Motor Yağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

2
2645

Doğru motor yağı düşündüğünüzden fazlasını yapar

Hepimiz motor yağlarının ne işe yaradığını biliyoruz. Çeşitli sıcaklıklar ve gerilimler altında çalışan sayısız hareketli parçayı yağlayın ve motoru korozyon, aşınma ve kir ve tortu birikimi gibi çeşitli tehditlere karşı koruyun. Daha da önemlisi, performansı, yakıt tüketimini ve emisyonları da doğrudan etkiler. Kısacası, motor yağları gibi yağlayıcılar, motorunuzun uzun ömürlülüğünü sağlamak için hayati öneme sahiptir.

Doğru formülasyonun önemi

Yukarıdakilerin hepsini yapmak için, bir motor yağının doğru özelliklere sahip olması gerekir. Hız, yük ve sıcaklık ile ilgili bir dizi koşul altında motordaki hareketli bileşenleri izole etmek için yeterince yüksek viskoziteye sahip olmalıdır. Ve düşük sıcaklıklarda, çalıştırma sırasında önemli motor bileşenlerine yönlendirilmek için yeterince düşük bir viskoziteye sahip olmalıdır.

Konvansiyonel ve sentetik

Hem sentetik hem de geleneksel yağlar ham yağdan yapılır, ancak birkaç önemli fark vardır. Sentetik yağlar, geleneksel mineral yağlara kıyasla daha saftır ve daha gelişmiş bir arıtma işleminden yapılır. Sentetik yağlar, geleneksel mineral yağlara göre daha serbest akışlıdır ve sonuç, motor için gelişmiş korumadır. Örneğin, çalıştırma sırasında motorda dolaşması zaman alan geleneksel yağların aksine, sentetik bir yağlayıcı daha hızlı dolaşmaya başlar ve böylece motor içindeki hareketli parçaları korur. Sentetik yağların geleneksel yağlardan daha üstün sayılmasının nedeni, size daha iyi koruma ve performans sunmada rol oynayan daha yüksek oranda rafine edilmiş baz yağlar içermeleridir. Sentetik yağlar ayrıca, motorların en yüksek çalışma verimliliğine daha erken ulaşmasına yardımcı olduğu için yakıt ekonomisini olumlu yönde etkiler. Ayrıca, geleneksel mineral yağlara kıyasla motor emisyonlarını azaltmaya yardımcı oldukları için daha çevre dostudurlar.

Etiketleri anlamak ve işaretleri okumak

Her şey sırayla – her zaman tavsiye edilen kalitede bir motor yağı kullandığınızdan emin olun. Şimdi, etiket üzerindeki ‘5W-30’u görüyor musunuz? Yağın çeşitli sıcaklıklarda nasıl çalıştığını gösteren viskozite derecesi budur. (Viskozite, herhangi bir sıvının akışa direncinin ölçüsüdür.) Dolayısıyla, 5W-30, yağın 0 derece Fahrenheit(F) veya -17,8 derece Celsius(C)’deki viskozitesini ifade eder. ‘W’, ‘kış’ anlamına gelir ve 5W-30 yağ soğukta 10W-30 yağdan daha akışkan olur. “W” işaretinden sonraki sayı, 212 Fahrenheit veya 100 derece C’deki yağın viskozitesini gösterir. Bu, yağın yüksek sıcaklıklarda incelmeye karşı direncini gösterir. Günümüzde birçok modern otomobil üreticisi, 5W-30 gibi daha ince yağları önermektedir. Bunun nedeni, modern motorlarda daha dar bileşen boşluklarının daha ince yağlara ihtiyaç duymasıdır.

Ne tür bir motor yağı kullanmalısınız?

Bunun cevabını kullanım kılavuzunda bulacaksınız. Yarı sentetik yağ yazıyorsa, gelişmiş performans ve koruma için sentetik bir yağ kullanmaktan faydalanabilirsiniz.

Motor Yağı

Şu simgeyi görüyor musun? Sürekli yanıyorsa veya yanıp sönüyorsa, derhal dikkat etmeniz gerekir. Arabanı durdur ve yağı kontrol et. Işığın yanmasının nedeni, motorda düşük basıncı göstermesidir, bu da yeterli yağ olmadığı veya yağ pompasının işini doğru yapmadığı anlamına gelir.

Motor Yağı

Arabanızın kaputunu açın ve yağ çubuğunu bulun. Motor yağı seviyesini kontrol etmek için yağ çubuğunu kullanın. (Yağ seviyesi çubuğu genellikle parlak renktedir ve T şeklinde veya yuvarlak bir tutacağı vardır.) Yağ çubuğunu çıkarın ve silerek temizleyin ve tekrar motora takın. Şimdi, yağ seviyesini kontrol etmek için tekrar çıkarın. Seviye optimum düzeyde değilse – yağ çubuğu üzerinde gösterilen iki işaret arasında olmalıdır – motor yağınızı hemen doldurmalısınız.

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here