Neredeyse her otomobil tutkunu model araç sahibi olmaya bayılır. Gerçeğine sahip olamadığımız otomobillerin modellerine sahip olmak bize mutluluk verir. Nadir modeller almak, uygun fiyata almak bize mutluluk verir.

Dolar kurunun son yıllardaki freni patlamış artışı ile birlikte otomobil tutkunlarının sevdikleri dört tekerleğe ulaşması zorlaşıyor. Öyle ki artık otomobil sürmek için ehliyet almak bile yüksek ehliyet fiyatları sebebiyle özellikle gençlerin bütçesini zorluyor. Durum böyle olunca insanlar model araç biriktirmeye yöneliyorlar.

Model Araç Nedir?

Model otomobil, gerçek otomobillerin belirli bir oranda küçültülmüş versiyonlarının adlandırılma şeklidir. “Diecast” olarak da anılır. Küçültme oranları yaygın olarak 1:64’ten 1:12’ye kadar değişmektedir. Boyutuna ve detaylarına göre fiyatları değişen modeller, günümüzde otomobil tutkunları arasında giderek yaygınlaşmaktadır.

Model Araç Koleksiyonculuğuna Giriş 101

Dünyadaki büyük otomobil üreticileri, Diecast firmalarına otomobillerinin modellerini üretmeleri için lisans ve gövde planları vermektedir. Eğer siz de otomobil tutkunuysanız ve model araç biriktirmeye başlamak istiyorsanız başlangıç için Hot Wheels ve Matchbox almanız ideal olacaktır. Günümüzde 1:64 ölçeği ile satış yapan bu markalar fiyat/performans olarak yeni başlayanlar için ideal. Yeni yıl ile oyuncakçılarda fiyatları ₺20 civarına geldi. Fakat sizi uyarmalıyım model araç biriktirmek bağımlılık yapan bir olay 🙂 . Özellikle başlangıç aşamasındaysanız yeni ve güzel bir model bulmak çok keyifli bir olay.

Model araçlarınızı oyuncak mağazalarından, hobi mağazalarından veya internet üzerinden satın alabilirsiniz. Oyuncak ve hobi mağazalarından aldığınız zaman seçenekleriniz azalıyor.  Bunun yanında özel bir otomobil bulma ihtimalinin verdiği tatlı merak ve heyecan sizi sarıyor. Bir yandan da mağazalarda bulamayacağınız markalar bulunuyor. Eğer internet ortamına giriş yaparsanız bir sürü internet sitesi ve sosyal medya hesabı bu iş ile profesyonel ile ilgileniyor ve ülkede bulunan her modele kolayca erişebiliyor hatta yurt dışından sipariş verebiliyorsunuz.

Şimdi 1:64 ölçekli marka seçeneklerden bahsedelim.

Hot Wheels

1985 Honda CR-X Hot Wheels

Hot Wheels en kolay ulaşabileceğiniz ve bulabileceğiniz seçenek. Başlangıç için ideal. Regular Card, Long Card ve Premium olmak üzere çeşitleri var.
Regular Card seçenekler konsept/fantezi araçları (Bu araçlar ile ilgilenmiyoruz) ve gerçek otomobilleri içeriyor. Detaylarndırmaları otomobilden otomobile değişiyor ancak fazla olmuyor.
Long Card seçeneklerinde daha güzel ve nadir otomobiller bulunuyor.
Premium olanlar ise gerçekten kaliteli Hot Wheels’lar oluyor. Lastikleri ötekiler gibi sert plastik değil kauçuk oluyor. Detaylandırmaları çok daha fazla oluyor. Far, stoplar gibi detaylar daha iyi işlenmiş oluyor. ₺40 – ₺80 gibi fiyatları bulunuyor ancak nadir bulunanları internet üzerinden çok daha yüksek fiyatlara satılabiliyor.
Bir de özel seri, sınırlı üretim seçenekler bulunmakta. Yılda bir kez çıkıyor ve yüksek detaylara, parlak renge, kauçuk lastiklere ve açılabilen kaput ve kapı gibi detaylara sahip oluyorlar. Ön sipariş ile alınıyor ve özel kutu içerisinde geliyorlar ancak Türkiye’de bulmak zor. Fiyatları ₺1000 – ₺2000 gibi yüksek sayılara çıkabiliyor.

Matchbox

1964 Austin Mini Cooper (Matchbox)

Matchbox için Hot Wheels’ın kardeş markası diyebiliriz. İkisi de Mattel şirketine ait. Matchbox modelleri, Hot Wheels’lar ile benzer fiyatlara satılıyor. Standart Hot Wheels’lara göre daha güzel detaylandırmalara sahipler ancak model skalası daha dar. Kaputu ve kapıları açılabilir modelleri de bulunuyor ve “Moving Parts” olarak geçiyor.

Majorette

Majorette modellerini bulması kolay. Normalleri ₺30 gibi fiyatlara sahip ancak daha kaliteli modelleri ₺100’e kadar çıkabiliyor. Açılabilir kapılı ve kauçuk lastikli modelleri bulunuyor.

Maisto

Mitsubishi Lancer Evolution X (Maisto)

Maisto otomobilleri Hot Wheels ve Matchbox ile benzer kaliteye sahip ve ₺60 gibi fiyatlara sahip. Bu sebepten çok tercih edilesi değil ancak diğer markalarda olmayan günlük otomobilleri bulundurduğundan tercih edilebiliyor. Örneğin bir Renault Clio’nuz varsa Maisto modelini de alıp otomobilinizin içine koyabilirsiniz.

Mini GT

Koleksiyonculukta ilerledikten sonra daha özel modellerin arayışına girerseniz Mini GT markasının modelleri sizi karşılıyor. Yüksek kalite ve detaylandırmaya sahip modelleri, biz koleksiyoncuları bayağı tatmin ediyor. Ancak sunduğu kalite, fiyatını da arttıyor. Şu anda kampanyalar olmadan Mini GT modelleri iyi pazarlıkla ₺250 gibi fiyatlara bulunabiliyor ancak nadir, özel modeller ₺1000 gibi fiyatlara varabiliyor. Mağazalarda bulmak mümkün değil. Yurt dışından geliyor.

Nissan GT-R R35 LBWK (Mini GT)

Inno 64

Inno 64, bir başka kaliteli model otomobil üreticisi. Fiyatları ₺400 – ₺500 gibi başlayıp ₺1000 – ₺1500’lere kadar çıkabiliyor. Kaliteleri ve detayları çok üst düzeyde. Satın aldığınız zaman kendi Case’leri (Kutu) ile geliyor. Bu kutular pleksi olarak geçiyor (Şeffaf plastik) ve içi diorama benzeri oluyor. Zemini pist, toprak veya garaj (Otomobil için hangisi uygunsa) oluyor ve arka planda da buna uygun bir desen/fotoğraf bulunuyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here