Otomotiv sektöründe birbirlerinin ezeli rahibi olan bir sürü firma var. BMW-Mercedes, Ford-Ferrari ve Subaru-Mitsubishi bu firmalardan bazıları. Mitsubishi ve Subaru arasındaki rekabet ise yakın tarihte başlamış. Bu rekabet Lancer Evolution modeli ile Subaru üretimi İmpreza STI modeli arasında yaşanmakla beraber, otomobiller rally alanındaki başarılarını kanıtlamış durumdalar. Her iki otomobilde aralarındaki tatlı rekabet sayesinde günümüzde oldukça popüler modeller. Gelin birlikte iki ralli takımı arasında yaşanan aşık atışmasına bir göz atalım.

Mitsubishi ve Subaru Rekabeti Ne Zaman Başladı?

Mitsubishi, 1980li yıllarda Galant modeli ile rally sektöründe başarılı bir firmaydı. Ancak 90lı yıllarda rally sektöründe değişen bazı şartlar onları daha kısa gövdeli otomobiller kullanmaya itti. Sonuç olarak Galant modelinin alt yapısını Lancer modeli üzerine oturtmayı planlayan firma 1993 yılındaki WRC’ye katılmayı planlıyordu. Böylece Lancer Evolution yaratılmış oldu. Benzer formülü uygulayan Subaru, Mitsubishi’ye 1993 yılında 4 silindirli boxer tipi motora sahip ilk jenerasyon Imprezza WRX modeli ile rakip oldu. Mitsubishi 1993 WRC’de 5., Subaru ise 3. oldu. Ancak 1995 yılındaki yarışta Colin McRae’yi pilot olarak kullanan Subaru, birinciliği elde etti. İkincilik ise Evo’nun oldu. Bu sayede ezeli rekabet başlamış oldu.

Mitsubishi Lancer Evolution V
Bütün heybeti ile Evo 5.

Tommi Mäkinen Efsanesi Başlıyor

Kaybettiği 1995 yılındaki WRC üzerine Mitsubishi Tommi Mäkinen ile anlaştı ve 1996-1999 yılları arasında 4 yıl şampiyon oldu. Finlandiyalı ralli pilotu Tommi Mäkinen üst üste aldığı 4 şampiyonluk ile Dünya Ralli Şampiyonası’nın (WRC) en başarılı sürücülerinden biri olarak kabul edilmektedir. Kariyerine 2003 yılında Büyük Britanya Rallisi ile son veren Mäkinen, günümüzde WRC takımlarından biri olan Toyota GAZOO Racing’in başkanıdır.

Tommi Makinen
Mitsubishi’ye art arda 4 kere birincilik getiren efsane.

Çekişme Nasıl Devam Etti?

Subaru tarafı Colin McRae ile birlikte yarışmaya devam etti. Ancak 2006 yılında WRC’den çekilme kararı alan Mitsubishi, rakibini turnuvada yalnız bırakmış oldu. Bunun üzerine 2008 yılında Subaru’nun da WRC’den çekilmesi ile birlikte ezeli rekabet son buldu.

Impreza
Impreza MK1 modeli.

Mitsubishi vs Subaru

İki modelde kendilerine özgü büyük ve kaba spoiler modelleri kullanmaktaydılar. Dışarıdan bakıldıklarında oldukça benzeyen modeller, sinema ve bilgisayar oyunu sektöründe hep beraber anıldılar. Özellikle Hızlı ve Öfkeli gibi film serileri ve Need For Speed gibi bilgisayar oyunlarında bulunmaları, günümüzde dahi modellerin popülerliğini korumaktadır.

2.El Mitsubishi Modelleri 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here