Kontak Termiği Bakımı Nasıl Yapılır?

1
13630

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerde bulunan en önemli güvenlik sistemlerinden biri de kilit mekanizmasıdır. Kilit mekanizmasını kontrol eden parça anahtardır. Anahtar, otomobili çalıştıran, stop ettiren, kilitleyen parçadır. Ancak kimi zaman bu sistemde sorun oluşabilir. Oluşan bu sorun kontak anahtarını işlevsiz kılarak; aracınızı kullanmaya engel olabilmektedir. Anahtar döner ancak araç çalışmaz. Bu durumda sorunlu olan parçanın kontak termiği olma ihtimali bir hayli fazladır. Kontak termiği, kontağın en arka bölümünde bulunan ve kontaktaki elektrik işlerini yapan parçadır. Bu yazımızda sizlere; kontak termiği bakımı nasıl yapılır? Bunu anlatacağız.

kontak anahtarı nasıl çalışır

Kontak Termiği Arızası Nasıl Anlaşılır?

Aracınızın anahtarının stabil bir şekilde çalışmadığını farkedersiniz. Anahtara bastırınca veya sağa sola çekince çalışır. İlerleyen zamanda ise hiç çalışmaz değişimi veya bakımı gerekir. Bakımı kendisi yapacaklar için; termik içerisinde küçük parçalar bulunur. Bu parçaların kayıp olmaması gerekir.

Kontak Termiği Bakım Aşamaları

1.Direksiyon alt kısmındaki vidalar sökülür.

2.Direksiyon ayar kolu açılır .Direksiyon aşağı indirilir.

3.Düz tornavida yardımı ile yavaşça kapaklar ayrılır.

4.Termiğe takılı iki soket mandallarını basarak çıkartılır.

5.Tornavida yardımı ile termiği tutan tek vida sökülür. Eğer çıkmıyorsa altını tutan tırnak hafif ittirilerek çıkarılır.

6.Termiği temiz bir masa üstünde sökünüz.

7.Termiği bir tarafı 2 diğer tarafı tek tırnak tutar. 2 tırnağı başparmak yardımı ile fıstık ayırır gibi esnetirseniz termik açılır. Yavaş olunuz yayları düşürmeyiniz.

8.İçindeki bakırlar sadece tek yönde takılacak şekilde dizayn edilmiştir. Tırnak ve şekiller ona göre üretilmiştir.

9.Termik içindeki iki bakır siyah parçanın üzerindeki bakır çıkıntılara sürtmektedir.

10.Aşınmalar lehim ile doldurulup zımpara ile kaygan ve orjinal haline getirilir. Siyah kısımdaki bakır topuzlar da aşınmış olabilir.

11.Parçalar yerlerine takıldıktan sonra termiğin öce tek tırnak tarafı sonra çift tırnak tarafı takılarak kapatılır.

12.Söktüğünüz sıra ile parçalar eski yerine takılır.

Bu işlemleri özenli bir şekilde uyguladığınızda kontak termiğiniz ilk günkü gibi olacaktır. Eliniz yatkınsa kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Eliniz yatkın değilse de bir eli yatkın birine tarif edebilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. Arkadaşlar benim aracımda da kontak sorunu yaşamıştım. Kendim söktüm ama toplayamadım maalesef. Sökmek kolay bir işlem ama toplaması o kadar kolay değil. Daha sonra kontağın bütün parçalarını toplayıp bir oto anahtarcıya götürdüm.Yaklaşık 2 dakika sürmedi toplaması. Hemen götür tak dedi. Taktım o sorunlar kalmadı düzelmişti.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here