Bir Pazarlama Başarısı: Tesla Model3 İncelemesi

0
6258
Tesla Model3 2018

Tesla Motors denilince benim aklıma iki şey geliyor; Elon Musk ve ünlü bilim adamı Nikola Tesla.

Elon Musk Öncelikle; Elon Musk, bence çok ilgi çekici biri. Onu bu kadar ilgi çekici kılan şey; popülaritesinden daha öte aslında. Gerçek bir girişimci, deha değilse de zeki biri ama en çok da tüm bunları güzel bir başarı hikayesiyle sunabilme becerisi ve bunların sonunda gelen şöhreti. Üstelik bu şöhreti, Tesla ile neredeyse eş değer hale getirdi. Yani onun için mühendis olduğu kadar çok başarılı bir pazarlama uzmanı demek de doğru bence. Kim ne derse desin; başından sonuna kadar Elon Musk & Tesla kurgusunu çok iyi yaptı.

Nikola TeslaDiğer yandan Tesla’nın sadece elektrikli arabalar üreten bir teknoloji şirketi olmaması, tüm dünyaya güçlü bir hikaye sunması konusu var. Evet, Tesla’nın daha adından başlayan o müthiş etkileyici hikayesi: Şirket adını, insanlık tarihini değiştirecek icatları olan ve bir kısa insan ömrünü belki de yüz yıllarca yaşayıp gidecek olan nesillerin yaşamı için değerli olan işlerle geçiren Sırp asıllı Nikola Tesla’da alıyor.

İşte bu iki hikayenin detayları bir araya geldiğinde ortaya, çok gelişmiş bir teknoloji işinden fazlası çıkıyor. Tesla, CEO’sundan adının kaynağına kadar duygusal bir ileri teknoloji şirketi bence…Bu müthiş işler yapan şirketin Model 3 adlı ürünü ise hikayenin gölgesinde kalamayacak kadar popüler…

Bir kaç otomobil dergisini karıştırarak, şirketin resmi web sayfasına bakarak ve ünlü test pilotlarının deneyimlerini inceleyerek Tesla Model3 2018 hakkında bazı sonuçlara vardım. Bakalım 2018 Tesla Model3 hakkında neler öğrenmişim? Bu otomobil, gerçekten zirveyi mi temsil ediyor?

İkinci el elektrikli araba ve Tesla fiyatları için buraya tıklayın!

  1. İnsanların Görmeden Satın Aldığı Bir Otomobil!

Bugüne kadar tam yarım milyon insan henüz bitmiş halini görmeden Tesla Model3 siparişi vermiş. Üstelik peşinat rakamı (iadesi yok) 1000 Dolar.

2. Beklentiyi Yükselt Pazarlamasının Olumsuz Sonuçları da Var!

Bugüne kadar Tesla Model3 testi yapan çok az sayıda otomobil gazetecisi olmuş. Test edenlerin çoğu da onunla kısa bir tura çıkmış. Gerçek test normlarına göre inceleyen ve net verilerle değerlendiren çok az. Bunu yapan bir ekip ( Mirko Menke ve Stefan Woswinkel) araç için beklentilerinin çok yüksek olduğunu ancak Alman normlarına göre test yaptıklarında biraz hayal kırıklığına uğradıklarını ifade etmiş. Öyle ki Tesla Model3 elektrikli otomobilleri icat eden model gibi geliyor ya kulağa, aslında bazı BMW, Mercedes elektrikli modellerinin testlerden açık ara farkla daha iyi performans çıkardığını fark etmişler.

3. Süslü Şeyler Önemlidir: Manyetik Kartla Açılıyor!

Model3 2018’in kapıları anahtarla değil manyetik kartla açılıyor. Ayrıca akıllı telefonunuzla da açıp kapatabiliyorsunuz. İşte algıyı yükselten biraz da bu detaylar. Bu arada bunlar önemsiz demek istemiyorum, sadece o “müthiş olma” algısının karşılığı değiller.

4. Çok Kolay: Sadece 3 Düğme Var!

Tesla Model3 iç mekanında tam bir minimalizm hakim. Tüm kokpitte sadece 3 adet düğme var. Bu müthiş sadelik, benim gibi minimalizm düşkünleri için çok etkileyici. Dağınık, bol eşyalı ortamları sevenler için de ilk bakışta çok “farklı” bir etki yaratacaktır.

5. Malzeme Kalitesi BMW3 Serisinden Daha İyi Değil!

Mirko Menke ve Stefan Woswinkel adlı iki ünlü otomobil test pilotu, aracı incelerken iç mekan kalitesi için “asla mükemmel değil” yorumunu yapmış. Malzeme kalitesi ve işçilik kalitesi için “BMW3 Serisi ayarında” demişler.  Arak koltuklardaki baş ve diz mesafesi de yetersiz bulunmuş. Üstelik Tesla Model3 iri sayılabilecek bir otomobil ve elektrikli motor fazla yer kaplamıyor, değil mi?

6. Dıştan Büyük İçten Küçük!

Model3’ün bagaj ölçüsünü öğrendiğimde çok şaşırdım. Çünkü kesinlikle daha fazlasını bekliyordum. Model 3 bagaj hacmi 340 litre. Bu, pek çok orta sınıf sedanın bile gerisinde aslında. Yukarıda bahsettiğimiz gibi arka koltuklarda diz ve baş mesafesi de çok sınırlı.

7. Frenlemede Sınıfının Bi’ Tık Gerisinde

Uzun fren mesafesi olumsuz bir detay olarak göze çarpıyor. Soğuk fren testinde 100km/s hızda 41 metrede / sıcak fren testinde ise 43 metrede durabilmiş.  Bu, rakiplerine göre yaklaşık 5-6 metrelik bir eksi oluyor.

8. Algıyı Yükselten Fiyatı Yükseltir!

Yıllardır otomobillerin teknik özellikleri üzerinde yazıp çizen biri olarak, Tesla Model3’ün çok başarılı bir algı yönetimi ürünü olduğunu düşündüm. Elbette çok yenilikçi ve özel bir otomobil ve kesinlikle başarılı bir elektrikli otomobil ama fiyat performans dengesinden emin değilim. Yeni Tesla Model3 fiyatı 46 700 Euro. Üstelik bu, baz fiyat.

Tesla Model3 2018 hakkında yazılıp çizilenlere, test pilotlarının notlarına bakılırsa bu otomobil, çok kaliteli işçilik ve malzeme kullanımı, çok üstün uzun menzil ve çok iyi hızlanma verileri avantajlarını özellikle arka tarafta kısıtlı yaşam alanı, küçük bagaj ve zor yükleme dez avantajı ile birlikte sunuyor. Bu arada Tesla Model3 ‘ün dijital entegrasyonu mükemmel hatta bu konuda yüzyılın en iyisi ve o, kesinlikle çok çevreci bir otomobil.

” peki, yorumu bırak da teknik verileri söyle” diyenler için markanın paylaştığı bilgiler şöyle:

Tesla Model3 Teknik Özellikleri

Tesla Model3 2018 Motor Özellikleri

Alternatif akımlı senkron motor kullanılmış ve motor konumu arkada dikine. Motorun maksimum gücü 261HP. Maksimum tork verisi de 430Nm.

Hızlanma Verileri

Arkadan itişli olan Tesla Model3’ün maksimum hız verisi 225km/s.

Tesla Model3 Boyutları

Uzunluk:4694mm

Genişlik:2088mm

Yükseklik: 1440mm

Bagaj Hacmi: 340 litre

 

 

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here