NASA, Artemis Görevleri İçin Canoo’yu Seçti

0
768
NASA, Artemis Görevleri İçin Canoo, siyah renk, önden görünüm

NASA Artemis görevi için sekiz kişilik ve 50 mil yol kat eden bir elektrikli araca ihtiyacı var. Bunun için de Canoo‘ya güvenmeyi tercih etti. Önceden NASA astronotlarının Corvette’e bindiği bir zaman vardı. Şimdi ise Canoo’nun uzay devri desek yanlış olmaz. Artemis misyonlarına katılanların taşıma işlemleri yakın zamanda Canoo ile gerçekleşecek.

Aslında Canoo hiçbir zaman tamamen elektrikli araç konusunda en kolay sürüşe sahip marka olmadı. İlk olarak sevimli bir elektrikli minibüs ve kamyonet yaratma hedefiyle 2017 yılında ortaya çıktı. Sonrasında da marka sürekli olarak bozulan anlaşmalarla gündeme geldi. Hal böyle olunca, NASA Artemis misyonu için Canoo’yu seçtiğinde şaşırmamak elde değil. Ancak Canoo’yu ön plana çıkaran bir özelliği var. O da herkesten farklı tasarımı. Öyle ki tasarım bu dünyaya ait bir araca benzemiyor. Bu da ona tam bir uzaylı havası katıyor.

NASA, Artemis Görevleri İçin Canoo, gri renk, önden görünüm

NASA Artemis Görevi İçin Hangi Özelliklere İhtiyaç Duyuyor?

Bu göreve gidecek ekipte dört tam donanımlı astronot, bir sürücü, bir teknisyen, bir uçuş operasyonları direktörü ve bir güvenlik görevlisi var. Bu anlamda aracın sekiz kişilik alana sahip olması gerekiyor. Ayrıca Canoo tüm astronotların ekipmanlarını ve kişisel eşyalarını da hesaba katması gerekiyor. Bunun için de yeterli depolama alanına ihtiyaç duyuyor. Bunlara ek olarak mürettebatın ve tüm parçalarının rahatça yerleşebilmesi için en az 24 inçlik bir kapı da gerekli. NASA ayrıca, aracın her koltuğunda klima olması gerektiğini de vurguluyor.

NASA Artemis Ekibi

Canoo’nun çok uzun menziller gitmesine gerek yok. Çünkü uzay ajansının bu konuda özellikle yüksek talepleri yok. Bunun asıl nedeni, aracın yalnızca astronotları giyinme tesisinden fırlatma rampasına taşımak için kullanılacak olması. Bu nedenle NASA Artemis görevi için, yeni Canoo’nun yalnızca 50 mil menzile sahip olması gerekiyor. Ayrıca günde en az sekiz saat de çalışabilmeli. Ama yine de bu zamana kadar prototiplerin çok ötesine geçememiş olan Canoo Haziran 2023’e kadar ne ortaya çıkaracak merak konusu. Çünkü Haziran ayında NASA yeni elektrikli arac kavuşmuş olmak istiyor. Bu da elektrikli araç girişimi için bundan sonraki sektörel konumu adına da önemli bir deneyim.

Elektrikli Araba Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here