Otobüs dünyası İstanbul’da buluşuyor

0
897

Otobüs sektörünün önde gelen üretici, yan sanayicileri ve hizmet sağlayıcılarını kapsayan Busworld Turkey 2016 Fuarı Otokar, Anadolu Isuzu, Temsa, Güleryüz, BMC, Akia, Hess gibi markaların da aralarında bulunduğu 25 ülkeden 200’den fazla firmaya ev sahipliği yapacak.

Busworld Turkey Otobüs Endüstrisi ve Yan Sanayi Fuarı bu yıl da HKF Fuarcılık A.Ş & Busworld International ortaklığıyla düzenleniyor. Bugün açılışı yapılacak fuar  17 nisan tarihine kadar İstanbul Fuar Merkezi’nin 9,10 ve 11’inci salonlarında gerçekleşecek. Otobüs sektöründeki son gelişmelerin sergileneceği organizasyona  170’i yerli 78’i  yabancı olmak üzere 248 firma katılıyor.

 

Teması Euro 6

Fuarın bu yıl için teması dünyada büyük öneme sahip  Euro 6 emisyon limitlerinin, Türkiye’ye adaptasyonu.  AB normlarına uygun olması sebebiyle birçok üretici  Euro 6  modelleri  ve  buna uygun ürünlerini ilk kez bu fuarda sergiliyor.  Busworld Turkey Fuarı 14-15 nisan tarihlerinde merkezin Efes Salonu’nda TOBB ve  IRU (Uluslararası Taşımacılar Birliği)  işbirliğiyle organize edilen “Otobüs Sektöründe Sürdürülebilir Geleceğe İlerlemek” konulu konferansa da ev sahipliği yapacak.

 

Türkiye önemli üretici

Ülkemizin  şehiriçi ve şehirlerarası  toplu taşımacılığında  ağırlıklı olarak otobüs ve türevleri kullanılıyor.  Bu  noktadan yola çıkarak taşımacılık firmaları filolarını  sürekli yenileme ihtiyacı  duyarken  müşterilerine en son teknolojili ürünleri sunmayı hedefliyorlar. Ayrıca Türkiye, Avrupa’daki  otobüs endüstrisinde ana ihracatçılar arasında da yer alıyor.  2015’te  yerli otobüs ihracatı yaklaşık  44.4 bin adetle 1.15 milyar dolar civarında gerçekleşti.

 

17 ülkeden 113 kilit alıcı

Bu yıl ne Busworld Turkey ekibi tarafından davet edilen 113 kilit alıcı fuarı ikili görüşmeler için  ziyaret edecek. Fuar için Cezayir, Azerbaycan, Bulgaristan ,İran, Irak ,Ürdün, Kuveyt, Umman, Suudi Arabistan, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan, Lübnan, Ukrayna, Gürcistan, Yunanistan’dan  sektör temsilcilerinin gelmesi bekleniyor. Organizasyonda 20 nin üzerinde ürün lansmanı ve ilginç şovlar yer alak. 1971’de  Belçika Kortrijk’te ilk kez düzenlenen Busworld Fuarı, yıllar içerisinde otobüs sektörünün en eski ve en saygın ihtisas fuarı olarak uluslararası bilinirliğe sahip olmayı başardı. 2004’te ise  HKF Fuarcılık ile birlikte düzenlenmeye başlanan Busworld Turkey Fuarı UFI onaylı fuar sertifikasına sahip bulunmakta.  2014’te düzenlenen Busworld Fuarı’nı bin 714’ü yabancı olmak üzere, 12 bin 425 kişi  ziyaret etmişti.

 

Otobüste satışlar gerilerken ihracat  arttı

Avrupa’da otobüs üretiminde iddialı ülkelerden olan Türkiye’de 2016’nın ilk 3 ayında  üretim ihracatla artarken  satışlar geriledi..

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD)  verilerine göre  2016 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ülkemizde  toplam  otomotiv üretim yüzde 3 artış gösterdi. Bu dönemde  toplam üretim 346 bin adet araç oldu.  Ocak-Mart döneminde toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 7  yükselerek  266 bin adete çıktı.

 

Yüzde 10’luk küçülme beklentisi

2015 yılı aynı dönemine göre, yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar üretimi  2016 ilk üç ayında küçük kamyonda yüzde 88, minibüste yüzde 74, büyük kamyonda yüzde 61, midibüste yüzde 61 oranında azaldı. Kamyonette yüzde 19 , otobüste ise yüzde 5 oranında arttı. İç satışlara bakılacak olursa  ilk 3 ayda midibüs pazarı yüzde 32 oranında azalarak 502 adet ,  otobüs pazarı yüzde 22 oranında gerileyerek 333 adete düştü. Bu yıl otobüs sektörünün 2015’e göre yaklaşık yüzde 10 daralması öngörülüyor.

 

300 milyon dolarlık ihracat

Avrupa ve diğer bazı ihraç pazarlarındaki hareketlenme otobüs üreticilerinin yüzünü güldürdü.  2016 ilk 3 ayda otobüs ihracatı adet bazında yüzde yüzde 37 artarak 1690 adete ulaştı. İhracat tutarı ise yüzde 31 artarak 298.5 milyon dolara çıktı.

 

Mehmet Ali KANTARCI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here