Havaların ısınması ile otomobillerin bazı bakımlarının zamanı geldi. Bu bakımlardan biri ise sunroof bakımıdır. Sunroof, eski zamanlarda tam bir premium ikonuydu. Çünkü sunrooflu arabalar yok denecek kadar azdı. Ancak son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile sunroof maliyetleri oldukça düştü ve bu durum sunroof opsiyonunu daha ulaşılabilir hale getirdi. Sunroof periyodik olarak bakım gerektiren bir donanımdır. Bakım, araç sahibi tarafından yapılabileceği gibi oto servisler tarafından da yapılmaktadır. Yazımızın devamında mevsim geçişlerinde yapılması gereken sunroof bakımından bahsettik. Peki ya siz sunroof bakımınızı yaptınız mı?

Sunroof Bakımı ve Temizliği 

Sunroof bakımı, otomobilinizdeki panaromik cam tavanın sağlıklı ve sorunsuz çalışmasını sağlamak için önemlidir.

Sunrof-bakimi

Özellikle bir yıl kullanılan ve temizlenilmeyen durumlarda bu bakımı yapmak gerekir. Buna ilk olarak sunroof mekanizmasının içini ve dışını temizleyerek başlayabilirsiniz. Uygun bir bez ile bu basit temizliği yapabilirsiniz. Fakat özellikle iç mekanizmayı temizlerken içeriye su kaçmamasına dikkat etmelisiniz. Bazı otomobillerde sunroof mekanizmasını temiz tutmak ve su drenajını sağlamak için özel filtreler bulunur. Bu filtreleri düzenli olarak kontrol edip temizlemek, olası tıkanıklıkları önlemeye yardımcı olur.

Cam tavanın tüm hareketleri düzgün çalışıyor mu, bu hareketler sırasında herhangi bir sıkışma veya ses var mı, dikkatlice kontrol edin. Mekanizmada bozukluk veya aşınma belirtileri var ise mutlaka bir servise danışmanız gerekir. Tavan penceresini düzenli olarak kullanmaya özen gösterin. Uzun süre kapalı kaldığı zamanlarda bile ara sıra açıp kapatmak, mekanizmanın gevşemesini sağlar ve sorun yaşanmasını önler.

Sunroof bakımı 3 temel aşamadan oluşmaktadır;

  • Temizleme
  • Yağlama
  • Motor Bakımı

Bu aşamaları düzenli olarak yaptığınızda sunroof donanımınızı uzun bir süre kullanabilirsiniz.

Kızak Temizliği

Sunroof Bakımı
Sunroof Kızağı

Bilindiği üzere sunroof kızaklar üzerinde hareket eder. Rahat hareket etmesi için kızaklar yağlı bir yapıda çalışır. Kızaklardaki bu yağın üzerine tozların ve pisliklerin yapışması, orada bir kir katmanı oluşturur. Sunroof bu kirli katman üzerinde hareket ederse zamanla zorlanmalar yaşayabilir. Bazı parçaları zarar görebilir. Düzenli olarak bu kızakların bez yardımı ile temizlenmesi gerekir. Sunroof parçaları hassas parçalardır. Herhangi bir yerine zarar vermek büyük masraflara yol açabilir. O yüzden temizlerken dikkatli hareket etmek gerekir.

Sunroof Yağlama İşlemi

Sunroof’un düzgün çalışması için sildiğiniz kızakları yağlamanız gerekebilir. Yağ, kaydırıcı yapısı sayesinde sunroof ile kızak arasındaki sürtünmeyi azaltır. Eğer elinizde bir kullanım kılavuzu varsa hangi parçaların yağlanması gerektiğini böylelikle bulabilirsiniz. Yağlama işleminde sırasında birçok markanın üretmiş olduğu yağları kullanabilir ve özel olarak üretilen sunroof bakım spreylerinden faydalanabilirsiniz.

Motor Bakımı

Sunroof motorunun konumu araçtan araca değişebilir. Bazı araçlarda sunroof’un ön kısmında olduğu gibi bazı eski arabalarda arka kısımdadır. Yılda 1 kez sunroof motoru ve halatın temizlenip yağlanması uzun süreli kullanım için fayda sağlayacaktır. Sunroof parçalarının hassas olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle işlemin profesyonel bir şekilde yapılması gerekir.

sunroof-bakimlari

Sunroof bakımınızı düzenli olarak yapmak, uzun ömürlü ve sorunsuz bir kullanım sağlamak için oldukça önemlidir.

Sunroof Ne İşe Yarar?

1 YORUM

  1. Kardeş komik mi, özel yağ nedir ya içeriğini yaz, model yaz markaları yaz. Sunroof açılır tavan yağlarını internette bile bulamıyoruz. biri yazsın şunu. Herkesin dediği şey sunroof için özel yağ kullanın. Tamamda marka modeli ne??

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here