Şehirlerarası Otobüs Seyahatlerinde Rezervasyona SON!

0
1245
Şehirlerarası seyahatte rezervasyon sistemi bitti

Akaryakıta gelen zam üstüne zamdan en çok karayolu ulaşım sektörü etkilendi. Bir yılda benzine yüzde 240 ve motorine yüzde 286’lık toplam zam yapıldı. Şehirlerarası otobüs fiyatları da bu zamlara bağlı olarak yüksek seviyelere çıktı. Edinilen bilgilere göre artık şehirlerarası seyahatte rezervasyon sistemi bitti. Firmalar bilet fiyatlarını günlük belirlemeye başladı. Fiyatların neredeyse uçak bileti fiyatında olması artık insanları alternatif yol arayışına sürükleyecek.

Şehirlerarası seyahat

Şehirlerarası Seyahatte Rezervasyon Sistemi Bitti

Akaryakıta bir yıl içerisinde gelen yüksek zamdan dolayı şehirlerarası seyahat firmaları da ona göre maliyetlerini karşılayacak şekilde fiyatlandırma yapıyor. Bu konuyla alakalı çok fazla açıklama yapılıyor. Bunlardan biri de Motorin fiyatının 30 TL’ye ulaşmasıyla bazı lokasyonların bilet fiyatının uçak biletlerini geçmesi oldu. Bu duruma önlem olarak ta otobüs firmaları rezervasyon yapmayı bıraktı. Bundan dolayı artık vatandaş ucuz otobüs bileti arayışına girdi. Böyle bir durum göz önüne alındığında artık şehirler arası otobüs yolculukları da vatandaşa lüks sınıfında gelecek gibi…

Akaryakıta zam

Ucuz diye seçilen ya da uçak ile gidilemeyecek noktalara ulaşmak için artık otobüs bileti alınması bir şeyi değiştirmeyecek. Bunun için başka bir alternatif yol da yok maalesef. Sektör temsilcileri maliyet fiyatlarını karşılamak için ÖTV indirimi olması gerektiğini vurguluyor.

Sorun Çözülmezse Sektör Sürdürülemez Hale Gelecek

Şehirlerarası seyahatte rezervasyon sistemi bitti

Fiyat artışıyla ilgili Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Yıldırım açıklama yaptı. Rakamların ne olacağını hiç kimse bilemiyor. Bundan kaynaklı olarak fiyat belirlemede sıkıntılar yaşanıyor. Yıldırım açıklamanın devamında otobüs firmalarının o gün ne olacağını bilemedikleri için rezervasyon yapmadıklarını söyledi. Buna çözüm önerisi olarak ise otoyol ve köprü ücretlerinin alınmaması ve akaryakıtta vergi iadesinin yapılmasını istiyor. Yoksa diğer türlü sürdürülemez halde olduğunu dile getirdi. Son olarak Yıldırım, ”Rahatlatın bu sektörü” diyerek açıklamasını tamamladı.

Petrol Fiyat Artışının Sebepleri ve Ülkelere Etkisi

Akaryakıta zam

Dünya petrol piyasasını etkileyen jeopolitik kriz listesine Rusya- Ukrayna savaşının da girmesi büyük riske işaret. Savaşın çıkmasıyla Brent petrol varil fiyatı yüzde 70 artarak 80 dolardan 140 dolara çıktı. Bunun sonucu olarak akaryakıt fiyatları da daha yüksek seviyelere doğru tavan yapıyor. Bu seviyede artışın yaşanması tüm Dünya ülkelerini zora sokar.

Petrol fiyatlarının artmasına rol oynayan pek çok etken var. Ulaşım ve lojistik sektöründeki talep ve arz dengesi bunun yanında türevlerinin kullanıldığı sanayi sektörleri fiyatı etkiler. Ayrıca Dünya genelinde oluşan siyasi olaylar ve buna bağlı olarak yapılan ambargolar. En önemlilerinden biri maliyet enflasyonu. Burada yazılanlar, bu etkenlerden sadece bazıları.

Yani Dünya genelinde yaşanan bir krizin etkisinin ülkelere bu denli yansıması normal. Ülkemizde etkisinin yüksek olmasının sebeplerinden biri ise para birimimizin her gün dolar karşısında değer kaybetmesi. Diğer sebebi ise ülkenin dibinde savaşın olması. Bu da bizi jeopolitik açıdan da oldukça etkilemektedir.

Bundan dolayı başka bir alternatif yolun bulunması gerekiyor. Yoksa akaryakıta gelen zam devam ettiği sürece ulaşım sektörü bundan etkilenmeye devam edecek.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here