Klasik Otomobillerde En Havalı Vites Topuzları listemize hoş geldiniz. Klasik otomobiller tasarımları ile günümüz otomobillerine rakip olacak kadar etkileyici bir görünüme sahipler. Bu etkileyici tasarım örnekleri dış gövde tasarımı ile kalmayıp aracın iç kısmında da gözleniyor.

Bir otomobilin iç kısmında en dikkat çeken otomobil parçaları önce direksiyon sonra vites topuzlarıdır. Bu iki bileşen en az aracın dış gövde tasarımı kadar dikkat çektiği için tasarımcılar bu parçaların tasarımı konusunda yoğun mesai harcıyor.

Geçmiş dönemlerde otomobil satın alırken her ne kadar dönemin tasarım diline uygun otomobiller seçsek de bu araçlarda gözlemlediğimiz karakteristik olan küçük detaylar o araç ile farklılaşıp toplum içinde kendimize bir yer bulmamızı sağlıyor. Bu detaylardan en göze çarpanı ise vites topuzlarıdır. Bu durum geçmişte olduğu gibi günümüzde de değişmedi.

Yüksek paralar verdiğiniz lüks otomobillerde her şeyin en iyi olmasını ve buna ek olarak aracınızı diğer otomobillerden farklı kılacak detaylara odaklanırsınız. Etkileyici bir motor, gövde tasarımı, direksiyon tasarımı, vites tasarımı veya multimedya sistemi gibi detaylar, aracı diğer araçlardan ayırıp satın almanız konusunda belirleyici olur.

Bugünkü listemizde birbirinden farklı tasarım harikası ya da garip olarak nitelendirebileceğimiz vites tiplerini inceleyeceğiz.

Plymouth GTX Mopar

En Havalı Vites Topuzları listemizde ilk vites tipimiz Plymouth GTX modelinde bulunuyor. Plymouth GTX vitesi, piyasaya sınırlı sayıda özel araçlar üreten Chrysler’ın bir birimi olan Mopar tarafından tasarlanmıştır.

Vites topuzu demek doğru mu bilmiyoruz ancak bu vites tam olarak tüfek kabzasını andırıyor. Alınan geri dönüşlere göre bu vitesin kullanımı çok rahat.

Bu vites türü 1970’li yıllarda 4 vitesli manuel şanzımana sahip kaslı otomobillere kullanılıyordu. Muhtemelen kaslı otomobiller dışında herhangi bir otomobilin genel duruşu ile örtüşmeyecekti. O yüzden bizce vitesin yerleştiği otomobil seçimi isabetli olmuş. En Havalı Vites Topuzları listemize devam ediyoruz.

Pagani Huayra

Pagani Huayra dış tasarım itibariyle dönemin en etkileyici otomobillerinden olmuştur. Bu harika tasarıma tabi ki sıra dışı bir vites tipi yakışırdı.

Vites topuzuna baktığımızda adeta bir sanat eseri görüyoruz. Tasarımcılar hızlı bir hyper otomobile manuel şanzıman yerine 7 vitesli otomatik bir şanzıman koymayı tercih etmişler. Peki o zaman bu manuel vites değiştiricinin araçta ne işi var? Cevabını hemen verelim. 67 parçadan oluşan ve tasarımı ile göz dolduran bu vites topuzu sürüş esnasında vitese temas etmemiz durumunda sürüş anlamında iyi hissettiriyor. Daha basit bir tabirle iç kabine görsel anlamda zenginlik kattığı için araç da kullanıldığını belirtelim.

Kenworth W900L

Sırada ki aracımız bir kamyon. Adı Kenworth W900L. Bir dönem youtube da trend olan bir video ile karşımıza çıkan W900L ilginç vites değiştirme yöntemiyle çok şaşırtmıştı. Nedenini merak ediyorsanız hemen alttaki videoyu izleyin.

Gördüğünüz üzere çok farklı bir vites geçiş dişlilerine sahip kamyon vites değiştirmek için bir el becerisi ve koordinasyon istiyor. İlk bakışta zor görünse de zamanla mantığını çözüp kullanmak daha kolay hale gelebilir.

Cord 810

Listemize vites tasarımından çok iç kabin tasarımı ile de dikkat çeken bir model ile devam ediyoruz. Cord 10 modeli 1936 yılında üretilen oldukça eski bir otomobildir. Çok eski olması onun hala nasıl hayatta olduğuna şaşırmamızı sağlıyor. Ancak Cord 10’un vites değiştirme stilini gördüğünüzde neden şimdiye kadar tarih olmadığını anlayacaksınız.

Cord 810 1936’da üretilse de ilk otomatik şanzıman kullanan araçlardan biri olma şansı yakaladı. Bu bile tek başına etkileyici bir özellik.

Dört vitesli şanzıman bulunan araçta Elektrikli El denilen bir vites bulunuyor. Sürücü vites değiştirmek için direksiyonun hemen altında bulunan kol ile vites seçimini yapıyor. Vitesi hareket konumuna getirip debriyaj pedalına bastıktan sonra dişli hidrolik sistem ile aktif hale geliyor. Bu sistemi yarı otomatik bir sistem olarak da aktarabiliriz. Biraz karmaşık bir şekilde çalışsa da lüks araca çok farklı bir hava kattığını söylemezsek olmaz.

Spyker C8

En Havalı Vites Topuzları listemize en özel araçlardan biri ile devam ediyoruz. En Havalı Vites Topuzları listemizde bulunana Hollanda yapımı Spyker C8 2000 yılından bu yana günümüzde hala üretilmeye devam ediyor. İlginç vites tipi ile farklılığını ortaya koyan Spyker C8 bu vites tipini hala koruyor.

Bu gibi özel detaylar lüks araçları daha farklı kılmak için kullanılıyor. Spyker 2000 yılında üretilse de bu vites tipini hala değiştirmedi. Spyker kendisini en farklı kılan detayın ne olduğunu bulmuş gibi görünüyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here