Sürücü Kursları Kapanma Noktasında

Akaryakıt fiyatlarının ve girdi maliyetlerinin hızla artışı sürücü kurslarını kapanma noktasına getirdi.

1
1519
sürücü kursu kapanma

Son dönemlerde çok hızlı artan akaryakıt fiyatları ve girdi maliyetleri sürücü kursları kapanma tehlikesi yaşıyor. Buna göre 2021 yılının Aralık ayında açıklanan 2.900 TL taban fiyatın artık maliyetleri karşılamadığı belirtiliyor. Bu gidişle taban fiyatı 4.000 TL civarına gelmezse bir çok sürücü kursunun kapanma tehlikesi yaşayacağı söyleniyor.

sürücü kursu

Sürücü Kursları Kapanma Tehlikesi Yaşıyor

2022 yılının başından itibaren akaryakıt fiyatları başta olmak üzere girdi maliyetleri de artmaya devam ediyor. Sonuç olarak bu durum sürücü kurslarına zor anlar yaşatmaya başladı. İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin’in açıklamalarına göre, geçtiğimiz yılın aralık ayında açıklanan taban fiyatı artık sürdürülebilir değil.

Murat Tekin ”Yılda bir sefer düzenlenen taban fiyat uygulaması iki defa yapılmalı. Geçen aralık ayında bu fiyat belirlenirken yakıt giderleri 9 TL idi şimdi 30 TL oldu. Diğer yandan araç fiyatları iki katına çıktı. Asgari ücret 2.825 TL’den 4.250 TL oldu. Bu durum hem yakıt maliyetlerini hem de araba ve eğitmen giderlerini artırdı. Bunun yanında işyerlerinin kirası ve araç sigorta vergilerinin artması sürücü kurslarının ayakta durmasını zorlaştırıyor. İstanbul’da yaklaşık 700 sürücü kursu bulunuyor ve önlem alınmazsa bu kurslarımızın çoğu kapanma tehlikesi yaşayacak” şeklinde açıklamalarda bulundu.

sürücü kursları kapanma

Taban Fiyatına Acil Düzenleme Gerekiyor

Orta Anadolu Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Serdar Tepeöz, “Sürücü kursları artan akaryakıt maliyetleri karşısında ekonomik olarak taleplerini karşılayamaz hale geldi. Sürücü kursu giderleri 2021 Aralık ayından bu yana yüzde 300 arttı. Bunun sonucunda sürücü kursları kapanma tehlikesi yaşıyor veya kurs sahipleri kurumlarını devretmeye çalışıyor” dedi.

Sürücü kursunda bir öğrencinin ortalama maliyetinin 3.000 ile 3.500 TL arasında olduğunu belirten Tepeöz, “Yılda bir kez belirlenen taban fiyat artık bunu karşılamıyor. İl il değişen taban fiyatın Türkiye ortalaması 2.900 TL. Bu oranın üzerine yüzde 15 ila yüzde 20 kâr payı koyuyoruz. Ancak artan maliyetler kârımızı eritti ve zararına faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu zor durumdan çıkmak için taban fiyat en az 4 bin TL olmalı” diyerek taban fiyatında acil düzenleme olmasını istedi.

Sektörde Yaklaşık %20 Daralma Oldu

Türkiye’de 4.100 adet sürücü kursunun bulunduğunu dile getiren Tepeöz, “Sektörde 50 bin kişi istihdam ediliyor. Diğer yandan ise sürücü kurslarına ayda 110 bin ila 130 bin kişi başvuruyor. Son dönemde alım gücünün düşmesi kursiyerlerin başvurusunu düşürdü. Sektörde yaklaşık yüzde 20 daralma oldu” dedi.

Talep, Fiyat Komisyonunun Yılda İki Defa Toplanması

Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz, maliyetlerin sürekli arttığını ve bu durumun kurslara kapanma tehlikesi yaşattığını belirtti. Diğer yandan Yılmaz “Taban fiyatlar yılda bir kez komisyon tarafından belirleniyor. Her ilde ayrı taban fiyatlar uygulanıyor. Aralık 2021’de belirlenen taban fiyat hızla artan girdi maliyetleriyle kursların faaliyetlerini olumsuz etkiledi. Taban fiyatın yılda 2 kez belirlenmesini istiyoruz” diyerek taleplerini belirtti.

Güncel Sürücü Kursu Fiyatlarını Öğrenmek İçin Tıklayınız

1 YORUM

  1. Sürücü kursları durumu gerçekten kötü. Yılda her şeye 3 defa zam gelirken sürücü kursu kurs fiyatlarına zam gelmedi. Üstelik yakıt maliyetleri günlük değişirken. Sürücü kurslarına destek olunmalı ehliyet her kesimin ihtiyacı.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here