik ön çalışmalar EPDK tarafından düzenlenen çalışmayla katılımcıların görüşlerine sunuldu.

1Türkiye genelinde, Türkiye’de elektrikli araç 6 bine, şarj ünitelerinin sayısı ise 3 bin 457’ye ulaştı.

Dünyada, elektrik enerjisi ile çalışan taşıtların üretimine ağırlık verildi. Dünyanın dev otomobil üretici firmaları elektrikli otomobil ve motosiklet üretimini artırdıkça, pek çok ülkede de elektrikli taşıt kullanımı yaygınlaşmaya başladı.

Türkiye’de de “TOGG” adı verilen, elektrikli otomobilin üretimine, önümüzdeki yıl başlanarak piyasaya servis edilmesi için çalışmalar sürüyor.

Bu gelişmeler yaşanırken; EPDK’den açıklama geldi; geçtiğimiz gün düzenlediği çalıştayda Türkiye’deki elektrikli otomobil ve şarj istasyonlarının yurda dağılımı katılımcıların bilgisine sunuldu.

Buna göre; Türkiye genelinde, elektrikli araç sayısı 6 bine, şarj ünitelerinin sayısı ise 3 bin 457’ye ulaştı.

2Elektrikli Araçlar İçin Şarj Altyapısı Genişliyor

EPDK’nin düzenlediği çalıştayda; şarj istasyonlarının yayılımı, özel ve ticari amaç gütmeyen şarj ünitelerinin statüsü, işyeri açma ve çalışma ruhsatı süreçleri, istasyonların şebekeye entegrasyonu, fiyatlar ve tüketicilerin istasyonlara erişimi de söz konusu çalıştayın gündem maddelerini oluşturdu.

Elektrikli araç şarj istasyonu kanun altyapısının oluşturulmasına ilişkin çalışmalar devam ederken, Türkiye’de toplam elektrikli araç sayısı 6 bine, şarj ünitelerinin sayısı 3 bin 457’ye ulaştığı ifade edildi. Toplam şarj ünitesinden elde edilen güç ise 76bin kilovata karşılık geliyor.

3 bin 457 şarj ünitesinin 818’ini özel kullanım amaçlı şarj üniteleri oluşturuyor.

3Şart Ünitelerinin Dağılımında, Bölgesel Trafik Yoğunluğu Etkili

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük iller ile ülkenin batı bölgelerinde şarj istasyonu ve dolayısıyla elektrikli araçların yoğunluğu yüksek iken bu duruma etkili olan unsurlardan biri olarak, bölgedeki trafik yoğunluğu görülüyor. Bununla birlikte; Türkiye’nin her ilinde en az bir şarj ünitesi yer alıyor.

Bazı şehirlere ilişkin istatistiki veriler ise şöyle:

İstanbul’da 3 bin 496 elektrikli araç varken, İstanbul’u 555 elektrikli araçla Ankara, 441 ile İzmir ve 213 elektrikli araçla Antalya takip ediyor.

Bursa’da 201, Kocaeli’nde 58, Gaziantep’te 47, Konya ve Adana’da 46 ve Muğla’da 40 elektrik araç kullanımda.

Elektrikli araç şarj ünitesi bakımından ise 1265 ünitenin bulunduğu İstanbul ilk sırada yer alıyor. İstanbul, Türkiye’deki toplam elektrikli araç şarj ünitelerinin yüzde 36,6’sına ev sahipliği yapıyor.

İstanbul’u 320 elektrikli araç şarj ünitesiyle Ankara, 235 üniteyle ile İzmir, 162 üniteyle ile Antalya ve 128 üniteyle Muğla izliyor.

Bursa’da 123, Eskişehir’de 78, Konya’da 67 ve Afyonkarahisar’da 66 elektrikli araç şarj ünitesi bulunuyor.

Türkiye'de Elektrikli Araç

İkinci El Otomobil İlanları

Trink Sat!

Arabam Kaç Para?

Tekerinize taş değmesin.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here