Otonom Sürüşe Abonelik Sistemi mi Geliyor

0
703

Otonom sürüşe abonelik sistemi mi geliyor. Volkswagen otonom sürüşün abonelik hizmeti şeklinde sunulması gerektiğini düşünüyor.

Benzinli motor kullanan araçların giderek etkinliğini kaybediyor. Araç üreticileri de elektrikli araçlara yatırım yapıyor. Bu gelişmeler karşısında araç üreticileri donanım paketlerinde farklı özellikler sunabiliyor. Onlardan birisi de belki de şimdiye kadar duymadığımız abonelik sistemi.

Şu an her ne kadar bizler abonelik sisteminin araçlarda kullanılması fikrini hoş karşılamasak da Audi bazı modellerinde navigasyon hizmetleri için abonelik sistemi uyguluyor.

Otonom Sürüşe Abonelik Sistemi Nasıl Ortaya Çıktı

Bu sistem Bloomberg’e konuşan Volkswagen için yazılım üreten Cariad firmasının CEO’su ile gündeme geldi.

Cariad firmasının CEO’su Dirk Hilgenberg, bu konuyla alakalı röportajda şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda abonelik sistemi ve otonom sürüş konusunda yeni bir iş modeli bile var. 50 mil boyunca isterseniz otonom sürüş yapabileceğiniz bir sistem. Biz bunu destekliyoruz. 50 mil boyunca size otonom sürüş sağlayabiliriz siz de bu sayede araçta uyuyabilir veya rahatlayabilirsiniz.”

Otonom Sürüşe Abonelik Sistemi

Volkswagen henüz Seviye 4 otonom sürüş bile sağlamıyor. Ancak Hilgenberg bu fikir sayesinde kullanıcıların ihtiyaç duyduklarında otonom sürüşe geçebileceklerini ve ödeme yapabileceklerini ayrıca ifade etti.

Otonom Sürüşün Geleceği

Aslında şu an Tesla otonom sürüş için abonelik sistemi uyguluyor. Aylık 199 Dolar.

Hilgenberg’in temas ettiği abonelik sistemi ise Tesla’nın uyguladığı abonelik sisteminden tamamen farklı.

Tesla otonom sürüş için abonelik ücreti alırken Cariad CEO’sunun bahsettiği abonelik sistemi süre veya mesafe üzerinden alınacak.

Volkswagen bu fikre daha önce şu sözleri ile değinmişti.

“Maliyet modelimiz Seviye 4 otonom sürüş modu için saatte 7 Euro alırsak bu karlı bir iş fikri olur.”

Volkswagen Cariad aracılığıyla 2022 yılı başlarında Qualcomm Technologies ile bir ortaklık kurdu. Bu ortaklık sayesinde Volkswagen Seviye 4 otonom sürüş için gerekli teknolojiyi sağlamış olacak.

Ancak son raporlar bu abonelik fikrinin yakın zamanda gelmeyeceğini gösteriyor. Ayrıca Cariad CEO’su sözlerine şu şekilde son verdi:

“Bazı fikirlerimiz gerçekleşti. Bazılarını da düzeltmemiz gerekti.

Cariad CEO’su, “Bazı fikirler gerçekleşti ve bazılarını düzeltmemiz gerekti çünkü taşımacılık teknolojilerine ihtiyacımız var.”

TRINK SAT

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here