Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi Tesla‘nın Türkiye pazarında ne zaman satışa çıkacağı merak konusu. Şirkete yakın kaynaklarda paylaşılan bilgilere göre 2023’ün ilk çeyreğinde Tesla, Model Y ve Model 3 ile Türkiye serüvenine başlayacak.

ABD’li elektrikli otomobil üreticisinin uzun süredir Türkiye pazarına giriş yapmayı planladığını biliyoruz. Daha önce de bu yönde açıklamalar yapılırken ABD’den ithal edilen araçlara yüzde 60 ilave vergi getirilmesinin ardından kararından vazgeçmişti. Elon Musk‘ın CEO’su olduğu şirket, uzun sürenin ardından Tesla Motorları Satış ve Hizmetleri Limited isimli şirket üzerinden Türkiye ayağını yürütmeye başladı. Şirketin başında Kemal Geçer yer alıyor ve uzun zamandır Tesla’nın tüm modellerini ülkemize getirmek için operasyonları yürütüyor. Ekonomim‘de paylaşılan habere göre Tesla, 2023 yılının ilk çeyreğinde Model 3 ve Model Y ile Türkiye’de satışlara başlayacak.

Sırada Ankara, İzmir ve Bodrum Var

Tesla, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde açacağı Deneyim Merkezleri için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye’nin 7 bölgesine 20 farklı konumda yer alacak Deneyim Merkezlerinin ilki geçen ay Zorlu‘da açılmıştı. İstanbul’un ardından marka diğer şehirlerde de faaliyet gösterecek. Özellikle planların arasında Ankara, İzmir ve Bodrum gibi bölgeler yer alıyor. Fakat ilk deneyim merkezlerinin açılmasından sonra alınacak reaksiyonlara göre bölgeler değişebilir. Elektrikli otomobillerin şarj altyapını desteklemek için ise ilk başta Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Edirne, İstanbul, İzmir ve Konya’da 13 adet şarj istasyonu konumlandıracak. Ayrıca aracı satın almak isteyen müşteriler alışılmışın dışında internetten sipariş verecek.

Model Y ve Model 3’ün Türkiye Fiyatı Ne Kadar Olacak?

Dünyanın en çok satan elektrikli otomobillerinin Türkiye fiyatları en çok merak edilen konuların başında yer alıyor. Türkiye’ye ilk gelecek modellerden biri olan Model Y’nin Avrupa fiyatı 60 bin Euro (1.1 milyon TL).  Otomobilin yüzde 60 ÖTV ve yüzde 18 KDV oranları ile geleceğini hesaplarsak yaklaşık 2 milyon 77 bin TL satış fiyatına sahip olacak. Model 3 için ise Avrupa’da baz fiyatı 49 bin Euro (976 bin TL). Yüzde 60 ÖTV, yüzde 20 ek gümrük vergisi ve yüzde 18 KDV’yi hesaba katarsak yaklaşık 2.2 milyon TL’ye satışa çıkacak. Fakat bu fiyatlara bir de nakliye ücretleri eklemek gerekiyor. Çin’den ithal edilen araçlarda ilave gümrük vergisi yüzde 20’ye çıkmasıyla Model 3 daha yüksek fiyatlarla satışa çıkmış olacak. Model Y’yi Berlin’den ithal ederken, Model 3’ü ise Şanghay’daki fabrikadan ithal edeceğiz.

Tesla’nın Türkiye’ye Gelecek Modelleri Hangileri?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here