Teknik özellikler dışında araba meraklılarının en çok dikkat ettiği şeylerden biri şüphesiz araçların dış görünümüdür. Bu sebeple, aracına vakit ayırmak isteyen sürücüler, pasta cila uygulamasını belirli periyotlarda yaptırır. Bu işlemden haberdar olmayan ve dikkat çekici ismi sebebiyle pasta cila nedir diye merak edenler de olabilir. Aracınızın güncelliğini uzun süre koruyabilmenize yardımcı olan bu işlem, panellerinizi güneş hasarına karşı korumaya da yardımcı oluyor. Birden fazla aşaması bulunan pasta cila hakkında daha detaylı bilgileri sizin içi yazımızda derledik. Gelin bu uygulamaya daha yakından bakalım.

Pasta Cila Nedir?

pasta cila nasıl yapılır

Arabalardaki çizik, lekelenme ve oksitlenme gibi kusurlardan kurtulmak için uygulanan en yaygın işlemlerin başında pasta cila gelir. Uygulamadan bahsederken bu iki kavram bir arada kullanılsa da pasta ve cila birbirinden farklı işlemlerdir. Ancak halk arasında, komple bakımı tanımlamak için birlikte kullanılırlar.

Pasta cila ne işe yarar? Bu uygulama, bir tür sıvı zımparalama işlemidir. Otomobil yüzeyindeki boya kaplamasının fiziksel ve kimyasal yöntemlerle inceltilmesini sağlar. Yıkama fırçalarının zamanla yüzeyleri çizmesi, güneş ışınlarının boya rengini matlaştırması ve sürüş anında yol üzerindeki çakıl taşı, kum gibi maddelerin yarattığı tahribat gibi sebeplerle aracınız zarar görebilir. Aracınızın yüzeyinde bu nedenlerle oluşan deformasyonlar varsa otomobilinizi boyatmak yerine pasta cila uygulaması yapmayı tercih edebilirsiniz.

Pasta ve Cila Aşamaları

Pasta, arabaların yüzeyindeki çizik ve asidik kusurların yok edilebilmesi için yapılan ilk uygulamadır. Bu uygulama ile boya üzerinde aşındırma yapılarak çiziklerin yok edilmesi amaçlanır. Bu aşındırma işleminde, yüzeydeki boya inceltilerek çiziklerle aynı seviyeye getirilir. Çiziklerin derinliğine ve aracınızın rengine göre farklı türde pastalar kullanmanız gerekebilir.

İkinci aşaması olan cila ise pasta uygulamasının ardından yüzeyde kalan pürüzleri yok etmek için gerçekleştirilir.  Ayrıca yüzeydeki mat görünümünü yok ederek parlak hale getirir. Bu işlem otomobil yüzeyini parlatırken koruma da sağlar.

Pasta Cila Nasıl Yapılır?

araba cilalama

Pasta cila nasıl yapılır merak ediyor ve uygulamak istiyorsanız işe öncelikle temizlikten başlamalısınız. Araba üzerindeki kir, işlemler sırasında aşındırıcı olabilir. Bu nedenle işlem öncesi arabanın yüzeyini iyi bir şekilde temizlemek gerekir. Temizlerken de motorun ve kaputun altındaki elektrikli parçalara su dökmekten kaçınmalısınız. Yalnızca otomotiv kaplamaları için tasarlanmış ürünleri kullanmanız da oldukça önemli. Çünkü sert temizleyiciler boyaya zarar verebilir. Otomobilin tavandan başlayarak bölümler halinde yıkanması ve durulanması işlerinizi kolaylaştıracaktır. Böylece araç kuruduktan sonra çıkarılması zor su lekeleriyle uğraşmak zorunda kalmazsınız. Yüzeyi iyice temizledikten sonra otomotiv sınıfı mikrofiber bez kullanarak aracı kurulayabilirsiniz.

İlk yıkamanın ardından işlem uygulanacak yüzeylerin kil hamuruyla tekrar temizlenmesi gerekiyor. Kil hamuru, yüzeydeki son kalıntıların en ince gözeneklere kadar temizlenmesi amaçlanıyor. Temizlik aşaması tamamlandığında arabaya pasta cila nasıl yapılır sorusunun ilk aşaması da tamamlanmış oluyor. Devamında pasta işlemine geçiliyor. Pasta yapılacak alanların dışındaki bölgelerin gazete veya maskeleme bandıyla kapatılarak pastanın diğer bölgelere yayılması önlenmesi gereklidir. Polisaj makinesi ile dairesel hareketler çizilerek pasta işlemine başlanır. Herhangi bir aksilikten kaçınmak için işlemi yavaş ve yumuşak tutmak bu aşamada önemli. Sonrasında pasta yapılan bölgeler biz bezle silinmelidir. Silme işleminin ardından hare giderici yardımıyla, yüzeyde bıraktığı dairesel lekeler ortadan kaldırılmalı. Ardından yumuşak bir süngere cila sürülerek pasta işlemindeki gibi polisaj makinesiyle cila uygulaması tamamlanabilir.

Kendini Temizleyebilen Araç Boyası

2 YORUMLAR

  1. Pasta her sene atılmamalı. Aracı parlatır, boya aşımını düzenler ancak her pasta atimiyla boyadan bir parca daha azalir. Onun yerine iyi bir pasta ve hare gidetici atildiktan sonra, iyi bir cila kullanilmasi daha mantıklıdır. Araci firca makinelere sokmayin, fircayla bastirarak yıkamayın ve yikama oncesi mutlaka islatip kirleri yumusatin. Yikamaya yukardan, tavandan baslayin. Ben her ay cila atarim. 30 dakikami aliyor. Kus pisligi, arac recinesi, zift hic birinden korkmam cila sayesinde. Tavsiyemdir…

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here