Mercedes 4 Bin Çalışanını İşten Çıkarıyor

0
856
4 Bin

Stuttgart’da bulunan Daimler fabrikasının 4 bin çalışanının çıkışını onaylayan anlaşmayı, işçi sendikası da imzaladı. Toplamda 18.500 işçini çalıştığı Untertürkheim bölgesindeki Daimler fabrikasında işveren ile sendika arasındaki görüşme sonuca bağlandı.

Mercedes 4 Bin Çalışanını İşten Çıkarıyor

Mercedes’in en önemli dizel motor fabrikasında üretim yaklaşık 140 yıllık bir geçmişe sahiptir. Yeni teknolojilere geçiş yapan şirket çalışan sayısını azaltma yolunda adım atıyor. İşten çıkarma planı önceki yıllarda öne sürüldü ve o zamandan beri sendika ile anlaşmaya varmak için çalışmalar yapıldı.

4 Bin

Yeni anlaşmaya göre, sendika işyeri temsilcileri “gelecek garantisi” adına imzalayarak 4 bin işçinin çıkışına imza attı. Sendika ayrıca tesiste çalışan geçici işçi oranını %8’den %5’e çıkarmayı da kabul etti. Bahsi geçen tesis; Mercedes’in Stuttgart bölgesindeki en büyük fabrikası olarak biliniyor. Fabrikada 136 yıldır dizel otomobil motorları üretmektedir. Buna ek olarak, Mettingen, Hedelfingen, Bad Cannstatt, Brühl, vb. dökümhane ve aktarma organları parçaları üretmektedir. Stuttgart yakınlarındaki bu bölgede binlerce işçi çalışıyor. Sadece burada çalışanlar değil, bölgedeki esnaflar da burada çalışan işçilerden geçimini sağlıyor.

“Geleceği Kurtarma” Adlı Sözleşme

5 Mart’ta Sindelfingen’de 10.000 işçi iki saatlik bir uyarı grevi düzenledi ve aynı gün 4.000 çalışanın işten çıkarılacağını duyurdu. 2030 yılında elektrikli araçlar çağına ayak uydurmaya karar veren şirket, Mercedes dizel motor üretimini azaltacak.

Almanya’da Daimler ve bağlı şirketlerinde 2030’a kadar işten çıkarma kısıtlamaları var. Ancak bu, tazminatlı işten çıkarmalar ve erken emeklilikle aşılabilir ve bunun işverene büyük fırsatlar sunduğu belirtiliyor.

Daimler, yeni teknolojilere yatırımını 2024 yılına kadar tamamlamayı planlıyor. Bu sürecin Almanya’da 20.000 Mercedes çalışanına ve dünya çapında yüz binlerce çalışanın işini kaybetmesine neden olacağı söyleniyor. Dizel motor üretim bölümündeki iş imkanlarının azalması şaşırtıcı değil.

Daimler, çalışan sayısını 5 haneli rakamlarda düşüreceğini 2019 yılında ilan etmişti.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here