Lightyear 0’dan Yeni Rekor!

0
1021
Lightyear 0

Elektrikli araçlar her geçen yıl aramızda daha fazla yer almaya başladı. Bu bağlamda da seneler içerisinde sektörün teknolojisi diğerlerine oranla daha hızlı gelişmekte. Sektörde rekabetin de iyice artması firmaları bambaşka tasarım ve teknolojiyle piyasaya çıkmasını sağlıyor. İşte bu firmalardan biri de Lightyear. Lightyear, 2016 yılından beri hayatımızda olan bir firma. Hollanda merkezli firmanın kuruluş amacı bütünüyle güneş enerjisiyle çalışan batarya geliştirmekti. Bu bağlamda firma 2019 yılında ilk güneş enerjili otomobili olan Lightyear 0’ı tanıttı. 2019 yılından bu yana kademeli olarak geliştirilen otomobil bu sefer büyük bir iddiayla karşımızda. Üretici firma güneş enerjili otomobil olan Lightyear 0 ‘ın en aerodinamik seri üretim otomobil olduğunu söylüyor. Firma dünyanın en aerodinamik aracı sloganıyla daha önce ki yıllarda da karşımıza çıkmıştı.

Lightyear 0

İlk başta aerodinami’yi ve araçlara olan etkisini iyice anlamakta fayda var.

Aerodinamik Nedir?

Aerodinamik, havanın kuvvete bağlı etkilerini inceleyen bilim dalıdır. Bir cisim ve havanın ilişkisini inceler. Otomobil sektöründe aracın dış hacminin maruz kaldığı hava akımını inceler. Buna bağlı incelemelerle ve geliştirmelerle aracın maruz kaldığı akımı ve sürtünme kat sayısını azaltmak bu alanın işidir.

Peki aracı ne kadar etkiler?

Aracın aerodinamik tasarımı ne kadar iyiyse yakıt tüketimi, sürüş konforu ve performansı o kadar iyidir. Ayrıca kirletici emisyonu, gürültü düzeyi, hareket kabiliyeti de olumlu yönden etkilenir. Aracın yüksek sürat, taşıma kapasitesi ve ekonomisi gibi üstün performans özellikleri buna yüksek miktarda bağlıdır. Bundan dolayı otomotiv firmaları araçların hava direncinden kaynaklı verim kayıplarını minimalize etmek için çalışmalar yürütmekte. Bu yüzden araçların ekonomisi üzerinde büyük bir etkisi olan aerodinami önemli bir parametredir.

Dünyanın En Aerodinamik Otomobili

Lightyear 0

Lightyear, daha önce araç üstünde yaptığı aerodinami testinde aracın sürtünme katsayısı 0.19 Cd çıkmıştı. Firmanın bu sene ki yaptığı testte aracın üretim modelinde bu katsayı 0.175 Cd çıktı. Bu veri de şu anda aracı dünyanın en aerodinamik otomobili ünvanının sahibi yaptı. Firma yaptığı açıklamada hata payının çok düşük olduğunu belirtti. Test Almanya’nın Stuttgart kentindeki gelişmiş rüzgar tünelinde yapıldı. Ayrıca aracın testi WLTP test prosödürüne uygun yapıldı. Bundan dolayı da testin hata payının düşük olduğundan firma emin.

Elektrikli araç

Lightyear’ın teknolojiden sorumlu ismi Arjo van der Ham firmanın başarısıyla ilgili açıklamada bulundu. “Teknolojimizi boş bir kağıt parçası üzerinde geliştirmeye başladık ve sıkı çalışarak bugün her aşamada sınırları zorlar hale geldik. Bu da bizi gururlandırıyor” diyerek açıklamasını bitirdi.

Güneş Panelleri Sayesinde Ekstra Menzil

Elektrikli araç

Lightyear 0, aerodinamik tasarımı sayesinde araca büyük artılar getirdi. Bunlardan biri aracın 1.000 km menzile sahip olması. Böylesine yüksek menzile sahip aracın bataryası ise 60 kWh’lik bir güce sahip. Bakıldığında böyle bir batarya gücü araç için yetersiz gözüküyor. Fakat aracın özelliklerine bakıldığında yeterli duruyor. Bunun nedeni aracın tavanının 5 metrekarelik güneş panelleriyle kaplı olması.

güneş enerjili otomobil

Bu güneş panelleri araca Hollanda’nın yaz aylarındaki hava şartlarına göre 50 km’lik menzil sunabiliyor. Tabii ki bu menzil aracın bulunduğu lokasyonun hava şartlarına bağlı olarak değişir. Firma, uygun hava koşullarında güneş panellerinin araca 70 km’ye kadar menzil sağlayabileceğini söylüyor. Ayrıca firma müşterilerine güneş enerjisi sayesinde yıllık 6.000 ile 11.000 km arası menzil vaat ediyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here