Otomobil Üretimi

Otomobil üretimi geçen yılın aynı ayına göre artış gösterdi

Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) Ağustos ayının üretim ve ihracat verilerini açıkladı. Verilere göre, Ağustos ayında otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla %45’lik artış gösterdi.

Son sekiz aylık sürece bakıldığı zaman ise üretimde %23’lük bir daralma gözlemlendi. Geçtiğimiz 8 aylık dönemde toplam üretim, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %23’lük daralmayla 712 bin 98 adet olarak gerçekleşti

Düzenli olarak her yılın Ağustos ayında bakım-onarım süreçleri için üretime ara veren fabrikalar bu sen pandeminin olumsuz etkilerini en aza indirmek için çok daha kısa sürede hazırlıklarını bitirdi. Bu sayede otomobil üretimi %45 artışla 45 bin 211 adet olarak gerçekleşti.

Otomotiv sanayisinin yılın ilk ayındaki kapasite kullanım oranı ise %53 olarak açıklandı. Kategorilere göre kapasite kullanımı ise; hafif araçlarda %55, ağır ticari araçlarda %38, traktörlerde ise %40.

Ticari Araç Üretimi Yüzde %27 Azaldı

Ocak-Ağustos döneminde ticari araç üretiminde daralma gözlemlendi. Ağır ticari üretimindeki azalma %13 olarak gözlemlendi, hafif ticari grubundaki azalma ise %28 seviyesinde. Yalnızca ağustos ayında yük ve yolcu taşıyan ticari araç üretimi 30 bin 130 adet olarak gerçekleşirken traktör üretimi ise 2 bin 968 adet olarak gerçekleşti.

Son 10 Yılın Ortalamasına Göre %16 Gerileme

Geçtiğimiz 10 yılın ortalaması dikkate alındığı zaman ocak-ağustos arasında toplam pazarın %16 düşüş gösterdiği gözlendi. Alt kategorilerde ise hafif ticari araç pazarı yüzde 28, otomobil pazarı yüzde 10, ağır ticari araç pazarı ise yüzde 47 azaldı.

İçinde bulunduğumuz yılın ilk sekiz ayında otomobil pazarındaki araçların %61’inin, hafif ticari pazarındaki araçların ise %38’inin ithal araç olduğu gözlemlendi.

2.El Otomobil İlanları İçin Tıklayın

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here